Skjebnemøte i dag

Senterparti-toppene møtes klokka 10 for å legge slagplanen for regjeringsdeltakelse.

FOR GOD STEMNING: Flere raser etter at påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre brøt coronareglene under valgvaken torsdag 13. september. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiets sentralstyre møtes klokka 10 i dag.

Verken partileder Trygve Slagsvold Vedum eller nestleder Anne Beathe Tvinnerheim hadde noe å si til frammøtte journalister da de gikk inn på partikontoret noen minutter før møtet skulle starte.

Lederen i Senterungdommen, Torkil Svelle, var imidlertid litt mer meddelsom:

- Senterungdommen hadde et kjapt sentralstyremøte i går der vi bestemte at inngangen vår til sentralstyremøte i Senterpartiet er at det er sakene som er aller viktigst, sier Svelle til Dagbladet.

Svelle vil holde SV utenfor regjeringen.

- Så dere vil at Senterpartiet skal snakke med SV for å finne ut av gjennomslag i sakene?

- Nei, vi stiller oss bak landsmøtevedtaket fra i vår - som vi også støttet da. Utgangspunktet vårt er at vi trenger et psykisk helseløft for ungdom, stoppe sentraliseringen og gi ungdom hjemflyttingslyst, et løft for landbruket og solide klimaløsninger som kutter utslipp og skaper jobber.

Der skal partitoppene diskutere de kommende regjeringsforhandlingene med Arbeiderpartiet - og kanskje med SV.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum hadde et møte med Ap-leder Jonas Gahr Støre onsdag kveld, hjemme hos sistnevnte.

- Det var en hyggelig kveld, sa Vedum på vei ut døra.

Han ville ikke svare på om holdningen hans til en regjering som inkluderer SV har endret seg.

- Nå har vi snakket hyggelig sammen, og vi bruker tiden nå til å løfte fram ulike problemstillinger. Det er det vi har brukt kvelden til, sa Vedum.

Ap-nestleder Hadia Tajik forlot huset til Støre bare noen minutter etter Vedum og Arnstad.

- Vi snakket om litt forskjellig, og det har vært gode samtaler, lød den knappe kommentaren fra Tajik før hun satte seg inn i en ventende drosje.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder denne uka separate samtaler med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken med sikte på å danne en flertallsregjering.

Dagbladet er kjent med at en av grunnene til at det er uvilje i Senterpartiet for å gå i forhandlinger med SV er at SV skal sende et forhandlingsresultatet ut på uravstemning i partiet.

Etter det Dagbladet forstår har ikke SV avklart framgangsmåten med verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. SV-ledelsen oppfatter likevel at uravstemningen ikke vil være avgjørende ødeleggende for forhandlingene.

Men Dagbladet er kjent med at Senterpartiet ikke får støtte hos Arbeiderpartiet. Ap ser ikke på SVs uravstemning som noe betydelig problem for å danne en trepartiregjering. Støre og co. mener det er lite å gjøre med et landsmøtevedtak i et samarbeidsparti, og forbereder seg dermed på at forhandlingsutfallet skal ut på avstemning i SV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer