Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnenatt for Midtøsten

De harde, vanskelige, langvarige og nervepirrende forhandlingene mellom palestinerne og israelerne kom ikke i mål i Camp David i går kveld, men fortsatte utover natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig svant håpet for USAs president Bill Clinton om å fly til Japan i dag tidlig.

Det klareste tegnet på at noe var i gjære, var at presseflyet med de journalistene som skulle følge Clinton til G8-landenes toppmøte i Japan, ble utsatt fra avgang i går kveld til i dag. USAs utenriksminister Albright avlyste en London-tur.

Ny våkenatt

Ellers kom det ikke ut noen opplysninger om innholdet i forhandlingene mellom palestinernes president Yassir Arafat og Israels statsminister Ehud Barak. Møtene, hvor Clinton og USA spiller mekler, varte til utpå morgenkvisten i går, og forhandlerne så ut til å forberede seg på ei ny våkenatt.

Dermed lå det an til skjebnenatt for palestinere og israelere, på amerikansk jord, dersom ikke Clinton i et siste forsøk på å bygge bro utsetter avreisen til Japan. Men det forelå ingen planer om utsettelse, påsto Joe Lockhart, Clintons talsmann i går kveld.

Idet forhandlingene slukte den åttende dagen uten ennå ha kommet i mål, er det tydelig at de har vist seg vanskeligere enn Clinton og hans stab i alle fall hadde håpet, om ikke regnet med. Clinton hadde ved å sette en sluttstrek i timeplanen idet han skulle til Japan trolig et håp om å legge et tidspress på partene. Men det kan like gjerne bli et hinder.

Å prøve å presse fram en avtale nå på ei drøy uke i USA, når så godt som ingenting er oppnådd i forhandlingene hele det siste året fra Ehud Barak ble valgt til statsminister, kan skape et kraftig tilbakeslag i tilfelle av sammenbrudd.

Clintons siste sjanse

Men så er gledens druer tilsvarende søte, dersom det skulle lykkes. For Bill Clinton er det hans siste mulighet som president til å skrive seg inn i historien som fredsskaper i Midtøsten.

Forhandlingene dreier seg hele tida om kjernespørsmålene, understreket Lockhart.

Jerusalem kreves av både israelere og palestinere. De palestinske flyktningenes rett til å vende hjem er det andre kjernespørsmålet. Det tredje gjelder en egen palestinsk stat, noe de fleste også i Israel har innsett kommer.

NERVEPIRRENDE: Presidentene Clinton og Arafat utveksler tanker i Camp David.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media