Truer med Høyesterett:

- Skittent triks

President Donald Trump truer med å ta stemmeopptellingen til Høyesterett. Siden sist saken var oppe har han også et ess i ermet, med den nyinnsatte konservative dommeren Amy Conay Barrett på dommerbenken.

- SVINDEL: - Dette er juks. Dette er en ydmykelse for USA. Vi var klare for å vinne dette valget. Ærlig talt, vi vant dette valget, sier presidenten. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Presidentvalget i USA er fortsatt ikke avgjort, men president Donald Trump truer med å ta stemmeopptellingen til Høyesterett.

Presidenten har vært svært kritisk til poststemmer i lang tid, og har mange ganger kommet med ubegrunnede påstander om at denne måten å stemme på vil føre til svindel.

Trump har nå varslet søksmål i Wisconsin, Michigan, Pennsylvania og Georgia. I Wisconsin vil Trump-kampanjen telle stemmene på nytt, og i Michigan og Pennsylvania vil de stanse tellingen eller få en omtelling. I Georgia vil han samle inn og sikre stemmesedler som ble levert inn etter klokken 19 valgkvelden.

Presidenten hevder samtidig at han allerede har vunnet i den viktige vippestaten Pennsylvania, hvor opptellingen fortsatt pågår for fullt.

Trump har erklært seier

- Jeg lovte innbyggerne at vi skal telle hver eneste stemme, og det skal vi gjøre, skrev Pennsylvanias guvernør, demokraten Tom Wolf, på Twitter onsdag morgen.

De fleste av forhåndsstemmene i delstaten, både avlagt personlig før valgdagen og via post, er fra demokratiske velgere, skriver NTB.

- VINNER: President Donald Trump erklærte seier allerede onsdag morgen norsk tid, til tross for at mange stemmer fortsatt ikke er opptelt. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
- VINNER: President Donald Trump erklærte seier allerede onsdag morgen norsk tid, til tross for at mange stemmer fortsatt ikke er opptelt. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

- Svindel

- Målet er nå å sikre integriteten for denne nasjonen. Dette er en stor svindel mot vår nasjon. Vi vil at loven skal bli brukt riktig. Vi vil gå til Høyesterett. Vi vil at all stemming skal stoppe. Vi vil ikke at de skal finne stemmesedler klokka 04 om morgen og legge dem til lista. Det er et veldig trist øyeblikk, har Trump uttalt.

Det republikanske partiet har allerede gått til Høyesterett i et forsøk på å ekskludere stemmer som ankommer etter at valglokalene stengte.

- Dere må ha tall. Dere kan ikke la disse tingene bli utsatt i mange dager og kanskje uker. Dere kan ikke gjøre det. Hele verden venter, sa Trump tirsdag, ifølge NTB.

VIL STANSE OPPTELLINGEN: President Donald Trump har lenge kommet med ubegrunnede påstander om at stemmene avlevert i posten vil føre til valgjuks. Også onsdag morgen norsk tid tok han til orde for å stanse opptellingen. Foto: Chris McGrath / Getty Images / AFP / NTB
VIL STANSE OPPTELLINGEN: President Donald Trump har lenge kommet med ubegrunnede påstander om at stemmene avlevert i posten vil føre til valgjuks. Også onsdag morgen norsk tid tok han til orde for å stanse opptellingen. Foto: Chris McGrath / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Ny dommer kan være nøkkelen

Rundt 20 delstater har åpnet for opptelling av poststemmer som ankommer etter valgdagen, så lenge de er poststemplet seinest valgdagen 3. november. Men den republikanskkontrollerte lovgivende forsamlingen i Pennsylvania har ikke gitt grønt lys til noen slik forlengelse, ifølge NTB.

Professor Geir Stenseth ved Institutt for privatrett ved UiO, sier til Dagbladet at det er teoretisk mulig at Høyesterett skal vurdere presidentens ønske en gang til.

- Sist gang dette var oppe var det en underordnet domstol som sa at man kunne utsette fristen for opptelling av stemmene. Avgjørelsen ble anket til Høyesterett, hvor resultatet ble fire mot fire stemmer, og avgjørelsen til den underordnede domstolen ble dermed stående, sier Stenseth.

Stortingsrepresentant for FrP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på talen Donald Trump holdt i Det hvite hus. Vis mer

Siden forrige runde i Høyesterett har imidlertid Trump fått innsatt en ny dommer, Amy Coney Barrett.

- Nå som han har Barrett, kan man tenke seg at han får prøvd saken på nytt. Men jeg vil ikke tro at han får medhold - selv med Barrett på benken.

Årsaken til det er at det vil sitte langt inne for Høyesterett å skulle avvise stemmer som allerede er opptelt.

- Da vil de nekte å godta stemmer som ellers er lovlig avgitt, sier han.

Også førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole peker på den ferske høyesterettsdommeren Barrett som en mulig løsning for Trump. Hun sier også at slike hasteavgjørelser i Høyesterett kan bli tatt opp forholdsvis kjapt.

- Hva skjer om Trump får stoppet opptellingen?

- Det er kjempealvorlig. Da har du en president som har signalisert i fire år at han ikke er interessert å respektere folkets vilje og bruker skitne triks for å hindre at velgernes stemmer blir hørt, sier Restad.

Biden klar

Reuters skriver at Biden-leiren har et juridisk team klart dersom Trump gjør alvor av truslene om å gå til retten for å hindre stemmetellingen.

«Donald Trump bestemmer ikke utfallet av dette valget. Joe Biden bestemmer ikke utfallet av dette valget. Det amerikanske folket bestemmer utfallet av dette valget. Og den demokratiske prosessen må og vil fortsette til den er avsluttet», heter det i uttalelsen.

GJENSTÅR MANGE: Rekordmange forhåndsstemmer har gitt nok å gjøre i delstaten Pennsylvania. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB
GJENSTÅR MANGE: Rekordmange forhåndsstemmer har gitt nok å gjøre i delstaten Pennsylvania. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Tror på Trump-seier

Eksperter har i lang tid varslet at det endelige valgresultatet kan la vente på seg. Kanskje et par døgn, mener Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

- Vi kan få en situasjon der Pennsylvania til syvende og sist avgjør, men det virker som at Trump har en stor ledelse der, og at det skal mye til for å få snudd det. Det kan hende Pennsylvania ikke blir avgjørende, sier Melby Dagbladet.

- Det virker som at Biden får en stor porsjon av forhåndsstemmene og poststemmene, så det ligger fortsatt en del usikkerhetsmomenter der.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

- I Pennsylvania – har Trump sagt at han vil gå hele veien, til høyesterett?

- Dersom poststemmene, som telles opp i etterkant av valget, blir avgjørende, skal man ikke se bort ifra at det blir et restoppgjør om stemmene. Da kan det havne i Høyesterett, sier Melby.

- Jeg heller imidlertid i en retning om at disse stemmene ikke vil bli avgjørende, fordi Trump vil vinne, og da vil jeg regne med at han vil akseptere det.

Hva Trump eventuelt kan gjøre i Høyesterett er vanskelig å si noe om, mener Melby.

- Det spørs hvilke ankepunkt man har mot valgresultatet. Dette får vi komme tilbake når vi vet hvem som er neste president i USA, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer