- Skjær balla av dere sjøl!

STAVANGER (Dagbladet): Bønder synes det er noe svinaktig tøv at de nå må bedøve smågriser før de blir kastrert. Men Stortinget synes mest synd på grisene, og Dyrebeskyttelsen ber bøndene prøve å kastrere seg sjøl hvis de tror det er smertefritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget vedtok i går en ny lov som pålegger bøndene å bedøve grisungene før inngrepet.

- Helt misforstått, vi har alltid kastrert uten bedøvelse. Det kan være like smertefullt å stikke sprøyter i dyrene som å snitte dem raskt med kniven og sy raskt igjen, mener svinebonde Bjørn Borgen på Jæren.

Han kastrerer over 1200 smågriser i året og hevder at Stortinget gir etter for press når de pålegger bøndene å bedøve nøffene.

Hvis grisene ikke kastreres, setter det seg rånelukt i kjøttet, og det blir nærmest uspiselig.

Edle juveler

Leder Kari Mills i Dyrebeskyttelsen Norge mener det er tragisk at bøndene vil tviholde på en smertefull tradisjon.

- På vegne av alle de små grisene er jeg veldig glad for Stortingets vedtak. Tenk deg så vondt det er å bruke skalpellen på de edle juvelene uten bedøvelse! Bøndene kan prøve på seg sjøl, tordner Mills.

Hvert år kastreres 750000 smågriser i Norge. Bonde Bjørn Borgen peker på at ingen land i Europa har innført bedøvelsesplikt.

- Dette koster også penger, inntekten vår reduseres med 30000-40000 kroner årlig. Samtidig drar politikere til svenskegrensa og klager på at norsk mat er for dyr!

Dobbeltmoral

- Politikerne bør følge opp egne vedtak og ikke kjøpe svensk svinekjøtt fra dyr som er kastrert uten bedøvelse. Det er politikerne som hindrer oss i å drive effektivt når de kommer med slike påbud, sier svinebonden.

- Smakløst av bonden, svarer Kari Mills i Dyrebeskyttelsen.

- Det må være bedre for alle å spise kjøtt fra dyr som har hatt det noenlunde bra, mener hun.

Fra 2009 blir kastrering av smågris helt forbudt.

Innen da håper forskerne at de har funnet metoder for å fjerne rånelukt som gjør kastrering overflødig.

KASTRERER FLITTIG: Jærbonden Bjørn Borgen kastrerer 1200 smågriser årlig, uten bedøvelse. Stortinget mener dette er vondt for grisen, og pålegger bøndene å bedøve grisene. - Ikke nødvendig, mener svinebonde Borgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer