- Skjærer ut hjertet til død soldat og later som han spiser det

Skremmende video skaper sinne i Syria.

STERKE BILDER: Bilder i en ny video, som viser hvordan en syrisk opprørskommandant skjærer i en avdød soldat og etterpå tar innvoller mot munnen som om han skal spise den, skaper sinne i Syria.
STERKE BILDER: Bilder i en ny video, som viser hvordan en syrisk opprørskommandant skjærer i en avdød soldat og etterpå tar innvoller mot munnen som om han skal spise den, skaper sinne i Syria.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menneskeretts- organisasjonen Human Rights Watch reagerer kraftig etter at en video som tilsynelatende viser en syrisk opprørskommandant som skjærer ut innvollene til en avdød soldat, ble lagt ut på nettet av regjeringsvennlige grupper i helgen.

Organisasjonen stempler handlingene som vises i videoen som krigsforbrytelse, og den syriske koalisjonen har uttalt at kommandanten vil bli stilt for retten, ifølge BBC.

Dagbladet unnlater å publisere videoen på grunn av det ekstreme innholdet.

Videoen viser hvordan det som antas å være Abu Sakkar, kommandant for den syriske opposisjonsbrigaden Farouq Brigade, først kutter i soldaten, før han tar opp to innvoller og fører det som skal være hjertet mot munnen som for å spise det.

Den avdøde soldaten skal ifølge Human Rights Watch være en syrisk regjeringssoldat.

Klippet, som foreløpig er ubekreftet, er lagt ut på nettet av en regjeringsvennlig kampanjegruppe.

Fordømmer videoen Peter Bouckaert i Human Rights Watch sier at han har sett en uredigert kopi av videoen, og hevder at Sakkars identitet har blitt bekreftet av opprørskilder, og at bilder av ham i andre videoer viser Sakkar iført samme sorte jakke og med samme ringer på fingrene.

- Lemlestelsen av fiendens lik er en krigsforbrytelse. Men enda mer alvorlig er den økende sekteriske retorikken og volden, sier han, ifølge Reuters.

Videoen skaper nå også sinne rundt om i Syria, og både tilhengere og flere motstandere av den syriske presidenten Bashar al-Assad fordømmer handlingen.

Ifølge Human Rights Watch sier en person bak kamera:

«Gud velsigne deg, Abu Sakkar, det ser ut som om du tegner et hjerte av kjærlighet på ham.»

Etter å ha skamfert liket, vender Sakkar seg mot kamera og sier:

«Jeg sverger til Gud, vi vil spise hjertene og levrene deres, dere soldater av hunden Bashar,» sier kommandanten til tilhengere bak kameraet, som jubler «Gud er stor» til svar, ifølge Reuters.

Konfliktene i Syria startet som fredlige demonstrasjoner mot Baath-regimet til president Bashar al-Assad i mars 2011. Men opprøret ble stadig mer voldelig og utviklet seg til kamper mellom regjeringssoldater og ulike væpnede opprørsgrupper.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har krigen så langt kostet mer enn 80 000 menneskeliv, mens FN har anslått dødstallene til rundt 70 000, skriver BBC.

Mislykket fredsmegling Bruken av vold mot demonstrantene har blitt fordømt av mange land, og også av Den arabiske liga og av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Tidligere i vår ble den tidligere FN-generalsekretæren Kofi Annan sendt til Syria på vegne av både FN og Den arabiske liga for å forhandle fram en våpenhvileavtale fra 10. april.

Annans oppgave var å få slutt på volden og menneskerettsbruddene i Syria, og å finne en fredelig løsning på krisen i landet. Avtalen skulle også inkludere at FN-observatører skulle sendes til Syria.

Planen hans fikk støtte av Kina, Iran og Syrias viktigste internasjonale samarbeidspartner, Russland.

10. april trådte fredsplanen i gang i Syria, noe som tilsa at syriske sikkerhetsstyrker skulle trekke seg ut av opprørsdominerte byer, og at det i løpet av 48 timer skulle bli full våpenhvile.

Men Annans fredplan gikk i vasken allerede før den startet, og syriske stridsvogner fortsatte bombingen i provinsen Homs, samtidig som det ble rapportert om sammenstøt på den tyrkiske og libanesiske grensa.

Det er et flertall av sunnimuslimer som leder opprøret, mens president Assad får sin kjernestøtte fra sin egen Alawite-sekt, en avlegger av shiamuslimer.