Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøndelag Ap

Skjebnedøgn for Trond Giske

Per Olav Skurdal Hopsø trekker seg som leder av Trøndelag Ap. Det kan åpne for Trond Giske-comeback.

SAMLER STØTTE: Stortingsrepresentant Trond Giske har det siste året besøkt grasrota i Trøndelag Arbeiderparti. Nå kan han få et styreverv i Trøndelag Arbeiderparti. Dersom nåværende leder Per Olav Skurdal Hopsø ikke fortsetter, kan Giske være på vei mot toppen i fylkespartiet. Bildet er fra et partimøte i Hitra og Frøya Ap. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SAMLER STØTTE: Stortingsrepresentant Trond Giske har det siste året besøkt grasrota i Trøndelag Arbeiderparti. Nå kan han få et styreverv i Trøndelag Arbeiderparti. Dersom nåværende leder Per Olav Skurdal Hopsø ikke fortsetter, kan Giske være på vei mot toppen i fylkespartiet. Bildet er fra et partimøte i Hitra og Frøya Ap. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

SISTE: Trøndelag Aps sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tar ikke gjenvalg. Det kan åpne veien for at tidligere Ap-nestleder Trond Giske blir fylkesleder.

- Jeg har i dag meddelt valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti at jeg ikke stiller til gjenvalg som leder av Trøndelag Arbeiderparti, sier Hopsø i en uttalelse til NTB.

- Har mange dyktige

- Per Olav Hopsø har gjort en god jobb som fylkesleder. Valgkomiteen tar hans beslutning til etterretning. Arbeiderpartiet har svært mange dyktige politikere som kan bekle sentrale verv, og jeg ser frem til arbeidet sammen med valgkomiteen, sier leder av valgkomiteen, stortingsrepresentant Arild Grande i en SMS.

SAMLENDE: Stortingsrepresentant Arild Grande leder arbeidet med å sette sammen nytt styre for Trøndelag Ap etter at både leder og nestleder har takket nei til gjenvalg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAMLENDE: Stortingsrepresentant Arild Grande leder arbeidet med å sette sammen nytt styre for Trøndelag Ap etter at både leder og nestleder har takket nei til gjenvalg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Kommunepartiene har allerede sendt inn en rekke gode kandidater og valgkomiteen begynner jobben med å vurdere den videre prosessen på mandag, med mål om å sette sammen et lag som er samlende og peker framover for hele Trøndelag, sier Grande.

Hopsø og resten av styret i Trøndelag Ap hadde frist til midnatt til å svare valgkomiteen på om de tok gjenvalg eller ikke.

Nestleder May Britt Lagesen ga fredag ettermiddag beskjed om at hun ikke vil fortsette i styret, melder Adresseavisen. Avisa har tidligere skrevet at Trond Giske er favoritt til å overta ledervervet i Aps nest største fylkesparti. Nå er både leder- og nestledervervet ledig. En av dem må være kvinne.

Dansevideo ødela

GIR SEG: Leder i Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø, tar ikke gjenvalg. Foto: Trøndelag Ap
GIR SEG: Leder i Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø, tar ikke gjenvalg. Foto: Trøndelag Ap Vis mer

Giske var på vei inn i styret i fylkespartiet for ett år siden, men bråket om en dansevideo som ble kjent midt under valgkomiteens arbeid, ødela mulighetene for comeback. En styreplass i fylkespartiet kunne gitt plass i landsstyret.

VG er i ettertid felt i Pressens Faglige Utvalg for sin dekning av videoopptaket fra Bar Vulkan.

Har reist rundt

Giske har i året som har gått reist på kryss og tvers i fylket for å gjenoppbygge tillit og sanke støtte.

- Trøndelag må selv avgjøre hvem som skal fronte fylkeslaget videre, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB etter at Adresseavisen meldte om mulig nytt tillitsverv for Giske i hjemfylket.

Dagbladet har snakket med kilder i fylkespartiet som gjerne ser at Giske overtar som leder av Trøndelag Ap. Noen legger vekt på at Hopsø i tillegg til fylkesledervervet også er gruppeleder i Melhus kommune og på fylkestinget.

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Trenger ro

Andre legger vekt på at fylkespartiet trenger ro, og vil at Hopsø fortsetter. De viser også til at landsstyret, der ledere og nestledere i fylkespartiene sitter, trenger folk som representerer distriktene mer enn de som sitter på Stortinget. Ordfører i Namsos kommune, Arnhild Holstad, har sagt rett ut at hun ikke vil sitte i styret dersom Trond Giske blir styreleder.

- Svaret jeg ga til valgkomiteen, taler for seg. Vi trenger en samlende leder i Trøndelag Ap nå, der vi har slått sammen to fylker med like kulturer. Det er åpenbart at jeg ikke synes Giske er den samlende lederen som Trøndelag Ap trenger, sa Holstad til Dagbladet i desember.

Kan få styreplass

Sent i kveld ga Hopsø beskjed om at han ikke tar gjenvalg. Det kan åpne for comeback for Giske som fylkesleder for Aps nest største fylkesparti etter Viken Ap. I så fall får han også plass i Aps landsstyre. Om han ikke blir leder eller nestleder, kan han få plass i styret og også da bli en av fire representanter fra det nye storfylket til å sitte i Aps landsstyre.

Dagbladet har verken fått kontakt med Hopsø eller med Giske i dag. Trøndelag Aps ledelse velges på årsmøtet i mars.

Til NTB sa Støre i desember at han ikke utelukker ikke at Giske kan få en mer aktiv rolle i partiet fram mot valget i 2021.

Støre: - Trenger alle

- Vi trenger at alle valgte i Arbeiderpartiet bidrar og trekker i samme retning og bruker kompetansen sin der den er etterspurt og der den trengs. Og alle trengs, sa Støre da.

Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Arbeiderpartiet sentralstyre konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske bestrider konklusjonen.