Skjebnedag for Bislett

Striden om utbyggingen av Bislett stadion går videre. Og i morgen kan Det internasjonale friidrettsforbundet legge ytterligere press på den politiske prosessen for nytt eller rehabilitert anlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjebnen til Bislett stadion er et hett tema i Dagbladet. Ombygging av denne internasjonale arenaen har vært tatt opp med ulike vinklinger på lederplass og i diverse debattinnlegg. Spørsmålet akkurat nå er om det norske folk fortsatt skal kunne oppleve verdens beste friidrettsstjerner «live» i regi av Bislett Alliansen i Oslo, eller om vi må reise utenlands. I morgen avgjør styret i Det internasjonale friidrettsforbundet den saken i Paris. Uten et positivt svar fra Norge mister vi nærkontakten med denne mega-idrettsbegivenheten.

Det norske folk er meget interessert i idrett. Ifølge Arild Danielsen er idrett her til lands i praksis et viktigere legitimasjonsgrunnlag for den norske nasjonalstaten enn institusjoner med røtter i europeisk høykultur (Danielsen, 1998).

Et utgangspunkt for idrettsinteressen er de som oppgir at de er «meget interessert» i idrettsprogrammer på TV eller radio. Ifølge Gallups forbruker- og medieundersøkelse 2. halvår 2001 toppet langrenn/skiskyting lista med 32,2% av et utvalg på 10775, som er representativt for hele befolkning. Fotball kom på andre plass med 24,8%, alpint på tredje med 21,4%, håndball på fjerde med 17,1% og friidrett på femte med 16,9%. Alle disse idrettene unntagen friidrett har internasjonale arenaer der tilskuere kan oppleve idrettene «live» i dag og i årene fremover. Langrenn/skiskyting har Holmenkollen, Granåsen ved Trondheim og Birkebeiner-stadionen, ved Lillehammer. Videre har fotball Ullevål, håndball har flere og alpint har Kvitfjell.

Kortsiktig

Er politikerne uinteresserte fordi de vet at norsk friidrett i dag ikke lenger har de mange toppidrettsprofilene? I så fall tenker de kortsiktig. Det arbeides nå godt i forbundet, og den negative trenden ser ut til å være brutt. Antall medlemmer har økt fra 54713 i 2000 til 76998 i 2001. (Medlemstall pr. krets. Idrettsregistreringen av 07.08.2002.) I tillegg skal det nå være flere unge med i aktiv idrett på stevner. Det er også flere lovende unge talenter, som kan bidra til å gi tilskuere på et fremtidig internasjonalt Bislett høydepunkter som kjennes på pulsen. I nesten 40 år har vi kunnet nyte internasjonale toppidrettsutøvere i friidrett og fulgt med på hvordan utøverne konsentrerer seg, er nervøse, småprater med hverandre, iscenesetter seg med ulike ritualer for så å gi alt. På sitt beste er de profesjonelle bevegelseskunstnere.

Nasjonal arena

Bislett er mer enn et friidrettsstadion. Det er en nasjonal kulturarena. Det har gitt tilskuere og seere av TV viktige bidrag til konstruksjon av nasjonal identitet i en global verden.

Det er mange som i disse dager gleder seg hver fredag til å se på Golden League i TV. Dersom vi mister Bislett i en internasjonal drakt, kan vi på sikt også risikere å miste TV-versjonene. Dette fordi friidrettsprogrammer er i hard konkurranse med andre idrettsprogrammer. I slutten av årets «Sommeråpent» fikk vi for eksempel et par fredager bare korte glimt fra Golden League uten skikkelig resultatservice. Det er det mange som ikke ønsker en gjentakelse av. En fortsatt internasjonal Bislett-arena kan være en garanti for å beholde en velregissert TV-versjon.

Ironi

Er politikerne klar over hva som holder på å skje? Ønsker de at friidretten skal miste landets eneste internasjonale arena? I så fall kan vi tolke et slikt standpunkt som en diskriminering av norsk friidrett, en av Vestens eldste olympiske idretter med norske røtter fra 1896. Det er for sent å ta saken 14. september.

Når politikere og administratorer krangler om hvem som har den beste løsningen, slik at ingenting skjer, er det ofte et tegn på at en ikke ønsker fremdrift i en sak.

Nå er tida inne for å legge ned revirene og starte med samarbeidet. Det er og blir en nasjonal ironi om svenskene skal få Golden League-billetten, men vi krangler her på berget.