Skjebnen til 180 forsvunne i Chile klarlagt

Santiago: Chiles president Ricardo Lagos kunngjorde i går at skjebnen til 180 mennesker som forsvant under militærdiktaturet, er klarlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er kommet nærmere sannheten, og domstolene er i dag bedre i stand til å yte rettferdighet, sa Lagos på TV etter å ha mottatt rapporten om de 180 forsvunne fra et panel bestående av representanter for kirken, politiet, de militære og menneskerettighetsadvokater

Av de 180 ble 130 kastet i havet, i innsjøer eller i elver, mens 20, som ikke er identifisert, trolig ligger i en massegrav i nærheten av Santiago, sa Lagos.

- Informasjonen er tung å fordøye og smertefull. Det tales om død, hemmelige begravelser og lik som er kastet i havet, i sjøer og i elver, sa presidenten, og understreket at det er viktig at det er de militære selv som har samarbeidet om å samle inn opplysningene.

- Viktigere enn antall døde, er det at det er de militære sjefene som har innrømmet at Chile ikke kan se framover uten at fortidens gjeld er gjort opp, sa han.

Lagos sa at han hadde overlatt opplysningene til høyesterett for å fortsette etterforskningen. Folk som ga opplysninger til panelet, ble lovet full anonymitet.

Skjebnen til ytterligere 600 forsvunne er fortsatt ukjent, og Lagos appellerte til alle som måtte vite noe om dem, til å bidra til at sannheten kommer fram.

Pinochet selv møtte ikke fram til legeundersøkelser i går. Han var pålagt av retten å bli undersøkt for å finne ut om han er i stand til å bli stilt for retten.

Om han ikke møter også mandag, vil han likevel bli innkalt til avhør av dommer Juan Guzman. Dersom han ikke godtar å bli innkalt til avhør, kan Guzman utstede arrestordre på ham.

Guzman satte Pinochet i husarrest 1. desember, siktet for å ha stått bak drapene og forsvinningene av 77 motstandere etter kuppet i 1973. Men 20. desember bestemte høyesterett at han skulle ha vært avhørt før arrestasjonen. På grunn av alderen har han rett til å få klarlagt om han er ved god nok helse til avhør og rettssak.

Over 3.000 mennesker ble drept eller forsvant etter militærkuppet i 1973. Pinochet ble arrestert i Storbritannia for over to år siden etter begjæring fra en spansk dommer som ønsket å stille ham for retten. I mars i fjor ble han løslatt og sendt hjem til Chile.

(NTB)