Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnen uviss for 27 gruvearbeidere etter eksplosjon

Redningsmannskapene får ikke gå inn og lete.

RØYK: Det ryker fra en ventilasjonsåpning ved Pike River-gruva etter eksplosjonen i natt norsk tid. 27 arbeidere er savnet. Foto: TVNZ/Reuters/Scanpix
RØYK: Det ryker fra en ventilasjonsåpning ved Pike River-gruva etter eksplosjonen i natt norsk tid. 27 arbeidere er savnet. Foto: TVNZ/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå på det rene at 27 newzealandske gruvearbeidere er savnet etter en eksplosjon i natt norsk tid. De 27 har ikke gitt livstegn fra seg, og redningsmannskapene kan foreløpig ikke gå inn i kullgruva, skriver New Zealand Herald.

- Vi håper alle at alt går bra, men det ser temmelig alvorlig ut for øyeblikket, sier Tony Koshoorn, borgermester i den nærliggende byen Greymouth, til BBC News.

Blåst av kjøretøy Eksplosjonen i Pike River-gruva, på vestkysten av Sørøya, har trolig skjedd i 03.30-tida i natt (New Zealand ligger tolv timer foran Norge). En elektriker som gikk inn for å sjekke et strømbrudd, oppdaget at en maskinfører var blåst av kjøretøyet sitt ca. 1500 meter inne. Han slo straks alarm.

Elektrikeren, maskinføreren og ytterligere en mann kom seg ut av gruva uten problemer, og fortalte at tre til var på vei. Imidlertid har ingen flere kommet opp siden, og det er umulig å få kontakt med de 27 mennene som fortsatt befinner seg under jorda.

Tidligere meldinger gikk ut på at et lik var blitt funnet, men daglig leder av Pike River, Peter Whittall, avviser at så er tilfelle.

Kan ta dagevis To av dem som har kommet seg ut, har mindre skader og får behandling på sykehus. Imens står store redningsmannskaper klare til å gå inn - men får ikke lov på grunn av faren for flere eksplosjoner. Redningsaksjonen kan derfor ta flere dager, ifølge avisa Stuff.

- Mannskapene er irriterte over å måtte stå og vente, sier polititalskvinne Barbara Dunn.

Mer spesifikt må redningsteamet forsikre seg om at ventilasjonssystemet fungerer, før de kan vurdere å gå inn. I motsatt fall er faren for gassansamling overhengende.

En kameramann fra newzealansk TV som fløy over området, beretter om tegn på at eksplosjonen har vært svært kraftig, med svidde trær og ei hytte som er blåst av gårde.

Overlevelsespakke Venner og pårørende av arbeiderne har nå samlet seg ved gruva, i håp om å få avklart situasjonen for mennene, som befinner seg over 2 km inne i gruva (men bare 120 meter under bakken).

LANDETS STØRSTE: Pike River er New Zealands største kullgruve, og sysselsetter 150 arbeidere. Den har vært i drift siden 2008. Foto: Stewart Nimmo/New Zealand Herald/AP/Scanpix
LANDETS STØRSTE: Pike River er New Zealands største kullgruve, og sysselsetter 150 arbeidere. Den har vært i drift siden 2008. Foto: Stewart Nimmo/New Zealand Herald/AP/Scanpix Vis mer

Gruvesjef Whittall opplyser til BBC at alle arbeiderne bærer med seg en overlevelsespakke som bl.a. omfatter et oksygenapparat, og at de er opplært til å søke sikre steder i situasjoner som dette.

Landets myndigheter har varslet at de setter alle mulige ressurser inn i redningsarbeidet.

Gruveeksperter opplyser at eksplosjonen kan skyldes metangass, kullstøv eller en kombinasjon av begge. Pike River har vært i drift siden 2008, og ligger i nærheten av ei gruve der 19 arbeidere ble drept i en eksplosjon i 1967.

VENTER PÅ SVAR: Kolleger av de savnede arbeiderne utenfor inngangen til Pike River-gruva. På grunn av faren for nye eksplosjoner får redningsmannskapene forløpig ikke sette i gang med aksjonen inne i gruva. Foto: TVNZ/Reuters/Scanpix
VENTER PÅ SVAR: Kolleger av de savnede arbeiderne utenfor inngangen til Pike River-gruva. På grunn av faren for nye eksplosjoner får redningsmannskapene forløpig ikke sette i gang med aksjonen inne i gruva. Foto: TVNZ/Reuters/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!