Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen på Stortinget

Skjebnedag for Olemic Thommessen

Stortingspresidenten må forklare hvorfor Stortingets byggeprosjekt gikk på nok en budsjettsmell.

DIREKTESENDING: - Mye tyder på at han ikke har forstått sin rolle som stortingspresident, sier Martine Aurdal. Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møter finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Video: Frida Andersen / Dagblade Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 08.30 møter Olemic Thommessen (H) finanskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget for å gi sin forklaring på hvorfor utbyggingen av Stortinget har oversteget budsjettet.

Møtet går for lukkede dører, og stortingspresidenten vil møte pressen klokka 9.45.

Budsjettsprekk

TIL MØTE: Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) på vei inn til møtet der stortingspresident Olemic Thommessen skal informere finanskomiteen og de parlamentariske lederene
om byggeskandalen på Stortinget onsdag morgen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
TIL MØTE: Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) på vei inn til møtet der stortingspresident Olemic Thommessen skal informere finanskomiteen og de parlamentariske lederene om byggeskandalen på Stortinget onsdag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Det stormer rundt stortingspresidenten etter at det ble kjent at byggeprosjektet blir ytterligere 500 millioner kroner dyrere - etter et sterkt kritisert påslag på 700 millioner kroner i fjor sommer.

Før sommerferien i fjor fikk Stortinget skarp kritikk fra Riksrevisjonen. Allerede da ble Thommessen advart av sin egen partifelle Michael Tetzschner om at budsjettet ikke holdt.

Vanligvis er det Statsbygg som står som byggherre i bygging og rehabilitering av statlige bygg. I denne saken er det Stortinget selv som har tatt ansvar for utbyggingen. Det har fått mye kritikk.

Kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, sier at Olemic Thommessen ikke har forstått rollen som byggherre og at han har tatt altfor lite av ansvaret.

- Mye tyder på at han ikke har forstått sin rolle som stortingspresident. Det virker for enkelt å skylde på direktøren, sier Aurdal.

Da den siste kostnadsoverskridelsen ble kjent torsdag 15. februar, valgte stortingsdirektør Ida Børresen å gå av.

Aurdal sier at det er vanskelig å spå utfallet i saken.

- Det spørs om regjeringspartiene ser seg tjent med å bli sittende med en stortingspresident som er ansvarlig for denne skandalen, som virkelig har enorme dimensjoner, sier hun og fortsetter:

- Høyres kjernepolitikk skal handle om trygg økonomisk styring. Dette er en demonstrasjon i det stikk motsatte.

Se flere kommentarer i videoen øverst i saken.

Foreslår ansettelsesstopp

I går kveld kom Thommessen med forslag om at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett.

Han foreslår ansettelsesstopp i Stortingets administrasjonen og at alle nye bygge- og opptrappingsprosjekt legges på is. I tillegg vil han be om at administrasjonen forbereder og legger fram en plan med sikte på betydelige administrative besparelser.

Leder av Finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), er en av dem som har åpnet for at Stortinget kan måtte være med på å dekke inn deler av budsjettoverskridelsen.

Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, har foreslått å kutte stortingslønna for å dekke byggesprekken.​

Stortinget må rydde opp

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker ikke å blande seg inn i saken om byggeskandalen, og sier til Dagbladet at Stortinget nå må få gjøre jobben sin.

- Nå har jo presidentskapet gått gjennom saken og skal snakke med de parlamentariske lederne og finanskomiteen i morgen. Så kanskje får folk trekke pusten. Om det er Stortingets eller regjeringens prosjekter, om det er i Forsvaret eller en vei, er alltid en utfordring. Så skal vi sortere dette, hva som kunne vært gjort, sier Solberg.

Olemic Thommessen sier han ikke har noen planer om å trekke seg som stortingspresident, selv om han får kritikk fra flere hold etter de store budsjettoverskridelsene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!