Skjebnedager: Dette kan dommene bety

Laila Anita Bertheussen (54) ble som ung straffedømt tre ganger, og stjal blant annet gull som postansatt. Det kan få bevisverdi i en eventuell rettssak. - Svartmaling, sier forsvarer.

NEKTER STRAFFSKYLD: Laila Anita Bertheussen er i disse dager i utlandet, men kjemper for sin uskyld. Hun nekter straffskyld for PST-siktelsen. I disse dager avsluttet de etterforskningen og sender over en påtaleinnstilling til Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Privat
NEKTER STRAFFSKYLD: Laila Anita Bertheussen er i disse dager i utlandet, men kjemper for sin uskyld. Hun nekter straffskyld for PST-siktelsen. I disse dager avsluttet de etterforskningen og sender over en påtaleinnstilling til Det nasjonale statsadvokatembetet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PST er straks ferdig med sin etterforskning av saken mot Laila Anita Bertheussen (54). Samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara er siktet for å ha oppdiktet straffbar handling ved å tenne på familiens bil.

PST mistenker at hun står bak en rekke trusler mot familiens hjem på Røa og at hun har foretatt handlinger som vekker mistanke om straffbar handling uten at den er begått.

PST vil i løpet av kort til sende over sin etterforskning og sin påtaleinnstilling til Det nasjonale statsadvokatembedet, som avgjør om det blir tatt ut tiltale i saken. Bertheussen avviser alle anklager i saken.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Dømt tre ganger

Seint onsdag kveld kunne nettstedet Filter Nyheter avsløre at Bertheussen er straffedømt tre ganger tidligere.

1982: Betinget dom for tyveri.

1985: 30 dager ubetinget fengsel for tyveri, bedrageri og falskneri.

1989: 120 dager betinget fengsel for bedragerier, dokumentforfalskning og tyveri.

AVSKJED I NÅDE: Tor Mikkel Wara gikk i slutten av mars av som justisminster etter siktelsen mot samboeren gjennom 25 år. Foto: John Terje Pedersen
AVSKJED I NÅDE: Tor Mikkel Wara gikk i slutten av mars av som justisminster etter siktelsen mot samboeren gjennom 25 år. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Forsøk på å sverte

- Hun synes det er meningsløst at det lenkes 30 år gamle dommer i et forsøk på å sverte henne. Når det er dårlige bevis trekkes det rareste fram for å påvirke publikum. Dommene er ikke trukket fram i saken før PST orienterer Filter nyheter om at de har dem, og jeg skjønner ikke helt grunnen. Hun er ikke spurt, og det er ikke en del av etterforskningen, sier Bertheussens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Dagbladet har lest to av dommene mot Laila Anita Bertheussen. Den første ble avsagt i Ofoten forhørsrett i 1982, da Bertheussen bare var 17 år gammel og fortsatt bodde på hjemstedet Lødingen i Nordland.

Jobbet i posten - stjal gull

Hun hadde hatt jobb som vikar på postkontoret som 16-åring året før, og hadde ifølge dommen stjålet flere gjenstander fra postpakker. Blant annet hadde hun i 1981 stjålet gull og sølv til en verdi på 31 670 kroner, som i 2019 tilsvarer over 100 000 kroner. Ifølge dommen begikk hun fem tyverier fra postkontoret.

«Siktede har i sin tilståelse opplyst at hun var klar over at hun borttok gjenstander som tilhørte en annen enn henne selv».

Hun forklarte i retten at hun ikke planla tyveriene, men at det var noe hun fikk for seg.

PÅTALEANSVARLIG: Statsadvokat Marit Formo skal beslutte om det tas ut tiltale mot Bertheussen eller ikke når saken i disse dager sendes over fra PST. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅTALEANSVARLIG: Statsadvokat Marit Formo skal beslutte om det tas ut tiltale mot Bertheussen eller ikke når saken i disse dager sendes over fra PST. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

«Hun har opplyst for retten at hun er meget nysgjerrig», heter det i dommen.

Retten fikk et inntrykk av at handlingene i det vesentlige var et resultat av umoden nysgjerrighet. Hun ble da dømt til 30 dagers betinget fengsel og prøvetid på to år.

Sonet 30 dager

Tre år seinere, i september 1985, ble hun i Oslo forhørsrett dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for tyveri, bedrageri og falskneri. Hun sonet dommen i 1986.

I 1989 kom den siste dommen mot Bertheussen, som først ble omtalt av Filter Nyheter. Hun satt fire dager i varetekt etter pågripelse, og ble dømt til 120 dagers betinget fengsel. I retten kom det også fram at hun gikk i terapi.

GÅR AV: Tor Mikel Wara (FrP) går av som justisminister. - Må ta vare på min lille familie, sier Wara selv. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Det dreier seg blant annet om betaling med sjekker opprettet i en annens navn, der hun skrev under med navnet til vedkommende. Det gjaldt en sum på 19 600 kroner, omtrent 45 000 kroner i dag. I tillegg gjelder dommene blant annet stjeling av lommebøker, bankkort og forfalskning av signaturer.

- Irrelevante forhold

«Hun er selv klar over at hun trenger sakkyndig hjelp for å finne ut hvorfor hun foretar kriminelle handlinger».

En sakkyndig uttalte i retten at det negative atferdsmønsteret tiltalte utviklet gjennom mange år, etter hvert hadde fått karakter av et tvangstrekk, heter det i dommen fra 1989.

- Det virker som en taktisk plassering av irrelevante forhold, men lite overrasker her. Noen har tatt for mye Møllers tran, sa forsvarer John Christian Elden til Dagbladet da dommene ble offentlig kjent.

Han sier dommene ikke har vært tema i avhør eller etterforskning, og påpeker at ingen skal dømmes på sin fortid. Dommene kan imidlertid bli et tema i saken, og kan bli brukt dersom det blir tatt ut tiltale og saken går til retten.

Dette er saken

  • 6. desember 2018 ble Waras bolig tagget ned og nedgriset. Samtidig ble bensinlokket på familiens bil brutt opp. En hyssing var festet til tanken og forsøkt påtent.
  • 17. januar 2019 ble søppelkassa på familiens eiendom påtent.
  • 11. februar 20119 ble flere plastflasker med brannfarlig væske festet til familiens bil.
  • 2. mars 2019 mottok familien Wara et brev i posten. Brevet oppfattes som et trusselbrev. Det inneholdt også et hvitt pulver.
  • 10. mars 2019 ble familien Waras private bil påtent. Dagbladet får også bekreftet at PST setter flere andre hendelser i sammenheng med disse attentatene mot Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen.
  • 14. mars 2019 ble Laila Anita Bertheussen mars pågrepet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og siktet. Samtidig foretok PST en husransakelse i samboerparets hjem.
  • 28. mars 2019 gikk justisminister Tor Mikkel Wara av som justisminister.

- Modus

- Tidligere avgjørelser kan trekkes inn i vurderingen av skyldspørsmålet, typisk for å belyse eventuell «modus». Det er opp til retten å vurdere hvilken vekt de har; jo eldre – eller jo fjernere de er fra det forholdet som nå behandles - desto mindre vekt vil tidligere dommer ha. Avgjørende bevis for skyldspørsmålet har tidligere domfellelser ikke, sier tingrettsdommer Ina Strømstad i dommernes mediegruppe, som uttaler seg på generell basis.

Hun opplyser at tidligere avgjørelser også kan ha betydning for straffen, men at det normalt ikke legges vekt på dem når dommene er mer enn 10 år gamle.

Eivind Kolflaath, professor i filosofi og rettsvitenskap ved Universitet i Bergen, sier det generelt er fire kriterier som det er nærliggende å bruke for å vurdere bevisverdien av tidligere dommer.

- Det er graden av likhet mellom handlingene, og særegenheten ved det som er felles - altså om det som er felles i sakene forekommer sjelden. Det handler også om antall tidligere dommer og avstand i tid mellom dommene og det nåværende forholdet, sier han til Dagbladet.

- Kan ha bevisverdi

Kolflaath trekker frem en høyesterettsdom fra 2013, hvor Høyesterett opphevet en dom i lagmannsretten fordi aktor ikke hadde fått føre bevis om tidligere domfellelser for liknende forhold, forut for at juryen skulle avgjøre skyldspørsmålet.

- Denne høyesterettsdommen bygger åpenbart på en forutsetning om at tidligere dommer kan ha bevisverdi, sier professoren.

- 38 år gamle dommer kan ikke etablere noen «modus», men bidrar til en svartmaling sier Elden.

Dagbladet har også forsøkt å oppnå kontakt med Tor Mikkel Wara - uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer