Skjebnemøtet i gang

Ved en feiltakelse sendte Dagens Næringsliv i dag ut en nyhetsalarm om at konsernsjefen i Statoil var sparket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Epostfadesen skjedde da nettredaksjonen forbredte mulige utfall av Statoils styremøte i dag. En kladd ble sendt ut til alle abonnenter. Nettavisa måtte selv beklage på sine sider:

En del av dn.no's e-post-abonnenter har mottatt et varsel om at Olav Fjell har fått sparken av Statoils styre. Som det fremgår av dn.no's publiserte artikler er dette ikke riktig. Selskapets styremøte pågår mandag formiddag og konklusjonen er ikke klar. Vi beklager.

Konsernsjef i Statoil, Olav Fjell, blir ofte beskrevet som en sindig og bunnsolid mann. Men på rekordtid sitter han utrygt i lederstolen. Årsaken er en skandale som først og fremst Dagens Næringsliv har rullet opp, med god hjelp av interne kilder i selskapet.

Nå er Statoil ASA siktet av Økokrim for 'ulovlig påvirkning av utenlandsk offentlig tjenestemann'. Statoil har inngått kontrakter i et av verdens mest korrupte land, Iran, som politiet mener kan være ulovlige.

Statoil signerte i fjor en avtale med iraneren Abbas Yazdi om å betale ham 115 millioner kroner for rådgivning. Iraneren bor i London og driver konsulentselskapet Horton Investments. En av rådgiverne i konsulentselskapet er Mehdi Hashemi Rafsanjani. Han er sønn av Irans tidligere president og mistenkes for korrupsjon. Dessuten er han direktør i et av selskapene til et iransk oljeselskap.

- Hans rolle i forhold til oss har vært å gi råd. Jeg er klar over ryktet til Rafsanjani-familien, og at det i seg selv å ha forretninger med den familien, kan være i et grenseland, sier Fjell. Familien blir bare kalt 'haiene'.

Også styreformann Leif Terje Løddesøl har visst om avtalen lenge uten å gjøre noe, ifølge Dagens Næringsliv. Både konsernrevisor Svein Andersen og sikringssjefen David Platts var så rystet over funnene i kontrakten at de kontaktet både styreformannen og konsernsjefen.

Underdirektør gikk av

Fredag kalte Statoil inn til en pressekonferanse i Oslo. Der fortalte en hard presset konsernsjef følgende:

- Richard Hubbard har tilbudt seg å gå av som konserndirektør for internasjonal virksomhet i Statoil. Det tilbudet har jeg valgt å akseptere, sa Olav Fjell.

Han ville ikke svare på om han selv vurderte sin egen stilling:

- Det er styret som bestemmer om jeg skal fortsette, sa han.

Les også:

<B>PRESSET:</B> Konsernsjef Olav Fjell er hardt presset etter at Økokrim har siktet Statoil for korrupsjon. Her fra pressekonferansen fredag.