Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebnessvanger heisatur til Toska

Johnny Thendrup (41) er en ulykkelig Nokas-raner. Han er ingen beinhard kriminell som har levd høyt på ranspenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Thendrup startet sin forklaring i formiddag i påvente av at Dan Pettersen skal bli friskmeldt. Pettersen er for sjuk til å møte i retten, men frisk nok til å gå i nye politiavhør.

På kort varsel sa Johnny Thendrup seg villig til å gå i vitneboksen noen dager tidligere enn planlagt. Thendrup har tilstått, han fikk 13 års fengsel i tingretten.

Etter ranet møtte Thendrup Toska bak Radiumhospitalet i Oslo.

-Jeg sa fra at jeg ikke ville motta blodpenger. Jeg har aldri mottatt noe ransutbytte, forklarer Johnny Thendrup.

Han tilstår sin egen rolle, men tier om andre. Han vil heller ikke si navnet på hvem som skjøt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland.

-Drapsmannen sitter her i salen, jeg håper han vil fortelle alt sjøl, er alt Thendrup vil si. Han begrunner tausheten med at kona er livredd for represalier fra ransmijløet.

Alt gikk galt

Sjøl er Johnny Thendrup rørleggeren fra Stovner som litt tilfeldig ble Nokas-raner. Han har to barn. Hans yngre bror Thomas har en kriminell fortid. Thomas var en god bekjent av David Toska, som Johnny bare hadde møtt i forbifarten tidligere.

FESTET TUNGT: I dette huset i Sandnes ble Johnny Thendrup kjent med David Toska. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FESTET TUNGT: I dette huset i Sandnes ble Johnny Thendrup kjent med David Toska. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

En vinterdag i 2004 satte Johnny og Thomas Thendrup seg i bilen for å ta en heisatur til Stavanger.

-Vi tok inn hos David Toska, fortalte Johnny Thendrup.

De ankom en lørdag, festet tungt i noen timer, og kjørte tilbake til Oslo om søndagen. Da var Johnny Thendrup blitt nærmere introdusert for David Toska, og kort tid etter ble han invitert med på et enkelt ran. Pengene fristet rørleggeren og familiemannen.

Johnny Thendrups rolle var å sette lastebilen i brann foran politiets utkjøringsport. Politiet skulle sperres inne.

Thendrup var tungt bevæpnet, og hadde hjelm og skuddsikker vest, gassbokser og spanske ryttere. Alt gikk galt der ved politistasjonen. Hjelmen hang seg fast i bildøra, han mistet gassflaska og glemte å kaste CS-gass ved politiinngangen.

-Der og da tenkte jeg hva i all verden er det jeg holder på med. Dette er helt vilt! Men det var jo for seint å trekke seg, fortalte Thendrup i retten.

Det skulle bli mye verre.

-Verden raste sammen

image: Skjebnessvanger heisatur til Toska

Thendrup sto vakt på Domkirkeplassen. I retten er han generøs og gir en politibetjent god attest for jobben han gjorde på åstedet. Publikum ble holdt unna. Men det ble fort kaos.

Johnny Thendrup ble skutt og hardt såret. Han beskriver dramatiske minutter med intens skuddveksling ved Nokas-bygget i Stavanger sentrum.

-Jeg kan ikke si noe for å rettferdiggjøre mine egne handlinger. Jeg var en av ranerne. Verden raste sammen da jeg fikk høre at en politibetjent ble skutt og drept, sa Thendrup.

Han lå i dekkleiligheten i flere døgn og ble pleid av de andre. Omsider haltet han ut i byen i en dress han lånte av Dan Pettersen, og tok toget til Egersund.

Seint om kvelden kom han hjem og møtte en sint ektefelle. Kona ville vite hvor han hadde vært, og hvorfor han haltet. Hun skal ha slått seg til ro med at ektemannen hadde vært på en guttetur, og pådratt seg prolaps.

Men nokså fort begynte det å brenne under føttene til Johnny Thendrup. Han stakk til Nederland, han rømte fordi han ikke ville at datteren skulle oppleve at politiet arresterte hennes far. Han ble arrestert på en pub i Amstredam.

-En politimann kom inn og sa \'we want you\', fortalte Johnny Thendrup.

Nå er han innstilt på å ta sin straff. Tingretten ga ham litt strafferabatt for å ha tilstått, Johnny Thendrup håper at lagmannsretten kutter ett år eller to til på straffen.

PROLAPS VAR SKUDDSÅR: Johnny Thendrup i retten under ankesaken.