Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnedag for Socialistisk Folkeparti i Danmark

Det er opprør i Socialistisk Folkeparti (SF) i Danmark, noe som kan føre til at partiet bryter ut av den rødgrønne regjeringa.

I STORM: Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler i Folketinget. Etter avstemning om å selge deler av statens eierandel i energiselskapet Dong er det full oppvask i Socialistisk Folkeparti. Partiet kan både sprekke og trekke seg ut av den rødgrønne regjeringa. Foto: AP / Scanpix / Polfoto / Lars Krabbe
I STORM: Statsminister Helle Thorning-Schmidt taler i Folketinget. Etter avstemning om å selge deler av statens eierandel i energiselskapet Dong er det full oppvask i Socialistisk Folkeparti. Partiet kan både sprekke og trekke seg ut av den rødgrønne regjeringa. Foto: AP / Scanpix / Polfoto / Lars Krabbe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ledende medlemmer i Socialistisk Folkeparti trakk seg onsdag fra sine poster i protest mot at partiet samme dag stemte ja til å redusere den danske stats eierandel i DONG Energy fra 76 til rundt 60 prosent. DONG Energy er Danmarks største energiselskap.

Danmarks rødgrønne regjering besluttet alt i oktober å selge 19 prosent av aksjene til den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, til hissige protester fra ledende politikere i Socialistisk Folkeparti.

Trakk seg Onsdag stemte likevel partiet for nedsalget i Folketinget, noe som førte til at Karina Loretzen Dehnhardt trakk seg som fungerende gruppeleder.

- Jeg syns DONG-avtalen er noe skikkelig herk. Dette er ikke SF-politikk, sier hun.

Partiets finanspolitiske talskvinne, Lisbeth Bech Poulsen, trekker seg også, og det samme gjør partiets nestleder, Peter Westermann.

Tre statsråder Socialistisk Folkeparti har i dag tre statsrådsposter i den rødgrønne regjeringen, men etter et stormfullt krisemøte onsdag kveld var det uklart om partiet vil fortsette i regjeringa.

- Det må andre svare på, sier partiets skatteminister, Jonas Dahl.

Enhedslisten fremmer torsdag et forslag i finanskomiteen i Folketinget, om å utsette beslutningen om å la Goldman Sachs kjøpe seg inn i DONG Energy.

Det er uklart hvordan SFs representanter vil stemme, men forslaget vil uansett bli nedstemt ettersom opposisjonspartiene Venstre og De konservative støtter regjeringa i dette spørsmålet.

Kan bli avgjørende Avstemningen i Folketinget kan likevel bli avgjørende for om SF fortsetter i statsminister Helle Thorning-Schmidts rødgrønne regjering eller ikke.

SFs folketingsmedlem Karsten Hønge er blant dem som mener at partiet bør forlate regjeringa, noe den politiske kommentatoren Hans Engell tviler på vil skje.

Men Socialistisk Folkeparti er utvilsomt i oppløsning, mener Engell.

- De har kjempestore politiske problemer, ledelsen fungerer ikke og medlemmer og velgere forlater dem i tusentall, sier han.

(NTB-Ritzau)

ENERGI VEKKER STRID: Vindmøller i Kattegat som drives av Dong, Danmarks største energiselskap. Når staten selger seg ned i selskapet splitter det Socialistisk Folkeparti. Foto: AP / Scanpix / Polfoto /Jens Dresling
ENERGI VEKKER STRID: Vindmøller i Kattegat som drives av Dong, Danmarks største energiselskap. Når staten selger seg ned i selskapet splitter det Socialistisk Folkeparti. Foto: AP / Scanpix / Polfoto /Jens Dresling Vis mer
Hele Norges coronakart