Skjebnedøgnet

Det kommende døgnet kan avgjøre FNs framtid og verdens utvikling i tiår framover. Det kan også avgjøre Tony Blairs framtid som britisk statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): President George W. Bush vil at Sikkerhetsrådet i morgen stemmer over de «alliertes» FN-resolusjon som godkjenner en krig mot Irak. Men det er usikkert om de to andre landene bak resolusjonen, Storbritannia og Spania, vil fremme forslaget for Sikkerhetsrådet. Det fastslo den spanske utenriksministeren i går.

- Å la være å fremme resolusjonsforslaget er en mulighet, fordi et fransk veto vil få konsekvenser for FN-systemet, sa Ana Palacio - en uttalelse hennes britiske kollega seinere på dagen nektet å kommentere.

Det er også høyst uklart om «de alliertes» press mot de seks landene «på vippen» i Sikkerhetsrådet vil føre fram. Ifølge noen kilder mangler én stemme, ifølge andre fire stemmer, for å få flertall. Og mens Tony Blair i ukevis har gjentatt at han er «sikker på at Sikkerhetsrådet vil vedta en ny FN-resolusjon», tonet i går utenriksminister Jack Straw optimismen kraftig ned:

- Jeg håper at en ny resolusjon blir vedtatt i Sikkerhetsrådet, sa han.

Dilemma

De «alliertes» dilemma er at en ny resolusjon vil erstatte resolusjon 1441 - som truer med «alvorlige konsekvenser» dersom ikke Saddam avvæpner seg selv. Det betyr at de blir stående utenfor internasjonal rett dersom den nye resolusjonen blir nedstemt.

Det var også årsaken til at den spanske utenriksministeren i går sa at resolusjonen kanskje ikke vil bli fremmet:

For den enstemmig vedtatte 1441 gir ifølge USA, Spania og Storbritannia en slags hjemmel for å gå til krig, selv om det er en fortolkning verken FNs generalsekretær Kofi Annan eller flertallet i Sikkerhetsrådet deler.

Partiopprør

En krig uten en ny FN-resolusjon vil ikke bare sette FNs framtid i fare. Den vil helt sikkert føre til at Tony Blair får et åpent og voldsomt partiopprør å stri med - både i Parlamentet og utover i Storbritannia.

Rundt halvparten av Labours folkevalgte vil stemme mot en krig i Underhuset:

Det betyr at Blair får et flertall ved hjelp av sine konservative erkefiender - med de ydmykende konsekvenser det har. I tillegg har en statsråd og mellom 10 og 20 statssekretærer og politiske rådgivere sagt at de vil gå av dersom Blair går til krig uten FN-godkjennelse.

Risikerer alt

Men det er ingen tvil om at Blair er villig til å risikere hele sin politiske framtid på en krig.

Det ble tydelig da han avviste USAs forsvarsminister Donald Rumsfelds antydning om at USA kunne «gå alene» som «uaktuelt».

- Rumsfeld har all grunn til å tro at det vil bli en betydelig britisk militær medvirkning, sa Blair til Parlamentet i går.

Samtidig la Blair fram seks krav til Irak, som alle kommentatorer mener vil være helt uakseptable for Saddam. Det gjelder særlig kravet om at Saddam skulle stå fram på irakisk TV og åpent innrømme at han konsekvent hadde løyet for all verden.

GA ALT: Tony Blair la inn alt det han hadde av argumenter og prestisje for å overbevise Parlamentet i går. Ved hans side utenriksminister Jack Straw.