Skjebnedag for alkoholprisene

I dag legger svenske alkoholutredere fram en rapport med forslag om avgiftskutt på alkohol. Dermed kan det gå mot alkoholkrise i den norske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den svenske Alkoholinnførselsutredningen som legges fram i dag, inngår et forslag om mindre skatt på sprit. Dermed er det trolig duket for billigere alkohol hos «söta bror».

Bakgrunnen for forslaget er at alkoholkonsumet i Sverige øker, mens grensene til EU åpnes, og handelen på det svenske Systembolaget bare faller.

På spritskatt-toppen

Sverige topper EUs liste over spritskatt med 22,1 euro per liter 40 prosent sprit, mens nabolandet Finland bare har 11,3 euro per liter.

Dersom svenskene setter ned avgiften på sprit med 50 prosent, som det har vært spekulert på, blir prisen på Systembolaget rundt 30 prosent lavere enn i dag. Det betyr at ei flaske Absolut Vodka blir omtrent 60 kroner billigere. Det vil si at svenskene må betale 140 kroner for 700 ml, i stedet for omtrent 200 kroner som det koster i dag.

-  I dag skjer all konsumøkning på grunn av privat innført alkohol, mens mengden alkohol som selges her hjemme minsker, sier Kent Härsted, som er den svenske regjeringens alkoholutreder.

Handler stort

I juni sank Systembolagets spritsalg med 16 prosent, sammenliknet med året før, mens mengden av privat innført alkohol steg med 21 prosent i 2003.

Svenskene handler store mengder alkohol i Danmark, Tyskland og Polen, som alle har lavere avgifter på sprit enn svenskene. Siden årsskiftet har svenskene bøyd seg for EUs indre marked og gradvis økt kvotene for innførsel av alkohol.

Tilbake til Systemet

I likhet med andre EU-land kan svensker på handletur i utlandet ta med seg ti liter sprit, 20 liter sterkvin, 90 liter vin og 110 liter øl per person. I prinsippet er mengden ubegrenset så lenge alkoholen er til eget bruk.

Kent Härsted tror redusert skatt på sprit vil få flere til å handle på Systembolaget, framfor å handle i utlandet. 40 prosent av spriten som drikkes i Sverige blir kjøpt på Systembolaget, som er svenskenes svar på Vinmonopolet, melder nyhetsbyrået TT.

Og hvis svenskene senker alkoholavgiften, vil det trolig utløse et press for avgiftskutt også i Norge.

Dermed kan statsminister Kjell Magne Bondeviks plan om å få sine nordiske statsministerkolleger til å stanse avgiftsslettene på alkohol i EU mislykkes. Bondevik tok nylig et initiativ for å få stabilisert alkoholavgiftene i Norden og EU under et nordisk statsministermøte på Island.

PÅ SPRITTUR: De svenske pensjonistene Kurt Fagerberg (t.v.) og Lage Samuelson benytter sjansen til å handle billig whisky når de tar turen over til Helsingør. Bildet er tatt da danskene satte ned alkoholavgiften i oktober i fjor.