Skjebnemøte om Kristina nå

Kristina Hjartåker (4) ble hardt skadd i rasulykken i Bergen i september. Faren har tryglet om å la dem vente, men legene vil koble henne fra respiratoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå klokka tolv møter legene ved Haukeland sykehus Oddmund Hjartåker, for å overbevise ham om at det er best å slå av respiratoren til datteren Kristina (4).

Oddmund Hjartåker mistet kona si i rasulykken i Hatlestad terrasse i Bergen natt til 14. september. Også datteren Kristina (4) ble hardt skadd i ulykken. Luftmangel førte til hjertestans og hjerneskade.

Den lille jenta er blitt behandlet ved Haukeland sykehus siden da. Nå har Helse Bergen vedtatt å avslutte behandlingen av Kristina og koble fra lufttilførselen. Faren har klagd på vedtaket. Uten behandling kan ikke datteren hans overleve.

Åpnet øynene

Helsetilsynet støtter Helse Bergen. Bergen tingrett avsa i går kjennelse på at farens krav om å vente med å koble fra respiratoren til etter den forestående rettssaken ikke tas til følge. I kjennelsen heter det at retten tviler på om de den har adgang til å overprøve om en pasient har rett til fortsatt behandling eller ikke.

Retten skriver, på bakgrunn av Helse Bergens anførsler, at Kristina muligens kan oppleve ubehag og smerte og at videre rettslig behandling vil ta minst et halvt år. Men pappa Oddmund Hjartåker fortviler. I går fortalte han sin historie på TV2. Han sier han flere ganger har fått livstegn fra datteren.

- Han har bedt henne åpne øynene og klemme om fingrene, og hun har gjort det, sier Hjartåkers advokat, Pål Magne Bakka til Dagbladet.

Bakka mener Kristina nektes adgang til domstolene i strid med pasientrettighetsloven.

- Kristina er ikke hjernedød. Men faren nektes adgang til å få prøvd saken for domstolene. Vi får altså ikke ført fram våre bevis, blant annet videoopptak av at Kristina responderer. Da er etter mitt skjønn barnet bevisst. Vi mener at hvis Helse Bergen har gjort alt riktig i denne saken bør de kunne vente med å koble fra til vi har hatt hovedforhandlinger om noen få uker, sier Bakka.

SKADD I RASET: Kristina har vært koblet til respirator siden september, og nå vil legene at hun skal dø. Foto: Privat
SKADD I RASET: Kristina har vært koblet til respirator siden september, og nå vil legene at hun skal dø. Foto: Privat Vis mer

- Gi Kristina en sjanse, ber Oddmund Hjartåker innstendig. 

Men Helse Bergen står på sitt.

- Vi mener at det er meningsløst å fortsette behandlingen. Vi oppnår ikke noe med det, kanskje plager vi henne, sier fungerende direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland til Dagbladet.

- Verdig måte

- Vi må få tid til å reflektere over det som skal skje videre. Vår konklusjon er at denne meningsløse tilstanden skal avsluttes, men at det må gjøres på en verdig måte.

- Hvorfor kan ikke Helse Bergen vente til saken er prøvd for domstolen?

- Faktum per i dag er rettskjennelsen ikke gir grunnlag for å utsette dette, sier Kvinnsland.

Han vil ikke kommentere farens påstand om at Kristina har respondert på farens anmodning om å bevege på fingre.

Retten legger til grunn at legene har vurdert dette til å være spastisitet.

<B>MAMMA DØDE: Voldsomme nedbørsmengder utløste jordskredet i Hatlestad terasse i Bergen. Kristina Hjartåker (4) har ligget i koma siden ulykken, der hennes mor døde.