Stortinget vedtok i går en ny lov som pålegger bøndene å bedøve grisungene før inngrepet.
- Helt misforstått, vi har alltid kastrert uten bedøvelse. Det kan være like smertefullt å stikke sprøyter i dyrene som å snitte dem raskt med kniven og sy raskt igjen, mener svinebonde Bjørn Borgen på Jæren.
Han kastrerer over 1200 smågriser i året og hevder at Stortinget gir etter for press når de pålegger bøndene å bedøve nøffene.
Hvis grisene ikke kastreres, setter det seg rånelukt i kjøttet, og det blir nærmest uspiselig.
Edle juveler
Leder Kari Mills i Dyrebeskyttelsen Norge mener det er tragisk at bøndene vil tviholde på en smertefull tradisjon.
- På vegne av alle de små grisene er jeg veldig glad for Stortingets vedtak. Tenk deg så vondt det er å bruke skalpellen på de edle juvelene uten bedøvelse! Bøndene kan prøve på seg sjøl, tordner Mills.
Hvert år kastreres 750000 smågriser i Norge. Bonde Bjørn Borgen peker på at ingen land i Europa har innført bedøvelsesplikt.
- Dette koster også penger, inntekten vår reduseres med 30000-40000 kroner årlig. Samtidig drar politikere til svenskegrensa og klager på at norsk mat er for dyr!
Dobbeltmoral
- Politikerne bør følge opp egne vedtak og ikke kjøpe svensk svinekjøtt fra dyr som er kastrert uten bedøvelse. Det er politikerne som hindrer oss i å drive effektivt når de kommer med slike påbud, sier svinebonden.
- Smakløst av bonden, svarer Kari Mills i Dyrebeskyttelsen.
- Det må være bedre for alle å spise kjøtt fra dyr som har hatt det noenlunde bra, mener hun.
Fra 2009 blir kastrering av smågris helt forbudt.
Innen da håper forskerne at de har funnet metoder for å fjerne rånelukt som gjør kastrering overflødig.