Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnedag for Thommessen i Stortinget: - Jeg er svært lei meg

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er hardt presset, men blir foreløpig sittende som stortingspresident. KrF vil ikke svare på om de har tillit til ham i dag.

DIREKTE: Stortingspresident Olemic Thommessen redegjør om Stortingets byggeprosjekt i Stortinget. Video: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
1 Comment Embedkode

(Dagbladet): Olemic Thommessen inntok talerstolten i Stortinget klokka 10.

Forrige uke redegjorde han for byggesprekken for de parlamentariske lederne på Stortinget. I dag redegjør han for et samlet Storting.

Han legger ikke skjul på at han er lei seg for utviklingen, og sier han har merket seg at mange er kritisk til hans oppfølging som stortingspresident.

- Jeg tar kritikken på stort alvor, og det er ingen hemmelighet at situasjonen de siste ukene har vært svært krevende, sa Thommessen fra talerstolen.

Tok selvkritikk

Han gikk langt i å ta selvkritikk for at han ikke selv har sikret seg nok informasjon i saken.

- I etterpåklokskapens lys er svaret såklart ja, oppsummerer Thommessen på spørsmålet om hvorvidt det burde blitt stilt flere spørsmål.

- Jeg er på vegne av presidentskapet svært lei meg for at vi har havnet i situasjonen vi er i i dag, sier Thommessen.

Blant annet har det kommet fram at det gikk 44 dager fra Thommessens stortingsdirektør Ida Børresen fikk høre om kostnadssprekk for første gang 19. desember, og til presidentskapet ble orientert om overskridelsen 1.februar.

Til tross for dette, gikk stortingspresidenten på talerstolen i Stortinget 20.desember og forsikret om at kostnadsramma holdt.

- Med den siste kostnadsøkningen har prosjektet gjennomgått tre kostnadsøkninger, det er sterkt beklagelig. Særlig er den siste kostnadsøkningen vanskelig å forstå siden budsjettbehandlingen var så kort tilbake i tid, sa Thommessen med henvisning til det siste kostandsoverslaget, der utgiftene er angitt å være 500 millioner kroner dyrere enn det tidligere anslaget.

Vernes av KrF

Det er foreløpig ikke flertall for å kaste Thommessen som stortingspresident, men en samlet venstreside har bedt om hans avgang.

Med mindre regjeringspartiene støtter mistillit til Thommessen, noe som vil være oppsiktsvekkende, er det altså KrF det henger på.

De vil imidlertid ikke konkludere i spørsmålet - ennå.

- KrF vil ikke drive polemikk rundt denne saken, til det er den for alvorlig. Vi har ikke konkludert, sa KrF-leder Knut Arild Hareide fra Stortingets talerstol.

En konklusjon kommer trolig først etter partiets gruppemøte i morgen, onsdag.

Det antydet i alle fall Krf-politiker Hans Fredrik Grøvan før redegjørelsen tirsdag.

- Vi vil ta med oss det som blir sagt i redegjørelsen i dag, og konkludere på bakgrunn av det, men det blir nok ikke i dag, sa Grøvan til Dagbladet.

Kompleks sak

Så sent som 20. desember i fjor beroliget Thommessen Stortinget med at kostnadsrammen ville bli holdt.

Dermed vakte det mildt sagt oppstyr i midten av februar da det ble kjent at kostnadsrammen på Stortingets byggeprosjekt hadde økt til 2,3 milliarder kroner fra 1,8 mrd.

Beløpet er fortsatt et anslag.

I sin redegjørelse gjentok Thommessen at en del av kostnadsøkningen skyldes mangler fra Multiconsult, selskapet som har vært engasjert av Stortinget. Stortinget har stevnet selskapet. Men presidenten tar også selvkritikk.

- Det er grunn til selvkritikk for hvordan Stortinget har utført oppdraget som byggherre, sier Thommessen. Som en konsekvens har en arbeidsgruppe besluttet at Stortinget aldri igjen skal være byggherre.

Fikk ikke info på 44 dager

I redegjørelsen går Thommessen hardt i rette med administrasjonen på Stortinget, med tidligere direktør Ida Børresen i spissen.

Han forteller at Ida Børresen og hennes byggeråd fikk informasjon om at budsjettanslaget på 1,8 milliarder ville ryke den 19. desember. Dette var dagen før presidenten gikk på talerstolen og sa at budsjettet var i rute.

- Dette som framgikk her ble ikke meddelt meg, selv om dette framgikk i novemberrapporten. Det er sterkt beklagelig. Dette framgikk ikke før det ble fremlagt presidentskapet 1. februar 2018, sier Thommessen.

Stortingets direktør og hennes byggeråd visste altså om at budsjettet ikke holdt i 44 dager, før de informerte Thommessen.

- Det er skapt et inntrykk av at presidenten ikke har hatt kontakt med direktøren i den perioden. Det medfører ikke riktighet. Blant annet var dette tema i et heldagsmøte om byggeprosjektet 15. januar, uten at dette kom fram, sier Thommessen.

- Det framstår som uforståelig at direktøren ikke straks orienterte presidentskapet etter det som framkom i november-rapporten, sier Thommessen.

Han sier han måtte regnet med at direktøren ville komme til ham med denne viktige informasjonen, og at dette er bakgrunnen for at Børresen gikk av.

- Sjokkerende og overraskende

Likevel fikk ikke presidentskapet beskjed om dette før 1. februar, og da fikk de kun beskjed om en overskridelse på rundt 55 millioner kroner.

Så - 15.februar - kom resultatene av den nye usikkerhetsanalysen og nye kostnadsprognoser. Det ble klart at kostnadsoverskridelsen ikke lå an til 55 millioner, men at kostnadsramma lå an til å bli 2,3 milliarder, en halv milliard mer enn det opprinnelige anslaget.

- Det var sjokkerende og svært overraskende. Jeg har forståelse for at det kan framstå som underlig, men basert på informasjonen vi hadde, var det ikke ventelig at prosjektet skulle ta en sånn vending på så kort tid, sa Thommessen under redegjørelsen i dag.

- Det var først da vi fikk oversikt over de økonomiske konsekvensene, sier han om møtet 15.februar.

Støre: Trekk deg

Etter redegjørelsen gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre på Stortingets talestol. Han gjentok det samme som Ap konkluderte med fredag.

- Jeg betviler ikke at presidenten beklager overskridelsene på det sterkeste. Dette handler ikke om skyld, det handler om politisk ansvar, sier Støre.

- Derfor bør Thommessen trekke seg, sier han.

I redegjørelsen på Stortinget i dag argumenteret Thommessen med at han måtte ha tillitt til at stortingsdirektøren gjorde jobben sin ved å holde presidentskapet oppdatert.

Slik forsøkte han å unnskylde at stortingets presidentskap ikke konkret etterspurte informasjon om kostnadsutviklingen i prosjektet i perioden fra 19.desember til 1.februar.

- I dag har vi ikke hørt om tett dialog. Det er ikke uttrykk for mistillit å følge opp dette aktivt, slik vi får inntrykk av i Thommessens redegjørelse, parerte Støre fra Stortingets talerstol.

I redegjørelsen viste Thommessen også til at det ikke var naturlig at presidentskapet undersøkte utviklingen med prosjektgruppen uten å gå via stortingsdirektøren.

Støre beskyldte stortingspresidenten for «firkantet formalisme».

- Det er blant annet på denne bakgrunn at vi ber om at presidenten trekker seg, sa Støre fra talerstolen.

Tragisk tunnel

Audun Lysbakken mener byggeprosjektet vil bli stående som et monument over uvettig prengebruk.

- Det er landets mest tragiske tunnel, sier han om tunnelen som skal bygges inn i Stortingets garasje.

- Stortinget mener noe om hvordan andre skal bruke penger, da må vi ha ekstra god kontroll på vårt eget, sier han.

Han mener partiene som har støttet Thommessen som president, Høyre, Frp, KrF og Venstre må tenke gjennom om det er klokt å la presidenten bli sittende-

- Ansvaret for skandalen må erkjennes og tas. Jeg vil be presidenten om å grundig vurdere sin stilling.

Vinne eller forsvinn

Venstres Terje Breivik ba presidentskapet om å gjøre sine egne «grundige og helt nødvendige» vurderinger av de politiske konsekvensensene av byggesaken.

Også fra Frp-hold har det vært uttrykt mistillit mot Thommesen.​ Krefter i Høyre er også kritisk til oppfølgingen fra presidentskapet.

Foreløpig er det likevel ingen av regjeringspartiene som utrykker mistillit til Thommessen.

Onsdag i forrige uke måtte Thommessen orientere de parlamentariske lederne og finanskomiteen på Stortinget om byggesprekken.

I dagens redegjørelse virket han å ta langt mer selvkritikk enn han gjorde da.

Da sa han at han vil «grunne over om han burde ha fulgt enda tettere opp og rettet flere spørsmål til administrasjonen» på spørsmål om han selv kunne gjort noe annerledes i saken.

Redegjørelsen Thommessen kom med i dag, blir oversendt til finanskomiteen for videre behandling. Finanskomiteen skal avgi en innstilling til Stortinget, som vil bli behandlet i plenum på ordinær måte.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling