Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnedag for Per Orderud

I dag får Lars Grønnerøds advokater sjansen til å utvide splittelsen mellom Per og Veronica Orderud. Bærebjelken i forsvaret kan briste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter krav fra Lars Grønnerøds advokater må Per Orderud tirsdag morgen på ny entre vitneboksen for å la seg eksaminere.

Bakgrunnen er den situasjonen som har oppstått etter at ekteparet Orderuds advokater i forrige uke kom i konflikt med hverandre. Per Orderuds advokat, Harald Stabell, presset vitnet, Harald Orderud, til nærmest å si at det var Veronica som sto bak gårdskonflikten.

I hvert fall endret forholdet mellom Per og foreldrene seg på en negativ måte etter at den unge veterinærstudenten kom til gårds, gikk det fram av Stabells krysseksaminasjon av fetteren som har tatt parti mot ekteparet.

Bærebjelken kan briste

Dermed skapte Harald Stabell et langt større problem for Per Orderud enn den følelsesmessige reaksjonen hos hans kone. At Veronica angivelig «ble ofret» skaffet ifølge advokatene begge ektefellene en søvnløs natt.

I helga har neppe advokatene hatt det stort bedre. Hvis Harald Stabell har skapt et skille mellom ektefellenes interesser, kan det bare gjelde i forhold til gårdstvisten.

Men nettopp gårdstvisten, eller rettere sagt forliket i gårdstvisten, er bærebjelken i advokatene Schiøtz og Stabells forsvarsstrategi. I herredsretten avviste Schiøtz kontant at gårdskonflikten kunne være motiv for drapene.

Ved å etterlate et inntrykk av Veronica som den aktive part i konflikten med svigerforeldrene, har Stabell langt på vei åpnet for at gårdskonflikten likevel er motivet i Orderud-saken.

Og da betyr det lite hvem som var drivkraften.

Aktoratet fryder seg

Det mener også aktoratet, men i Nes herredsrett var det et hovedmoment hos Cato Schiøtz at det ikke eksisterte noen gårdskonflikt. Den var løst før drapene og følgelig var den ikke noe motiv.

Schiøtz gjentok i forrige uke at ekteparet hadde «nesten» helt sammenfallende interesser i saken. I herredsretten sa han «helt» sammenfallende interesser.

Det har vært vanskelig å finne motivet for strategiskiftet hos Per Orderuds advokater, men mest sannsynlig er det at de to snakker til juryen i håp om at minst fire av de edsvorne skal få en følelse av at Per er trukket inn i noe mot sin vilje.

Dersom de klarer å skape en slik følelse og denne følelsen avspeiler seg i kjennelsen, gjenstår det å se hva de juridiske dommerne vil gjøre.

Tirsdag skal Lars Grønnerøds advokater utnytte den situasjonen som er skapt for alt den måtte være verdt. Det er nemlig ingen som mener Lars Grønnerød hadde noen forbindelse til tvisten om Orderud gård.

Hele Norges coronakart