Skituristene omkom i liten storm og 50 effektive kuldegrader

- De har gått rett mot vinden. Man mister hodet når kroppstemperaturen faller.

STORE MANNSKAPER: Rundt 30 snøskootere, fire hunder og store mannskaper fra Norsk Folkehjelp og Rovernes deltar i søket etter den siste omkomkomne. Foto: Trond Sørås/Dagbladet
STORE MANNSKAPER: Rundt 30 snøskootere, fire hunder og store mannskaper fra Norsk Folkehjelp og Rovernes deltar i søket etter den siste omkomkomne. Foto: Trond Sørås/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅDNERAM (Dagbladet): Tre skiturister, to kvinner og en mann, ble funnet døde i Sirdalsheiene i går, mens en er savnet. Det var to ektepar med bakgrunn fra Tyskland, Sveits og Storbritannia som ble overrasket av et forferdelig uvær søndag.

Lensmannen i Sirdal, Egil Netland, sa til Dagbladet seint i går kveld at de ble advart da de var på vei fra Taumevatn turisthytte til Heibergtunet. Mye tyder på at de to ekteparene fulgte rådet og snudde, de tre omkomne ble funnet 800 meter fra turisthytta.

50 minus Da hadde de mest sannsynlig gått rett forbi den nedsnødde Statsskog-eide Taumevasshytta, uten å se den.

Leidulv Klovning i Rovernes beredskapsgruppe er med å organisere søket etter den savnede mannen. Han forteller at været på søndag var ekstremt hardt.

- Det var liten storm og 15-20 minusgrader. Det gir en effektiv kulde på minus 50 grader. Det er radioer i hyttene, og de kan ha hørt en værmelding før de gikk, men den var på norsk - som utlendning er du sjanseløs, sier Klovning.

Gikk rett mot vinden Været var dårlig fra søndag til onsdag, men klarnet opp i går. Et ektepar som går fra hytte til hytte i Sirdalsheiene fant en død person på Taumevatn og kort tid seinere fant letemannskaper to personer til.

- Den første som ble funnet hadde gått rett mot vinden. Når kroppstemperaturen faller til 32-33 grader slutter man å tenke rasjonelt. Man kan føle seg varm og begynne å kle av seg, da fryser man i hjel veldig raskt.

Kan drøye til våren Politiet holder nå på med søket etter den siste personen med fire lavinehunder. Norsk Folkehjelp og Rovernes bistår med ytterlige mannskaper. Totalt er det 30 snøskootere som saumfarer Taumevatn i søket.

- Vi har store ressurser i søket etter den siste personene. Det er gode værforhold og vi håper å finne den siste personen før det blir mørkt i halv seks-tida, sier lensmann i Sirdal, Erik Netland.

Man har gitt opp å finne den savnede mannen i live, det handler nå kun om å finne den omkomne.

- Finner vi ham ikke i området vi søker nå, vil det bli et veldig stort område å søke i. Da trenger vi enda større ressurser og da er det mulig han ikke blir funnet før til våren. Nå er det bare en tragedie, det er veldig trist, sier Klovning i Rovernes. 

SØK: Lensmann i Sirdal, Egil Netland, forklarer hvor de omkomne er funnet. I dag pågå søk etter den siste omkomne, man har gitt opp å finne ham i livet. Foto: Trond Sørås/Dagbladet
SØK: Lensmann i Sirdal, Egil Netland, forklarer hvor de omkomne er funnet. I dag pågå søk etter den siste omkomne, man har gitt opp å finne ham i livet. Foto: Trond Sørås/Dagbladet Vis mer