Skjebnedag

NEW YORK (Dagbladet): I dag får George W. Bush vite om han kan fortsette å klatre opp trappa til Det hvite hus. Tre rettsavgjørelser kan føre ham et kjempeskritt nærmere presidentembetet. I dag møtes også delstatsforsamlingen i Florida for å velge delstatens 25 valgmenn for Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

>Sak I: Floridas høyesterett vil trolig i løpet av dagen avsi kjennelse i saken Al Gore har anlagt for å få underkjent dommen fra Leon County. Spørsmålet er om ca. 14000 stemmer fra Miami-Dade, Palm Beach, og Nassau County skal telles på nytt, og inkluderes i det endelige valgresultatet fra Florida. Taper Gore, vil siste ord være sagt i spørsmålet om håndtellingene.

Juks

Sak II: Retten i Leon County avsier kjennelse i spørsmålet om hvorvidt republikanerne i Seminole County jukset da de påførte velgeridentifikasjon på flere tusen forhåndsstemmeskjemaer. Det førte til at stemmer som var blitt avvist ble tatt inn igjen, og kjent gyldige. Taper republikanerne, kan Bush miste ca. 4800 stemmer, og tape presidentvalget. Både demokrater og republikanere vil anke saken videre til Floridas høyesterett hvis de taper.

Sak III: Retten i Leon County avsier kjennelse i saken fra Martin County som også handler om juks med forhåndsstemmer. Taper republikanerne denne saken, kan Bush miste i underkant av 3000 stemmer, og tape presidentvalget. Både demokrater og republikanere vil anke saken videre til Floridas høyesterett hvis de taper.

Utfallet av disse sakene er ikke siste runde for Gore og Bush. Vinner Bush, vil det være det hittil klareste signalet på at han kan regne med å flytte inn i Det hvite hus.

Velger valgmenn

For sikkerhets skyld har flertallet i Florida delstatsforsamling bestemt seg for å velge valgmenn for Bush, uavhengig av utfallet i de forskjellige rettssakene. Den dramatiske beslutningen ble mottatt med vantro av demokratene, men demokratene er i betydelig mindretall både i Senatet og i Representantenes hus i Florida, og kunne ikke hindre vedtaket.

Republikanerne hevder at det ikke er noe galt i denne framgangsmåten. Det blir gjort utelukkende for å sikre at Florida er representert når valgmannskollegiet møtes 18. desember for å velge president.

- Vi beskytter Floridas 25 valgmannsstemmer, og Floridas seks millioner velgere, sier presidenten i Representantenes hus, John McCay.

Like etter at beslutningen var tatt sa Floridas guvernør, lillebror Jeb Bush, at de folkevalgte måtte ha «fokus på sine konstitusjonelle plikter, i en tid preget av usikkerhet».

STORMER FRAM: George W. Bush i seierssikker positur på vei opp trappa til guvernørboligen i Austin, Texas.