Skjærer barn med kniv for å markere muslimsk høytid

Påfører seg selv de samme lidelsene profeten Muhammeds barnebarn opplevde.

 ÅRLIG RITUALE:  Asjura er en muslimsk høytid hvor man sørger over profeten Muhammeds barnebarns død. Mange som deltar i feiringen påfører seg selv lidelse for å kjenne hvordan profetens barnebarn hadde det da han døde. Foto: AFP
ÅRLIG RITUALE: Asjura er en muslimsk høytid hvor man sørger over profeten Muhammeds barnebarns død. Mange som deltar i feiringen påfører seg selv lidelse for å kjenne hvordan profetens barnebarn hadde det da han døde. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bildet er et av mange som dokumenterer feiringen av den sjiamuslimske høytiden Asjura.

Bildet av en liten muslimsk indisk gutt ble tatt mandag denne uken i Mumbai.

Kvinner deltar ikke Det er ikke uvanlig at barn i så ung alder deltar i akkurat denne delen av Asjura-feiringen, forteller Midtøsten-forsker Nora Stene til Dagbladet.

- Det er først og fremst menn som deltar i akkurat denne delen av feiringen. Gutter kan gå i egne opptog eller delta sammen med familiens menn. Kvinner deltar ikke på dette, sier forskeren.

Sørger over profetens barnebarn Under høytiden sørger sjiamuslimene over Husayn Ibn Alis død. Husayn var profeten Muhammeds barnebarn og mistet livet i et slag i år 680.

Noen sørger ved selv å påføre seg lidelser slik Husayn og hans menn opplevde da de døde.

Det gjør de blant annet ved å piske og skjære seg selv. Kvinnene slår seg selv for brystet og gråter, ifølge Stene.

Mer enn lidelse Men Asjura er mye mer enn dette, presiserer hun.

- Man møtes for å være sammen, sørge sammen og tilberede mat sammen som man gjør i en typisk høytidsfeiring. Folk utenfra legger gjerne bare merke til det spektakulære, sier forskeren.

Hun har selv vært vitne til en Asjura-feiring hvor deltakerne i et opptog påførte seg selv skader. Det var i Kashmir-regionen nord i India.

- Men nøyaktig hvordan man feirer Asjura er forskjellig fra region til region, sier Stene.

Lignende feiringer Og det har vi få referanser til i Norge. Stene viser imidlertid til kristne katolikker i både Filippinene og deler av latinamerika som i påsken utfører lignende ritualer.

 MUMBAI:  Dette bildet ble tatt mandag denne uken i Mumbai, India under et opptog i den indiske millionbyen og er fra den sjiamuslimske Asjura-feiringen. Foto: Reuters
MUMBAI: Dette bildet ble tatt mandag denne uken i Mumbai, India under et opptog i den indiske millionbyen og er fra den sjiamuslimske Asjura-feiringen. Foto: Reuters Vis mer

- I Filippinene borer noen gjennom egne hender og bein for å påføre seg samme lidelser som Jesus. Dette og Asjura-feiringen handler om å identifisere seg selv med de som har lidd, sier Stene.

Bildet til høyre viser to blodige unge gutter som slår seg selv i hodet med store knivblader. Guttene er fotografert i et tog som mandag denne uken gikk gjennom Bagdad sentrum, Iraks hovedstad.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, som har tatt bildet, er store sikkerhetsstyrker satt inn for å beskytte sjiamuslimene i byen under Asjura-feiringen.

 BAGDAD:  To gutter slår seg selv i hodet med lange knivblader under et tog Iraks hovedstad Bagdad. Bildet er fra Asjura-feiringen der mandag denne uken. Foto: AFP
BAGDAD: To gutter slår seg selv i hodet med lange knivblader under et tog Iraks hovedstad Bagdad. Bildet er fra Asjura-feiringen der mandag denne uken. Foto: AFP Vis mer