Skjebnemøtet

Nå får Kerry USAs udelte oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratenes landsmøte som starter mandag, er ikke bare en overkoreografert mediebegivenhet. Det kan vise seg å bli avgjørende for presidentkandidat John Kerrys vinnersjanse i valget.

- Når Kerry holder sin tale torsdag og godtar å være partiets presidentkandidat, er det den eneste gangen han har nasjonens udelte oppmerksomhet, sier statsviter Cal Jillson fra universitet Southern Methodist i Dallas.

- Dette er Kerrys sjanse til å presentere seg som en troverdig utfordrer til president George W. Bush. Landsmøtet blir en av de viktigste begivenhetene i hans politiske karriere, sier statsviter Joel Goldstein fra St. Louis University.

Trass i at seertallene har sunket jevnt og trutt er de politiske landsmøtene fremdeles en av få begivenheter som samler amerikanerne som en nasjon foran fjernsynsskjermen. Det er imidlertid ikke lenger politikken som trekker. Det er nemlig flere tiår siden man drøftet virkelige politiske saker på landsmøtet. Fjernsynsselskapene har derfor kuttet dekningen av det fire dager lange møtet til rundt tre timers fjernsynstid.

Det mangler ikke med tunge navn som skal gi Kerry drahjelp på landsmøtet, men de store fjernsynsselskapene begrenser seg til å gi tidligere president Bill Clinton, visepresidentkandidat John Edwards og Kerry selv tid på lufta. De andre tungvekterne må nøye seg med oppmerksomhet på kabel-TV.

En meningsmåling viste nylig at rundt 65 prosent av de stemmeberettigede hadde tenkt å stikke innom landsmøtet via fjernsynsskjermen de neste dagene. Selv de som forsøker å holde seg helt unna, slipper ikke så lett. Kveldsshow som «Saturday Night Live» har en tendens til å plukke opp de viktigste detaljene og gjøre narr av dem.

- Noen taler og vignetter fra landsmøtene blir husket flere år senere. Det er en viktig scene som fremdeles tiltrekker seg oppmerksomhet, sier Goldstein.

Clinton viste videoen «The Man from Hope» under landsmøtet i 1992. Den endret inntrykket velgerne hadde av ham og hjalp ham å vinne valget. For fire år siden holdt Bush en tale fjernet som visstnok endret inntrykket mange hadde fått av ham som en lettvekter.

(NTB)

<B>HILSER PÅ FOLKET: Demokratenes presidentkandidat håper å samle stemmer når landsmøtet begynner i Boston mandag. Her vinker han til folkemengden under et valgmøte i Sioux City, Iowa.