Skjebnedøgn for Lysbakken

Audun Lysbakken (34) skulle gjerne ha blitt valgt til SV-leder under litt andre omstendigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I dag går Kristin Halvorsen av som SV-leder. For Audun Lysbakken blir det en høyst spesiell og vanskelig dag.

Seint i går kveld var det fortsatt ingen i valgkomiteen eller på lokalt plan som med sikkerhet kunne si at de har en reell motkandidat til den nylig avgåtte barne- og likestillingsministeren.

- De siste dagene og ukene har vært tøffe. De har vært tøffe for meg, og de har vært tøffe for familien min. De har vært tøffe for mange SV'ere også. Men det er som det er. Så må vi nå gjøre det beste ut av landsmøtet, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Styrke og støtte
Men det er ingen tvil om hvem som har vært aller viktigste for Lysbakken mens det har stormet på som verst med Jenteforsvarssaken, regelbrudd, saksbehandlingsrot og inhabile tildelinger i barne- og likestillingsdepartementet.

- Min kone har gitt meg veldig mye styrke og støtte. Og så har det vært fra partiet, fra partimedlemmer over hele landet, som har gitt meg mye varme og støtte.

I politikken har dagnes avtroppende partileder gitt ham hjelpen han har trengt.

- Kristin har vært en veldig sterkt støtte både politisk og personlig, sier Lysbakken, som synes dagen i dag byr på store utfordringer.

- Krevende dag
Ikke bare skal en Halvorsen takke for seg etter 15 år, Lysbakken stiller som leder etter på dramatisk vis å ha takket for seg som regjeringsmedlem.

- Dagen i dag er selvfølgelig en stor oppgave, en krevende oppgave. Vi er i nå i en situasjonen som gjør at jeg har fått ekstra utfordringer med å bygge tillit til meg selv og til partiet, sier Lysbakken.

- Men jeg hadde ikke stilt opp hvis jeg ikke visste at jeg har den tilliten som trengs, og at jeg kan gå løs på oppgavene med den entusiasmen som trengs.

Ber om unnskyldning
- Gruer du deg?

- Nei, men det er klart at jeg skulle ønske vi kunne hatt landsmøtet i en annen situasjon, men det går ikke an å gjøre om på det. Derfor er jeg opptatt av å gjøre landsmøtet til et godt og verdig møte slik at vi herfra kan komme offensivt i gang med vårt politiske prosjekt.

Før landsmøtet skal velge ny leder, skal Audun Lysbakken opp på talerstolen og be landsmøtet om unnskyldning.

- Jeg kommer til å si det samme som jeg har sagt til landsstyremøtet i går, at jeg er veldig lei meg for å ha satt partiet i en slik situasjon, sier Lysbakken.

Den viktigste talen
På søndag vil Lysbakken holde det han selv omtaler som «den viktigste talene noensinne for meg».

- Hvis jeg blir valgt, vil jeg bruke søndagen på å se framover. Jeg vil i talen dele med landsmøte noen tanker om hva som skal være vårt politiske prosjekt framover, og hvordan vi skal fornye partiet.

- Hvordan skal du gjøre det?

- Det handler om de politiske sakene vi skal legge vekt på; Hvordan vi skal skape et breiere fundament for partiet, hvordan vi skal erobre mer plass i helse- og omsorgsdebatten, og i arbeidslivsdebatten. Vi kommer også til å være opptatt av klimadebatten framover, fordi klimameldingen ligger foran oss.

STOLLEKEN? Det ble en tung start på SVs landsmøte. Under en pressekonferanse etter gårsdagens landsstyremøte kunne Audun Lysbakken fortelle at han hadde bedt landsstyret om unnskyldning. I dag skal Kristin Halvorsen overlate lederstolen til Lysbakken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOLLEKEN? Det ble en tung start på SVs landsmøte. Under en pressekonferanse etter gårsdagens landsstyremøte kunne Audun Lysbakken fortelle at han hadde bedt landsstyret om unnskyldning. I dag skal Kristin Halvorsen overlate lederstolen til Lysbakken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer