Skivebom av Borgersrud

Det er underlig hva Lars Borgersrud velger å forsvare seg mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet publiserte på tampen av oktober to kronikker med tittelen «Uredelig om konsentrasjonsleire(?)» av henholdsvis Geir Stian Orsten Ulstein og Lars Borgersrud.

Ulstein argumenter for at såkalte «tidsvitner»s uttalelser om opphold i konsentrasjonsleire ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheten, siden fangenes oppfatning og hukommelse i ettertid har blitt farget av at de «leser bøker, ser bilder, filmer, dokumentarer, snakker med andre etc.» Dette er en viktig kommentar som historikere sjelden tar med i sin betraktningen av kilder/tidsvitner, men som de burde ha stor interesse av, siden det ofte antas at vitner av hendelser (f.eks. KL fanger) forteller sannheten, uten at historikere stiller spørsmål om noe i ettertid kan ha farget uttalelsene.

I denne forbindelsen nevner Ulstein historikeren Lars Borgersrud og hvordan sistnevnte fikk utgitt et manuskript (en roman med tittel Sabotør og fange) forfattet av Torvald Ulstein og Anker Thorsrud. Ulstein kritiserer publiseringen på særlig to punkter:

• Borgersrud antok at manuset var dokumentarisk og

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer