Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit

Skjebnedag: - Kan være ved veis ende

Britenes statsminister Boris Johnson ber i et åpent brev de folkevalgte om å stemme for brexitavtalen han har forhandlet fram med EU under lørdagens avstemning.

SE TV LIVE: En brexit-avtale mellom EU og Storbritannia er klar. Boris Johnson skal klokka 10.30 norsk tid lørdag presentere brexit-avtalen for Parlamentet. - Et vanskelig, splittende og – ja – smertefullt kapittel i vår historie er ved veis ende, skriver Johnson i et brev til The Suns lesere lørda... Vis mer

I brevet til The Suns lesere forklarer Johnson hvorfor folkevalgte bør stemme for brexitavtalen han og EU er blitt enige om.

I brevet skriver Johnson blant annet at dette er de folkevalgtes mulighet til å levere som lovet ut fra resultatet fra folkeavstemningen fra 2016, nemlig å forlate EU.

- Men det er også en god avtale for samtlige deler av landet vårt, skriver han.

Det ekstraordinære møtet i Underhuset starter klokka 10.30 norsk tid med at Johnson skal presentere avtalen som han fremforhandlet med EU for Parlamentet, før det blir en debatt og deretter en avstemning.

- VI SKAL UT 31. OKTOBER: Boris Johnson møtte pressen for første gang etter det ble kjent at en ny brexit-avtale er i boks. Video: AP Vis mer

Talen, og den påfølgende debatten og avstemningen, kan du følge direkte på Dagbladet.no fra kl. 10.30.

Ved veis ende

Johnson uttaler videre at lørdag er «dagen vi har en sjanse til å samle landet igjen».

- Jeg ber alle se mot slutten av dagen i dag og se for seg hvordan det vil være hvis den nye avtalen blir godkjent. Om under to uker, 31. oktober, kan vi være ute av EU. Et vanskelig, splittende og – ja – smertefullt kapittel i vår historie er ved veis ende, skriver han.

- Vi må få brexit unnagjort, avslutter han.

Nei = mer utsettelse

I sitt korte virke som statsminister har Johnson tapt hver eneste viktige avstemning i Underhuset. I tillegg ble forsøket på en langvarig suspensjon av Parlamentet kjent ulovlig og annullert av høyesterett.

Dersom han taper på lørdag også, må han skrive til EU og be om mer tid. Det har han sverget dyrt og hellig at han aldri vil gjøre, men loven sier han må.

Får han «ja», kan han holde løftet sitt om å forlate unionen 31. oktober, men det er ingenting som tyder på at det venter noen enkel seier i Underhuset lørdag.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

- Avtale er avtale

Med sine 288 medlemmer i Underhuset er De konservative langt unna et flertall av de 650 plassene i forsamlingen. Det nordirske støttepartiet DUP bekreftet fredag morgen at de ikke vil gi sine ti stemmer til Johnsons avtale.

Heller ikke Labour og Liberaldemokratene har sagt at de kommer til å stemme for avtalen. Dermed ser det ut til at Johnson – i hvert fall i forkant av avstemningen – svømmer motstrøms i prosessen.

Dersom det blir et nei, mener Frankrikes president Emmanuel Macron at en utmelding ikke kan drøyes ytterligere. Tysklands statsminister Angela Merkel mener på sin side at en brexitutsettelse er uunngåelig. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mener derimot at det ikke vil være behov for ytterligere utsettelser.

- En avtale er en avtale, sa Juncker torsdag da avtalen var i havn.

Kan støtte utsettelse

Nestlederen i Johnsons nordirske støtteparti, Nigel Dodds, opplyser at DUP vurderer å støtte et endringsforslag som vil innebære en utsettelse av lørdagens varslede brexit-avstemning i Underhuset, ifølge Reuters.

- Vi vil svært nøye overveie å støtte endringsforslaget, sier Dodds til BBC.

DUP bekreftet fredag at deres ti representanter i Underhuset ikke vil stemme for avtalen Johnson har inngått med EU.

Et klart flertall av representantene fra Labour og Liberaldemokratene ventes også å stemme imot avtalen, og det blir dermed svært vanskelig for Det konservative partiet, som har 288 medlemmer i Underhuset, å oppnå flertall under lørdagens varslede avstemning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media