<strong>MÅ SPARE:</strong> Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK må blant annet droppe Dagsnytt 18 og påkostet årskavalkade i jula. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
MÅ SPARE: Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK må blant annet droppe Dagsnytt 18 og påkostet årskavalkade i jula. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Skjærer ned på nyhetstilbudet i jula

Mindre påkostet årskavalkade, mer hermetikk og mindre gravejournalistikk er resultatet av spareplanen i NRK Nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i går har NRKs nyhetsdivisjon brukt for mye penger og må kutte i tilbudet ut året.

Å droppe oppdaterte nyheter på radiokanalen Alltid Nyheter hele formiddagen, og heller sende morgennyhetene i reprise, er imidlertid ikke nok for at nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk skal få balanse i regnskapet.

Også juletilbudet blir rammet, dersom nyhetsledelsens forslag tas til følge:

• Til tross for at det er vanlige arbeidsdager 23. desember og 27. desember i år, blir det verken «Nyhetsmorgen» eller «Dagsnytt 18» disse dagene.

• Magasinprogrammet «Verden på lørdag» lørdag 28. desember vil bli laget før juleferien og sendt i opptak.

• Allerede 13. desember tar Morgennytt på TV julefri - en uke tidligere enn opprinnelig planlagt.

• Den tradisjonelle årskavalkaden blir en enklere og billigere produksjon, utelukkende basert på arkivmateriale og uten intervjuer i studio og nylagde innslag som følger opp årets største nyhetshendelser.

Strakstiltak I tillegg til dette skal nyhetsdivisjonens rullerende gravegruppe, bestående av tre journalister og en reportasjeleder, ta pause fra desember til januar. Ytterligere noen kroner skal spares ved å droppe «Debatten»- og «Kulturnytt»-sendinger fra andre steder enn Oslo.

Summa summarum skal kuttene bidra til å redusere årets underskudd.

NRK Nyheter ligger an til et overforbruk på 16 millioner av et totalbudsjett på drøye 300 millioner.

I dag har divisjonen 20 til 25 årsverk mer enn de har penger til. Nå jobber NRK-ledelsen med å omorganisere nyhetsdivisjonen, slik at andre og mer varige tiltak kan iverksettes.

- Jeg tror jeg kan si det så sterkt at disse tiltakene ikke vil bli permanente, sier Kalbakk til Dagbladet.

- Hadde det ikke gått an å finne andre sparemuligheter i en så stor organisasjon?

- Det er alltid et problem når man må kutte så langt ut i året. Da kan ikke bruke ostehøvelprinsippet, men må ty til strakstiltak. Man begynner naturligvis med å kutte lengst unna mikrofonene, men Nyhetene har allerede en liten administrasjon som dessuten allerede er kuttet med to årsverk i år. Derfor er vi nødt til å se på sendetilbudet, sier nyhetsdirektøren.

Rammer hardt Innad i NRK er det imidlertid kuttene i Alltid Nyheter som vekker sterkest reaksjoner.

- Alle journalistklubbene i NRK Nyheter er enige om at kuttene rammer radio uforholdsmessig hardt. Når Alltid Nyheter ikke lenger har oppdaterte nyheter på dagtid, kan den knapt kalles en nyhetskanal, sier tillitsvalgt for journalistene i NRK Dagsnytt, Ragnhild Bjørge, til Dagbladet.

Hun viser til at dette omfattende kuttet ikke sparer ledelsen mer enn 540 000 kroner, og frykter at lytterne som forlater kanalen kan bli tunge å trekke tilbake når tilbudet normaliseres på nyåret.

- Vi har derfor bedt at man finner kutt som har færre langsiktige ringvirkninger, sier hun.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer