- HAR IKKE PENGER: Sigurjon Einarsson sier han rett og slett ikke har sjangs til å betale gjelda si. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- HAR IKKE PENGER: Sigurjon Einarsson sier han rett og slett ikke har sjangs til å betale gjelda si. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Skittkasting, påstander og store penger: Kjendisvenn i millionstrid

Filmregissør, Morten Harket-manager og milliardærvenn Sigurjon Einarsson skylder ei britisk venninne over 930 000 kroner - men har ikke betalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LONDON (Dagbladet): Heftige beskyldninger, krangling og over 2500 tekstmeldinger.

Slik kan striden mellom Sigurjon Einarsson og Lindsey Andrews kort oppsummeres.

Oslo forliksråd har slått fast at Sigurjon Einarsson - kulturprofil og kjendisvenn - skal betale sin britiske venninne over 820 000 kroner. Med renter påløpt siden 5. november 2010 skal beløpet nå ha vokst til nærmere en million kroner.

- Jeg har ikke råd til å kvitte meg med hundre tusen pund, slik han kvittet seg med meg, sier Andrews til Dagbladet.

Ifølge forliksrådets kjennelse skulle pengene vært betalt innen to uker fra 27. mai 2011. Einarsson har prøvd å få saken opp for retten både i Oslo- og i Asker og Bærum tingrett. Begge steder er begjæringen blitt avvist.

Stort nettverk Sigurjon Einarsson flyttet til Norge midt på 1980-tallet. Han er kjent som nær venn av og manager for Morten Harket; de to skal sågar ha bidratt til tildelingen av Nobels fredspris i 1996.

Filmregissøren har også jobbet for Mille-Marie Treschow og Treschow-Fritzøe ved Verksgården i Larvik, og vært med på å arrangere veldedighetsarrangementet Mandela Days på Island. Han var ifølge VG selvskreven gjest da Rimi-Hagen inviterte til 40-årslag i Voksenkollen i 1996.

Kulturarbeideren Lindsey Andrews forteller at de to møttes da hun i desember 2007 var på ferie i Norge sammen med sin bror. Den gang hjalp de to hverandre i ei vanskelig tid. Einarsson skulle i januar 2009 komme til London.

Trengte penger De to er enige om at det var på denne tida han hadde økonomiske problemer, og trengte økonomisk hjelp. De er radikalt uenige i det meste som har skjedd siden det.

Dagbladet har sett kopier av e-postkorrespondansen mellom Andrews og Einarsson. Der framgår det at Einarsson spør om å få låne flere beløp - men at betalingen uteblir, tross det som framstår som løfter om å gjøre opp.

Oslo byfogdembete opplyser til Dagbladet at Einarsson gikk konkurs 4. desember 2009. Konkursboet ble så innstilt 9. september året etter.

Lindsey Andrews hevder at hun ikke var klar over at Einarsson hadde gått konkurs. Hun hevder hun aldri ville lånt bort pengene om hun var klar over dette. Einarsson er ikke enig.

Korrespondansen fortsetter til februar 2012, før de to til slutt bare vil kommunisere via advokat.

Strides Nå strides de to om vilkårene for lånet, om hvorvidt lånet var personlig eller til Einarssons virksomhet, de strides om hvordan det skulle nedbetales, og de strides om hva som var forholdet dem i mellom.

Andrews hevder hun kan dokumentere at lånet var personlig, og at hun har dokumentasjon for at pengene ble brukt til personlige utgifter. Hun sier at de to sto hverandre nær. Einarsson strekker seg så langt som å si «et vennskap». Einarsson sier at det hele tiden var en risiko ved å låne bort pengene, mens Andrews sier hun aldri ville lånt bort pengene om hun ikke var blitt forsikret om at hun ville få de tilbake i sin helhet.

BEDRE TIDER: Lindsey Andrews og Sigurjon Einarsson sammen før lånet havnet i rettssystemet. Foto: Privat
BEDRE TIDER: Lindsey Andrews og Sigurjon Einarsson sammen før lånet havnet i rettssystemet. Foto: Privat Vis mer

- Det ble et vennskap. Jeg har ikke nektet å betale, men jeg har enorme økonomiske problemer, sier Einarsson til Dagbladet.

Andrews bestrider på det sterkeste at Einarsson ikke har nektet å betale.

- Risiko Einarsson eier ikke noen bolig i Norge, men har et feriehus i Spania ute for salg - til ingen nytte, sier han.

- Namsmannen var i kontakt med meg, for å se om det var eiendommer å ta pant i. I Norge er det ingenting, og huset i Spania har mistet all sin verdi under finanskrisa. Det er også et lån på huset, sier Einarsson.

I en e-post til Dagbladet utdyper Einarsson:

- Vi ble gode venner, og i 2008 fikk jeg problemer med min private økonomi. Jeg og min daværende kone eide en større eiendom i Spania som vi satt ut for salg for å frigjøre midler og kunne gjøre opp gjeld. Men da var den økonomiske krisen allerede i gang i Europa, og det gikk ikke å selge eiendommen. Lindsey Andrews fikk vite om dette og tilbød seg å låne penger til at jeg kunne gå videre med prosjektene jeg drev med og til å leve av i påvente av. Det var klart og tydelig hele veien at dette innebar en stor risiko, men jeg håpet det ville snu seg.

Andrews på sin side sier risiko aldri var noe tema, og at hun slett ikke har lånt penger ut til noe filmprosjekt. Og der står striden.

«Drittpakke» Sigurjon Einarsson sier han har politianmeldt Andrews, etter at hun har sendt ut en påstått «drittpakke» til kontakter av ham. Lindsey Andrews sier dette er totalt ukjent for henne, og at påstanden er helt usaklig. Hun hevder alt som står i materialet er korrekt, og sier det i materialet blant annet finnes rekke e-poster islendingen selv skal ha skrevet.

- Jeg kontaktet namsmannen, men det var umulig å få til en løsning selv om det gikk mange måneder. 2. februar ga jeg ham et ultimatum: Kom opp med en nedbetalingsplan, eller så varsler jeg noen av kontaktene dine, og sender dem rettsdokumentene. I juli i år ga jeg ham ultimatumet igjen, forklarer Andrews.

Andrews sier a
t alt som sto i «drittpakken» stemmer, og at hun gjorde dette fordi hun var frustrert - fordi Einarsson ikke har betalt gjelda tross gjentatte henvendelser over lengre tid.

OPPRØRT: Lindsey Andrews fortviler over at Sigurjon Einarsson ikke har betalt pengene han skylder henne. Foto: Keith Hammett
OPPRØRT: Lindsey Andrews fortviler over at Sigurjon Einarsson ikke har betalt pengene han skylder henne. Foto: Keith Hammett Vis mer