Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnedag for Europa: Vil «stenge Balkan-ruta» og gjøre hestehandel med Tyrkia

EU-toppmøte om flyktningkrisa i dag.

STENGTE GRENSER:  Den makedonske hæren setter her opp gjerdet som holder flyktninger og migranter ute av Makedonia. Både Ungarn og Makedonia har stengt grensene sine det siste året og flere europeiske land har gjeninnført grensekontroller. På dagens EU-toppmøte er målet å finne en løsning på flyktningkrisa, spikre en avtale med Tyrkia og stoppe strømmen. Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/NTB scanpix
STENGTE GRENSER: Den makedonske hæren setter her opp gjerdet som holder flyktninger og migranter ute av Makedonia. Både Ungarn og Makedonia har stengt grensene sine det siste året og flere europeiske land har gjeninnført grensekontroller. På dagens EU-toppmøte er målet å finne en løsning på flyktningkrisa, spikre en avtale med Tyrkia og stoppe strømmen. Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU og Tyrkia holder klokka 12.30 i dag et avgjørende toppmøte for å finne en løsning på flyktningkrisa.

Der skal de prøve å redde Schengen-samarbeidet, stoppe flyktningstrømmen og få i land den avgjørende avtalen med Tyrkia.

Ett steg på veien, er å stoppe strømmen av flyktninger som går gjennom Balkan-landene.

Stenge Balkan-ruta EUs plan er å redde Schengen-samarbeidet og å få Schengen oppe og gå igjen innen utgangen av 2016. Spørsmålet er hvordan dette vil slå ut i praksis. Flere diplomater snakket i helga med blant annet med AFP, Politico og den østerrikske avisa Kronen-Zeitung om at Balkan-ruta nå kan stenges.

Hundretusener av migranter og flyktninger har det siste året gått opp gjennom Balkan-landene og opp til Østerrike og Tyskland. Hadde Schengen- og Dublin-samarbeidet fungert i utgangspunktet, skulle disse strømmene aldri vært der. Ifølge et utkast til EU-toppmøtet i dag, skal irregulære grensepasseringer nå stoppes.

EU har lagt opp en konkret plan for å få Schengen oppe og gå igjen.

- Som et resultat vil irregulære strømmer av migranter langs den vestlige Balkan-ruta gå mot slutten; denne ruta er nå stengt, heter det i møte-utkastet Kronen-Zeitung har fått tilgang til.

Avtalen med Tyrkia Schengen-samarbeidet og Europas frie grenser har stått for fall.

STRANDET:  13 000 personer var før helga strandet på grensa mellom Hellas og Makedonia. Makedonia er ikke medlem av EU og har stengt sine grenser for alle som ikke er fra Syria og Irak - og for syrere og irakere som kommer fra områder de mener er trygge. Foto: Reuters / Alexandros Avramidis / NTB Scanpix
STRANDET: 13 000 personer var før helga strandet på grensa mellom Hellas og Makedonia. Makedonia er ikke medlem av EU og har stengt sine grenser for alle som ikke er fra Syria og Irak - og for syrere og irakere som kommer fra områder de mener er trygge. Foto: Reuters / Alexandros Avramidis / NTB Scanpix Vis mer

Angela Merkel vil nå ha på plass en refordelingsavtale, så EU tar flyktninger fra Hellas, Italia og Tyrkia og fordeler dem mellom seg. Flyktningene registreres der, sendes tilbake hvis de ikke får opphold og sendes videre til spesifikke europeiske land hvis de har krav på beskyttelse. Hvert land får en kvote med flyktninger.

Fungerer dette, blir det ingen flyktningstrøm gjennom Europa. Balkan-veien blir stengt.

Men kvoteordningen splitter EU og møter stor motstand fra blant annet Slovakia og Ungarn. EU-kommisjonen jobber febrilsk med å få på plass en plan før EU-toppmøtet 18. mars.

I dag er det avgjørende å få med Tyrkia på en løsning.

Nøkkelen til krisa EU har innkalt til dagens møte for å diskutere flyktningkrisa med Tyrkia - nøkkelen til å stoppe strømmen. Fram til nå har forhandlingene vært alt annet enn rosenrøde.

I november fikk Euro2day tak i et hemmelig møtedokument som sa at Erdogan truet med å oversvømme EU med flyktninger. Han påpekte  at flyktningsituasjonen kan bli dramatisk for EU uten en avtale med Tyrkia, og at EU måtte møte Tyrkia sine krav.

- Så hvordan skal dere klare å håndtere flyktningene hvis dere ikke får på plass en avtale med oss? Drepe flyktningene? spurte Erdogan retorisk.

Dette er avtalen EU skal gi 28 milliarder kroner til Tyrkia mot at de stopper strømmen av flyktninger mot Europa, ifølge avtalen fra november. Bedre skoler, bedre helsetilbud og flere jobber i Tyrkia er planen, så kanskje flyktningene blir. I tillegg skal Tyrkia patruljere grensa bedre og slå ned på menneskesmugling. Målet er også å ha felles europeiske grensevakter på plass i Hellas innen september - og at et samarbeid på den europeiske siden av havet er oppe og går innen november.

Det haster. 128 000 personer har kommet til Hellas fra Tyrkia så langt i år.

EU-lederne ber også Tyrkia ta imot tusener av migranter som nå er strandet i Hellas. EU ønsker at Tyrkia skal ta tilbake dem som ikke har krav på beskyttelse - og få på plass returavtaler med deres respektive land. Det gjelder for eksempel pakistanere, marokkanere og afghanere.

Og hva får Tyrkia utav dette? Visumfrihet for tyrkere i EU og fart på søknaden om medlemskap i EU.

Forhandlingene foregår samtidig som den tyrkiske regjeringa har tatt kontroll over Tyrkias største avis og presidenten vil fengsle redaktøren i en annen avis på livstid. Kritikken hagler, men det haster for EU å få på plass en avtale. 

Strandet i Hellas Over 35 000 personer er nå strandet i Hellas, fordi grensene nordover er stengt. Et av de viktigste punktene i utkastet til dagens EU-avtale, skal være større hjelp til Hellas.

Gjennom vinteren har Makedonia med jevne mellomrom stengt grensa for alle som ikke er fra Syria og Irak, men nå har de også hindret syrere i å komme gjennom. Hele 13 000 personer var derfor strandet på grensa til Makedonia før helga.

Tyskland gjorde det i helga klart at de ikke vil ta imot alle flyktningene som står strandet.

- Tyskland kan ikke gjenta det vi har gjort fram til nå, etter at det viste seg at vi nærmest var de eneste i Europa som gjorde det, sa Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel til avisa Bild.

Kaoset og flyktningstrømmen vil ikke stoppe etter møtet i dag, men EU-toppmøtet blir en av to skjebnemøter i mars. Skal flyktningstrømmen stoppes og komme under kontroll, må EU-landene bli enige. Møtet i dag er for å bli enig med Tyrkia. Så må EU bli enig med seg selv.

• Nå i mars markerer Dagbladet femårsdagen for krigen i Syria.
Les spesialen: Borgerkrigen som endret verden

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media