PIPER I SIKKERHETSKONTROLLEN: Slik vil Gøteborg forsøke å stanse tvangsekteskap.
PIPER I SIKKERHETSKONTROLLEN: Slik vil Gøteborg forsøke å stanse tvangsekteskap.Vis mer

Vil forhindre tvangsekteskap

Skje i trusa skal forhindre tvangsekteskap

Håpet er at jenter kan si fra hvis de er i ferd med å tvangsgiftes.

Som et ledd mot at jenter blir tvangsgiftet mens de er på sommerferie, jobber bymyndighetene i Gøteborg nå med å spre en ny måte å si fra på.

De oppfordrer jenter til å plassere en skje i trusa, slik at alarmen går når man passerer sikkerhetskontrollen på vei ut av landet.

Samarbeider med sikkerhetsselskap

- Det gir utslag når man går gjennom sikkerhetskontrollen. Da føres man til et separat rom for kontroll, og har mulighet til å forklare for personalet om noe er i ferd med å skje. Det er en siste mulighet til å slå alarm, sier Katarina Idegård som jobber mot æresrelatert vold i Gøteborg.

Sommeren er på mange måter høysesong for tvangsekteskap, og enkelte familier av utenlandsk opprinnelse tar døtrene med til hjemlandet for å gifte dem bort.

Skje-metoden oppsto i England for noen år siden, og nå ser altså Gøteborg på hvorvidt de skal jobbe med å gå bredere ut med dette.

- Vi har lurt på om og i såfall hvordan vi skal gjøre det, men vi er ikke helt der ennå, sier Idegård til Gøteborgposten.

Kommunen har innledet et samarbeid med Swedavia, som eier Landvetter flyplass i Gøteborg, og grensepolitiet for å forhindre denne typen reiser. Sikkerhetssjef i Swedavia, Ann jacobson, sier til Gøteborgposten at alt personale i sikkerhetskontrollene er klar over hva en skje i trusa betyr.

- Dette er en måte å gjøre noen oppmerksom på at man blir tatt ut av landet mot sin vilje. Vår oppgave er å være oppmerksomme på alt som skjer i en sikkerhetskontroll, sier hun.

- Si fra

Tiltaket er ett av flere som Gøteborg jobber med for å hindre blant annet tvangsekteskap. Blant annet har kommunen jobbet med å gi sine ansatte bedre kunnskap om æresrelaterte spørsmål. Idegårds tips til den som risikerer å bli giftet bort eller utsatt for andre æresrelaterte overtramp er å si fra.

- Vend deg til de som jobber på skolen, snakk med læreren din eller noen andre. Pass på at noen får vite om det, sier Idegård.

Dagbladet har vært i kontakt med Avinor for å høre om lignende regler kan være aktuelle i Norge. De henviser videre til Luftfartstilsynet, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Kan være en siste utvei

Røde kors har en egen hjelpetelefon om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Leder Anne-Marte Stifjeld mener en løsning for å varsle når alle andre muligheter er ute, kan være en god idé.

- Dette kan være en siste utvei, blant flere tiltak som det kan være verdt å se på, sier hun.

Hun mener likevel fokuset bør ligge på forebygging i tiden før man faktisk er på vei ut av landet.

- Vår erfaring er også at enkelte ikke vet at de skal ut og reise før de plutselig befinner seg på en flyplass. Da er det også viktig å vite hva man skal gjøre, men vi oppfordrer jo til å si fra før det går så langt, hvis man frykter at man står i fare for å bli utsatt for noe, sier hun.

Stifjeld kjenner til at denne metoden ved noen anledninger har blitt brukt i Norge, og at noen også har sagt fra på andre måter.

- Vi kjenner til at unge har levert en lapp i passkontrollen og fått hjelp derfra, eller ringt fra toalettet, forteller hun.