Skjebnemøte i dag

I dag skal Sri Lankas politiske erkefiender møtes ansikt til ansikt for å forsøke å løse landets krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Vidar Helgesen kan bli vitne til at fredsprosessen, der Norge har spilt en nøkkelrolle, går i vranglås i maktkampen.

Fredsprosessen er den utløsende årsaken til striden mellom president Chandrika Kumaratunga og statsminister Ranil Wickremesinghe.

Alt står stille

- Bildet er uoversiktlig. Mange er forvirret og mange er urolige, sier Helgesen til Dagbladet.

Han og hans følge, med blant andre fredsutsendingen Erik Solheim, hadde i går 13 møter med politiske ledere og deltakere i fredsprosessen. Blant annet hadde de et halvannen time langt møte med statsminister Ranil.

- I disse dagene står alt stille i fredsprosessen. Vi hadde regnet med en snarlig gjenopptakelse av forhandlingene mellom regjeringen og Tamil-Tigrene. Det blir det ikke noe av, sier Helgesen.

Dette er den verste krisa etter at Ranil vant valget i desember 2001. Nå var Tigrene rede til å gjenoppta forhandlingene. Men de har ingen å forhandle med, så lenge statsministeren og presidenten ikke er enige om hvem som har ansvaret.

- Aldri har det vært så vanskelig som nå. Men dette er en situasjon som har oppstått utenfor fredsprosessen, sa Helgesen i går.

Negative til Norge

President Kumaratunga har stengt parlamentet til 19. november. Men nå har 130 av de 225 medlemmene skrevet under et krav om å sammenkalle det snarest.

Helgesen og Solheim skal i dag møte presidenten, som tidligere har kommet med negative utfall mot Norges rolle og særlig mot Solheim.

I morgen drar de til Kilinochchi nord på øya for å møte lederskapet for Tamil-Tigrene og finne ut hva de tenker om motpartens krise.

I går gjorde statsministeren det klart at han ikke blir med på presidentens forslag om nasjonal samlingsregjering, før han har et klart flertall i parlamentet bak seg.