- Skjær dem i småbiter

Islamisk hær i Irak truer nordmenn og dansker etter Muhammed-tegningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en erklæring postet på en arabisk nettside i dag kommer terrorgruppa med alvorlige trusler mot de landene som har trykket tegningene av Muhammed, ifølge AP.

Sverger ved Gud

«Vi sverger, ved Gud, om vi fanger en av disse landenes borgere i Irak, vil vi kutte ham i småbiter for å ta hevn på vegne av vår profet» står det å lese på en side kjent for sine militante uttalelser.

Gruppa sier ikke spesifikt hvilke land trusselen retter seg mot, men budskapet retter seg mot land der de omstridte tegningene har vært trykket.Gruppa truer også landenes økonomiske interesser, og krever økonomisk og politisk boikott.

Stor fare

Ektheten av budskapet er vanskelig å få bekreftet, men forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt mener erklæringen er autentisk.

- Dette er en av de mest aktive gruppene i Irak, og de er fullt istand til å utføre truslene, sier Lia til Dagbladet.no.

Lia mener gruppa er mer en irakisk opprørsbevegelse enn en global terrororganisjon.

- KAN GJENNOMFØRE TRUSLENE: Den islamske hær har tidligere bevist at de er istand til å gjennomføre terroraksjoner. I desember i fjor bortførte de den amerikanske sikkerhetskonsulenten Ronald Schulz og drepte ham for åpent kamera. Videoen sendte de senere ut på internett. Arkivfoto: Scanpix
- KAN GJENNOMFØRE TRUSLENE: Den islamske hær har tidligere bevist at de er istand til å gjennomføre terroraksjoner. I desember i fjor bortførte de den amerikanske sikkerhetskonsulenten Ronald Schulz og drepte ham for åpent kamera. Videoen sendte de senere ut på internett. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

- Det forandrer ikke bildet så mye her. Men faren er større for at nordmenn kan tas som gisler i Irak, sier han.

I forrige uke kom også en annen gruppe med trusler mot norske og danske mål, men Lia tror de nye truslene kommer fordi gruppa vil henge seg på bølgen.Truls Hallberg Tønnessen er konsulent for Forskningsinstituttet, og har studert ulike grupperinger i Irak.

- Den islamske hær i Irak er en splittet gruppe, det virker som det er blanding av Baath-folk og gamle sikkerhetsstyrker på den ene siden, og radikale islamister på den andre. Det virker som det har vært kamp om hvem som er mest dominerende, sier Tønnessen til Dagbladet.no.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange nordmenn som befinner seg i gruppas operasjonsområde i Sør-Irak, men det er trolig ikke snakk om mer enn en håndfull.

Vurderer sikkerheten

- Det er sannsynligvis en radikal fraksjon som står bak dette kommunikeet, sier han.

Den islamske hær i Irak har ved flere anledninger kidnappet utlendinger i Irak, og flere av dem har blitt drept.

Tønnessen mener gruppa sannsynligvis holder seg innenfor landets grenser.

- De har en lokal agenda, og kjemper for en Islamsk stat i Irak. De har en fiendtlig holdning til Al-Qaida, som de mener ødelegger mye av deres arbeid, sier han

UD er forsiktige med å uttale seg før de har fått undersøkt trusselen.

- Vi følger sikkerhetssituasjonen nøye, sier pressetalskvinne Anne-Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

- Vi har trusler som vaker rundt her hele tida, og vi har ikke noe konkret på Irak, sier Sandsten.

FRIGITT: De to franske journalistene Georges Malbrunot og Christian Chesnot ble kidnappet av den islamske hær i Irak i 2004, men ble senere frigitt.
AUTENTISK: Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt mener erklæringen er autentisk.