SKJEBNEDAGER: En gruppe demonstranter, ikledd t-skjorter med skjellsord mot den russiske presidenten Vladimir Putin, vifter med et ukrainsk flagg foran den russiske ambassaden i Kiev i går. Ukraina skal avholde ordinært valg om to uker, og før det forsøker pro-russiske separatister i det østlige Ukraina å holde en folkeavstemning om løsrivelse. Begge deler kommer til å forme framtida for millioner av ukrainere. AFP PHOTO / YURIY KIRNICHNY
SKJEBNEDAGER: En gruppe demonstranter, ikledd t-skjorter med skjellsord mot den russiske presidenten Vladimir Putin, vifter med et ukrainsk flagg foran den russiske ambassaden i Kiev i går. Ukraina skal avholde ordinært valg om to uker, og før det forsøker pro-russiske separatister i det østlige Ukraina å holde en folkeavstemning om løsrivelse. Begge deler kommer til å forme framtida for millioner av ukrainere. AFP PHOTO / YURIY KIRNICHNYVis mer

Skjebnedager for Ukraina

Både folkeavstemningen og valget om to uker kan få stor betydning for hvordan krisen utvikler seg videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pro-russiske separatister jobber videre med søndagens avstemning om uavhengighet for Øst-Ukraina. Samtidig stiger håpet om et troverdig nasjonalt valg i Ukraina 25. mai.

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) reiser om to uker til Ukraina for å være valgobservatør for OSSE.

Han har hittil ikke fått høre noe annet enn at valget går som planlagt.

- Man jobber for at valget skal gjennomføres på best mulig vis, og det ser ut til at man klarer det nå. Det er det alle håper på, og det vil være velding viktig for den videre prosessen, sier han til NTB.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen til Russlands president Vladimir Putin har skapt større optimisme for valget 25. mai.

Samtidig som Putin ba separatistene i Øst-Ukraina om å utsette sin folkeavstemning om uavhengighet i regionene Luhansk, Donetsk og Slavjansk, ga han nemlig støtte til valget 25. mai.

Hvis Russland støtter gjennomføringen av presidentvalget i Ukraina om to uker og aksepterer utfallet, vil det gi valget langt større legitimitet.

Valget anses som avgjørende for å få på plass et mer rettmessig styre i Ukraina etter vinterens maktskifte.

Overhører Putin Til tross for Putins anmodning vil separatistene som har tatt kontroll over en rekke østukrainske byer, gjennomføre folkeavstemningen om hvorvidt regionene skal bli uavhengige av Ukraina.

Regionale myndigheter erkjente fredag at de ikke har noen mulighet til å stanse avstemningen.

Men hvis ikke engang Russland stiller seg bak folkeavstemningen, vil separatistene bli stående temmelig alene. Avstemningen er for lengst erklært ulovlig av Ukraina og vestlige land.

Regjeringen i Kiev ønsker å innlede forhandlinger med separatistene og foreslår nasjonale rundebordssamtaler med alle involverte parter.

Demonstranter «som ikke har blod på hendene», tilbys amnesti.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj ble i vinter styrtet etter måneder med demonstrasjoner i Kiev.

Landet opplevde deretter at Russland innlemmet den ukrainske Krim-halvøya, og at pro-russiske separatister tok kontroll over byer i øst.

Ber Brende være konkret Helt siden den pro-vestlige maktovertakelsen har valget om to uker vært en milepæl i arbeidet med å løse krisen.

- Det er svært viktig at vi får gjennomført et fritt og demokratisk valg, sier Aps Solberg.

I et skriftlig spørsmål i Stortinget ber han utenriksminister Børge Brende (H) være mer konkret om hva Norge vil bidra med for å sikre et fritt og rettferdig valg.

- Norge har en historie med å bidra med god faglig ekspertise til gjennomføring av valg, sier Solberg.

Brende sier valggjennomføringen er avgjørende for å få løst krisen og legge grunnlaget for reformer.

- Det gjelder også reformer som Ukraina har forpliktet seg til i Genève-avtalen, nemlig økt selvstyre i Øst-Ukraina og å anerkjenne russisk som offisielt andrespråk, sa han til NTB tirsdag.

Feiret seiersdagen Russland feiret fredag seieren over Nazi-Tyskland med en tradisjonell militærparade i Moskva.

- Jernviljen til det sovjetiske folket, deres fryktløshet og utholdenhet, reddet Europa fra slaveri, sa president Putin.

- Det var vårt land som jaget nazistene bort og sørget for at de ble fullt og helt ødelagt. De betalte for seieren med millioner av liv og fryktelige lidelser.

Om lag 11.000 soldater, stridsvogner og pansrede kjøretøy med rakettutskytere deltok i militærparaden.

(NTB)