Skjebnemøte i dag: Annan mot Saddam

BAGDAD (NTB-Reuters): FNs generalsekretær Kofi Annan hadde fremdeles tro på en diplomatisk løsning av Irak-krisen etter den første runden med formelle samtaler i Bagdad i går. Samtidig ber USA alle amerikanere om å forlate Irak straks. I morgen kommer skjebnemøtet mellom Kofi Annan og president Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er fremdeles optimistisk, sa Annan etter et møte med Iraks visestatsminister Tariq Aziz.

Samtalene utgjorde det første formelle møtet i forsøket på å forhindre et amerikansk-ledet angrep mot Irak.

- Partene utvekslet synspunkter på en konstruktiv måte, sa FN-talsmannen Fred Eckhard.

Annan orienterte utenlan dske diplomater i Bagdad om samtalene med Aziz før han gikk til neste møte med de irakiske myndighetene i går ettermiddag. Generalsekretæren sa at han planlegger et direkte møte med Iraks president Saddam Hussein i dag.

Krav

Verken generalsekretæren eller det irakiske vertskapet ga noen signaler om hvor langt man var kommet i samtalene. Annans politiske rådgiver Lakdhar Ibrahimi sa at Annan og Aziz allerede hadde begynt formelle forhandlinger i et uformelt møte i går.

En diplomat som var til stede under møtet i går formiddag sa at Annan hadde hatt med seg en «pakkeløsning», og at han også ville reise hjem med en slik løsning.
Den vil måtte inneholde to hovedelementer: nemlig at Irak lever opp til resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, og at FNs våpeninspektører fritt får utføre sitt oppdrag.
En annen FN-talsmann sa at det første møtet mellom Annan og Aziz varte mye lenger enn planlagt, men han ville ikke si hvorvidt dette var et godt eller dårlig tegn.

Annans fredsreise til Irak ble for øvrig godt mottatt av statlig irakisk presse. «Vi har tro på at din (Kofi Annans) reise vil bli en suksess,» skrev avisa Al-Jumhouriya.

Omkring 3000 palestinere bosatt i Irak demonstrerte i går i Bagdad til støtte for Saddam. «Vi vil ofre våre sjeler og vårt blod til Saddam Hussein!» ropte palestinerne.

Advarsel

Fra Washington kom det i går nok et signal om at et militærangrep kan være nært forestående. Utenriksdepartementet advarte på det sterkeste amerikanske statsborgere mot å reise til Irak, og oppfordret alle dem som befinner seg der til å reise ut så fort som mulig.

Fredag åpnet USA også for frivillig evakuering av personell fra amerikanske representasjonskontorer i Kuwait og Israel.
Også Kina vil nå sende familiene til sine diplomater ut av Irak.