Skjebnedag for Gerd-Liv Valla

Mandag kan bli avgjørende for LO-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag blir en viktig dag for LO-leder Gerd-Liv Valla. Først skal LO-sekretariatet sette ned utvalget som skal granske Yssen-saken. Noen timer senere skal Arbeiderpartiets sentralstyre legge fram sin innstilling til valgkomité.

LO-lederen leder vanligvis møtene i LO-sekretariatet. Dette møtet starter klokka 1130. Valla er også med i Aps sentralstyre som setter sitt møte på LOs konferansesenter, Sørmarka, klokka 14.
Valgkomiteen

LO-lederen har etter alt å dømme gitt partiledelsen beskjed om hun stiller som kandidat til ledervervet i valgkomiteen.

Partisekretær Martin Kolberg bekrefter overfor NTB at han har hatt kontakt med Valla og at spørsmålet om Vallas kandidatur også er drøftet med partileder og statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi har fulgt vanlige prosedyrer i denne saken og snakket med alle aktuelle kandidater, sier Kolberg.

Han vil ikke si noe om Valla er kandidat eller ikke. Valgkomitesammensetningen er første sak på sentralstyrets dagsorden.


Delte meninger

Det er svært delte meninger om Valla er den rette til å lede valgkomiteen. I alle år etter krigen har det vært en representant for fagbevegelsen som har ledet valgkomiteen, men ikke nødvendigvis LO-lederen. Siden 1975 har imidlertid LOs leder også vært leder av partiets valgkomité.

De fleste tips går ut på at Valla ikke blir komitéleder etter det som har skjedd i Yssen-saken. Tilliten til henne er tynnslitt i store deler av partiet, blant annet går et flertall av fylkeslederne imot at hun skal lede valgkomiteen på landsmøtet i april.


Granskningsutvalget

Det uavhengige utvalget som skal granske Yssen-saken, vil trolig være klart etter mandagens sekretariatsmøte i LO. Det samme vil mandatet.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg tror det kommer forslag til sammensetning og mandat, men jeg vet ikke noe om innholdet, sier lederen i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold, til NTB.

Sekretariatsmedlemmene har ikke fått noen sakspapirer på forhånd. I vedtaket om å nedsette en granskingskommisjon, som ble gjort for en uke siden, heter det at «gjennomgangen skal søke å belyse alle sider av saken».

LO-sekretariatet forutsetter at det skal være et uavhengig granskingsutvalg, men det er LO som skal bestemme både sammensetning og mandat. Det kan dermed bli problemer med å finne medlemmer og mandat som tilfredsstiller begge parter og ikke blir betraktet som et bestillingsverk for å renvaske LO-leder Gerd-Liv Valla.

Søndag kveld hadde det ikke lyktes NTB å få en kommentar fra Yssens advokat, Ingeborg Moen Borgerud, om hun hadde hørt noe fra LO om granskingskommisjonens sammensetning og mandat.


Yssen med krav

I et brev til medlemmene i LO-sekretariatet skriver Borgerud at granskingen bør begrenses til «arbeidsgivers håndtering av saken etter at Yssen gjorde Valla oppmerksom på at hun ble syk av å arbeide i LO».

I tillegg vil Yssen, ifølge Aftenposten, ha gransket hvorfor LO ikke ville gi henne permisjon med lønn for å gå på Forsvarets høgskole, hvordan LO-sekretariatet er orientert i ulike faser av konflikten og bakgrunnen for at «det er gitt feilaktig bilde av kontakten mellom Yssen og LO i Vallas notat». (©NTB)

Les også: «Jeg føler avsky».