Trondheim slår tilbake etter partilederduellen

- Skivebom fra Erna

Trondheims Ap-ordfører Rita Ottervik mener statsminister Erna Solberg bommer når hun trekker fram henne og byen i debatten om deltidsstillinger.

BOM: Statsminister Erna Solberg (H) kom med feilaktige påstander om Trondheim i valgkampens første duell med Ap-leder Jonas Gahr Støre på Blå mandag, mener Trondheims Ap-ordfører Rita Ottervik. Foto: Nina Hansen
BOM: Statsminister Erna Solberg (H) kom med feilaktige påstander om Trondheim i valgkampens første duell med Ap-leder Jonas Gahr Støre på Blå mandag, mener Trondheims Ap-ordfører Rita Ottervik. Foto: Nina HansenVis mer

Ottervik mener Solberg kom med feil påstander om Trondheim da deltidsstillinger var tema i duellen med Ap-leder Jonas Gahr Støre på utestedet Blå i Oslo mandag.

Solbergs uttalelse falt etter at Støre trakk fram tall som viser at andelen heltidsstillinger i helse- og omsorg går opp i Ap-styrte kommuner, og ned i kommuner der Høyre har ordføreren.

- Det høres ut som det er slik at dersom du trykker på knappen og stemmer Arbeiderpartiet, så kommer dette til å endre seg. Dette var Rita Otterviks fremste valgløfte for fire år siden. Et kjapt søk, viser at i dag er det de elleve stillinger som er lyst ut, mellom 12,5 prosent og 20 prosent, Solberg.

Feil må rettes

I et innlegg på Facebook slår Ottervik fast at dette er en feil som må rettes opp.

«Trondheim og Trøndelag Arbeiderparti har et sterkt ønske om å ha en nedtonet valgkamp de neste dagene, etter beskjeden om Ingrid Aunes tragiske bortgang. Likevel må vi si fra når ting blir framstilt feil», innleder Ottervik.

FEIL. Trondhems Ap-ordfører Rita Ottervik mener hun må rette opp feil om henne og Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus
FEIL. Trondhems Ap-ordfører Rita Ottervik mener hun må rette opp feil om henne og Trondheim. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

«Sannheten er at vi har økt stillingsandelen i Trondheim kommune, og hvert eneste år har andelen ansatte med heltidsjobb gått opp. Alle nytilsatte tilsettes i 100 prosent stilling», skriver Ottervik videre.

Hun legger til at det er unntak for helg- og nattestillinger. Dessuten er det en ordning med små rekrutteringsstillinger som tilbys sykepleierstudenter ved NTNU. Disse får nyttige erfaringer, og dessuten tilbud om hundre prosent fast stilling etter endt utdannelse, heter det i innlegget.

- Solberg bommer

Dagbladets spørsmål om en utdypende kommentar fra Ottervik besvares av kommunalråd Sissel Trønsdal, fordi Ottervik er på ferie.

- Solberg framstiller det som at Trondheim har bommet i jobben med å bli en heltidskommune. Da er det Solberg som bommer, sier hun.

- Siden Rita Ottervik overtok som ordfører i 2003, er andelen heltid økt gjennom målrettet arbeid. Bare fra 2012 til 2019 økte andelen heltidsansatte fra 35,7 til 45,5 prosent. Det er blant de beste i landet, fortsetter Trønsdal.

TRILLER TERNING: Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, gir sin mening om debatten på Blå i Oslo mandag kveld. Vis mer

- Vi er ikke i mål, men alt som lyses ut i dag er hele stillinger, legger hun til.

Hun forklarer at mange som jobber natt ønsker redusert stilling, fordi det likevel vil gi hundre prosent lønn. Reduserte helgestillinger finnes for å få turnusen til å gå opp.

- Det er noe de aller fleste kommuner har. Dette er rett og slett skivebom fra Solberg, mener Trønsdal.

- Holder ikke mål

Jonas Gahr Støre mener Solbergs framstilling ikke holder mål:

- I denne valgkampen bør vi gjøre det vi kan for å forholde oss til fakta og det som er sant. Og sannheten er at andelen heltidsstillinger i Norge går opp, og at en av de viktigste årsakene til det er ordførere som Rita Ottervik. Statsministerens forsøk på å fortelle en helt annen historie holder rett og slett ikke mål, sier Ap-lederen.

Han innrømmer at noen hver kan ta feil, men mener likevel at Solbergs framstilling av Ottervik og Trondheim kommer i en annen kategori:

- En debatt skal være frisk og spontan, og vi kan alle bomme på tall og eksempler. Men her mener jeg at Erna Solberg framsatte et personlig angrep på en ordfører som gjennom mange år har arbeidet for hele faste stillinger. Det er jeg glad for at hun reagerer på, sier Støre.

Flere grunner

Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor svarer på vegne av Solberg at heldigvis går antall nordmenn som jobber heltid opp. Han framholder at eksemplet Solberg ga i debatten, er korrekt.

- Erna pekte på at det lå ute flere stillinger i Trondheim med lav stillingsprosent, mellom 12 og 20 prosent. Hun understreket at det er flere grunner til at kommuner lyser ut lave stillingsbrøker. Det blir ekstra vanskelig å nå hele stillinger når flere kommuner ikke vil bruke muligheten til langvakter, blant annet i helgene. Ottervik skriver jo selv på Facebook at natt- og helgestillinger i Trondheim har mindre stillingsbrøker i de fleste tilfeller, sier han.

- Det er Ap som har gjort dette til en hovedsak i valgkampen. Men det finnes ingen quick fix, slik Gahr Støre framstiller det som, sier Alstadsæter.