Høyre ut mot skolevedtak i Viken:

- Skivebom

Landets største fylkeskommune stenger de videregående skolene for de aller fleste av elevene og legger om til digitial undervisning fra mandag av. Høyre håper Viken snur og at ingen andre følger etter.

HJEMMEUNDERVISNING: På alle videregående skoler i det enorme Viken fylke blir det i hovedsak bli hjemmeundervisning fra mandag av. På Stortinget reagerer Høyre kraftig. Foto: Thomas Brun / NTB
HJEMMEUNDERVISNING: På alle videregående skoler i det enorme Viken fylke blir det i hovedsak bli hjemmeundervisning fra mandag av. På Stortinget reagerer Høyre kraftig. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er glad for at Viken tar smittevern på alvor. Men dette er skivebom, sier Turid Kristensen, stortingsrepresentant og utdanningspolitiker for Høyre.

- Dette vil ramme 45.000 ungdommer hardt, uten at det er grunn til det. Uforståelig, sier hun.

Hun mener avgjørelsen fra Ap-styrte Viken går på tvers av anbefalingene fra regjeringen.

- En slik nedstengning er ikke anbefalt av statlige myndigheter. Å sørge for at barn og unge kan få fortsette å gå på skole er en av hovedgrunnene til mange av tiltakene som er iverksatt for å hindre smittespredning, sier Kristensen.

- Ikke nedstengning

At vedtaket i Viken bryter med regjeringens anbefalinger, avvises av fylkesrådsleder Tonje Brenna. Overfor Dagbladet viser hun til at rektorene har vide fullmakter til å opprettholde skoleundervisning for elever i praktiske fag, som yrkesfag.

- Det er ikke sånn at Viken har bestemt hvordan alle skolene skal håndtere en situasjon med rødt nivå. Dette løses godt lokalt, utifra smittesituasjon og fagsammensetning, sier Brenna.

Det var i går at hun kunngjorde at de videregående skolene i Viken fra og med mandag i all hovedsak skal over til digital undervisning.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg skjerpet tiltakene i går. Video: NTB Vis mer

- I noen av kommunene i Viken er det lite smitte. Elever herfra møter elever fra kommuner med mer smitte på bussen og på skolen. Derfor er det viktig å ta et helhetlig grep. Skolebussene er fulle, og det er trengsler i pauser og friminutt ved mange av skolene våre. Énmetersregelen er vanskelig å overholde. Derfor går vi nå til dette steget, sa Brenna.

Hun avviser at det er snakk om nedstengning fordi elever med særskilte behov fortsatt skal få undervisning på skolen. Det samme vil gjelde i «praktiske fag der noe fysisk oppmøte er ønskelig og nødvendig».

Rødt nivå

Da regjeringen i går strammet kraftig inn på coronatiltakene ble det innført såkalt «rødt nivå» for landets videregående skoler. Grunnskolen er foreløpig på gult nivå, men ungdomsskolene kan havne på rødt, sa kunnskapsminister Guri Melby (V)

Dette er rødt nivå i videregående

Rødt nivå

  • Ingen syke skal møte på skolen
  • God hygiene
  • Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
  • Dele elever i mindre grupper
  • Minst 1 meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner
  • Unngå trengsel og store samlinger
  • Vurdere alternerende oppmøtetider for elever

(Kilde: Utdanningsdirektoratet)

Rødt nivå innebærer at elevene blir delt i mindre grupper og at det kan være forskjellige oppmøtetidspunkter. Målet er å redusere antall elever som er samlet.

REAGERER: Høyres Turid Kristensen reagerer kraftig på beslutningen som Viken har tatt - og håper ingen følger etter. Foto: Stortinget
REAGERER: Høyres Turid Kristensen reagerer kraftig på beslutningen som Viken har tatt - og håper ingen følger etter. Foto: Stortinget Vis mer

Turid Kristensen i det største regjeringspartiet Høyre mener Viken likevel går altfor langt. Hun er kritisk til at det ikke gjøres konkrete vurderinger i hvert enkelt tilfelle, men at alle de videregående skolene i gigantfylket rammes.

- Innføring av kun fjernundervisning, slik Viken gjør, er ikke blant regjeringens anbefalinger selv for rødt nivå, poengterer hun.

- Elevene i Viken må også få anledning til å gå på skolen og få en så god undervisningssituasjon som mulig. Corona-tiltakene handler om å kunne holde oppe det som er viktigst i samfunnet. Tilbudet til barn og unge er nettopp det, sier Høyre-representanten.

Dramatisk

Kristensen mener det er dramatisk at så mange elever ikke får møte på skolen.

· Konsekvensene ved stenging av skoler er store – barn og unge mister tilbud som er viktig for dem sosialt, de mister opplæring de har krav på, og det går aller mest utover de mest sårbare ungdommene, sier hun.

- Regjeringens anbefaling er at strengere tiltak for videregående skoler skal vurderes i de områdene av landet der det er mye smitte. Viken er et gigantfylke. Smittesituasjonen er ikke lik overalt, framholder hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer