Skjebnedag for Liv Signe

I dag kan Sp-leder Liv Signe Navarsete få en beskjed hun har fryktet. Økokrim går trolig inn for en straffereaksjon etter pengerotet.

FÅR BESKJED:  Sp-leder Liv Signe Navarsete har selv vært inne til avhør i pengesaken. Foto: Jacques Hvistendahl
FÅR BESKJED: Sp-leder Liv Signe Navarsete har selv vært inne til avhør i pengesaken. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til, har Økokrim tatt en beslutning som de planlegger å offentliggjøre i dag. Dagbladet får opplyst at Økokrim sannsynligvis går inn for en eller annen form for straffereaksjon. En slik straffereaksjon kan enten være at Økokrim utsteder et forelegg eller, i verste fall for Senterpartiet, tar ut tiltale.

Økokrim startet før jul etterforskning av mulige brudd på regnskapsloven i forbindelse med den ulovlige pengestøtten partiet mottok. De hadde i går vært i dialog med Senterpartiets advokat om sin beslutning. Kilder i Senterpartiet bekrefter overfor Dagbladet at det mest sannsynlig vil ende med en foretaksstraff i form av et forelegg.
Får bot? Dersom partiet vedtar forelegget er det å anse som en dom og saken vil være ute av verden. Hvis de ikke vedtar forelegget, går saken videre i rettssystemet. En tiltale vil være langt vanskeligere for Navarsete, og forelegget som mest sannsynlig kommer, blir ifølge kilder mottatt som en lettelse i Senterpartiet.

— Blir det tatt ut tiltale, mener jeg det eneste logiske er at Navarsete trekker seg, sier administrerende direktør for Burson-Marsteller, Sigurd Grytten og legger til:

— Hun sitter i Norges mektigste organ, regjeringens underutvalg, som representerer statsministeren i en koalisjonsregjering. Det er helt umulig for henne. Hvis ikke hun skjønner det, tar jeg det forgitt at Jens Stoltenberg skjønner det.
Gråsoner Blir det snakk om en forelegg og ikke tiltale, mener Grytten det er lettere for Navarsete å bli værende.

— Da blir det mer i gråsonene. Hun vil helt klart være svekket som både partileder og statsråd.

Valgforsker Frank Aarebrot mener en foretaksstraff vil gjøre det mye enklere for Navarsete.

— Da kan Senterpartiet tolke ansvaret mer fritt. Trolig vil de, med rette, legge ansvaret på daværende generalsekretær Ivar Egeberg. I norske partier er det generalsekretæren som er forretningsfører, sier Aarebrot til Dagbladet.
Vil fortsette Blir det tatt ut tiltale mot Navarsete, tror heller ikke Aarebrot at hun vil overleve.

— Da må partiet vurdere om det kan ha en partileder som sitter i rettsak under valgkampen.

I januar gjorde Navarsete det klart overfor Dagbladet at hun planlegger å fortsette som partileder. Leder for valgkomiteen i Sp, Ivar Odnes, bekreftet i januar overfor VG at de kan bli nødt til å legge lederkabalen på nytt dersom Økokrim tar ut tiltale, men han trodde ikke det skulle skje.