Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil forhindre tvangsekteskap

Skje i trusa skal forhindre tvangsekteskap

Håpet er at jenter kan si fra hvis de er i ferd med å tvangsgiftes.

PIPER I SIKKERHETSKONTROLLEN: Slik vil Gøteborg forsøke å stanse tvangsekteskap.
PIPER I SIKKERHETSKONTROLLEN: Slik vil Gøteborg forsøke å stanse tvangsekteskap. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som et ledd mot at jenter blir tvangsgiftet mens de er på sommerferie, jobber bymyndighetene i Gøteborg nå med å spre en ny måte å si fra på.

De oppfordrer jenter til å plassere en skje i trusa, slik at alarmen går når man passerer sikkerhetskontrollen på vei ut av landet.

Samarbeider med sikkerhetsselskap

- Det gir utslag når man går gjennom sikkerhetskontrollen. Da føres man til et separat rom for kontroll, og har mulighet til å forklare for personalet om noe er i ferd med å skje. Det er en siste mulighet til å slå alarm, sier Katarina Idegård som jobber mot æresrelatert vold i Gøteborg.

Sommeren er på mange måter høysesong for tvangsekteskap, og enkelte familier av utenlandsk opprinnelse tar døtrene med til hjemlandet for å gifte dem bort.

Skje-metoden oppsto i England for noen år siden, og nå ser altså Gøteborg på hvorvidt de skal jobbe med å gå bredere ut med dette.

- Vi har lurt på om og i såfall hvordan vi skal gjøre det, men vi er ikke helt der ennå, sier Idegård til Gøteborgposten.

Kommunen har innledet et samarbeid med Swedavia, som eier Landvetter flyplass i Gøteborg, og grensepolitiet for å forhindre denne typen reiser. Sikkerhetssjef i Swedavia, Ann jacobson, sier til Gøteborgposten at alt personale i sikkerhetskontrollene er klar over hva en skje i trusa betyr.

- Dette er en måte å gjøre noen oppmerksom på at man blir tatt ut av landet mot sin vilje. Vår oppgave er å være oppmerksomme på alt som skjer i en sikkerhetskontroll, sier hun.

- Si fra

Tiltaket er ett av flere som Gøteborg jobber med for å hindre blant annet tvangsekteskap. Blant annet har kommunen jobbet med å gi sine ansatte bedre kunnskap om æresrelaterte spørsmål. Idegårds tips til den som risikerer å bli giftet bort eller utsatt for andre æresrelaterte overtramp er å si fra.

- Vend deg til de som jobber på skolen, snakk med læreren din eller noen andre. Pass på at noen får vite om det, sier Idegård.

Dagbladet har vært i kontakt med Avinor for å høre om lignende regler kan være aktuelle i Norge. De henviser videre til Luftfartstilsynet, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Kan være en siste utvei

Røde kors har en egen hjelpetelefon om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Leder Anne-Marte Stifjeld mener en løsning for å varsle når alle andre muligheter er ute, kan være en god idé.

- Dette kan være en siste utvei, blant flere tiltak som det kan være verdt å se på, sier hun.

Hun mener likevel fokuset bør ligge på forebygging i tiden før man faktisk er på vei ut av landet.

- Vår erfaring er også at enkelte ikke vet at de skal ut og reise før de plutselig befinner seg på en flyplass. Da er det også viktig å vite hva man skal gjøre, men vi oppfordrer jo til å si fra før det går så langt, hvis man frykter at man står i fare for å bli utsatt for noe, sier hun.

Stifjeld kjenner til at denne metoden ved noen anledninger har blitt brukt i Norge, og at noen også har sagt fra på andre måter.

- Vi kjenner til at unge har levert en lapp i passkontrollen og fått hjelp derfra, eller ringt fra toalettet, forteller hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media