Skjebnetid for FN

En verden der USA gjør som de vil, og FN er umyndiggjort, er en skrekkvisjon for framtida, mener Oslo-bispen Gunnar Stålsett. Om ei drøy uke kan vi være der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-bygget i New York skalv av spenning da USA og Storbritannia på den ene siden og Frankrike, Russland og Tyskland på den annen, barket sammen i en dramatisk diplomatisk slåsskamp denne helga. Utgangen på dramaet avgjør mer enn om vi får en krig mot Irak, og om en slik krig vil ha FNs støtte. Utgangen av dramaet avgjør hva slags verdensorden vi skal ha. Det avgjør FNs autoritet i framtida.

Store konsekvenser

- Det som i disse dager skjer i FN har voldsomme konsekvenser. Både folkeretten og menneskerettighetene utfordres. USA er villig til å legge alt dette til side for å presse fram sine interesser, sier Stålsett.

Han mener utviklingen de nærmeste dagene vil gi svaret på hva slags verdensorden vi vil få. Og han håper Frankrike, Russland, Tyskland og de andre medlemmene av Sikkerhetsrådet ikke lar seg presse til å bli med på en resolusjon som åpner for krig før våpeninspektørene får gjort jobben sin.

Frykter Bushs USA

- Det er nesten bare dårlige opsjoner for verdenssamfunnet og FN. Men det aller dårligste er hvis USA presser de andre medlemmene av Sikkerhetsrådet i kne, sier Stålsett.

Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin beskrev dramaet i sin tale til rådet fredag kveld. Ha ba om et toppmøte i FN neste uke der stats- og regjeringssjefene møtte personlig for, som han sa, selv å bestemme hva slags verdensorden de vil ha. Initiativet ble straks skutt ned av USAs utenriksminister Colin Powell.

Totalitære trekk

Gunnar Stålsett er meget kritisk til det USA han har sett utvikle seg under president George W. Bush, det USA han nå er redd skal undergrave det vi har av et internasjonalt rettssamfunn.

- Vi ser nå at mye av det vi kritiserte kommunistiske regjeringer for dukker opp som handlingsmønster i USAs kamp mot terrorismen. Vi står overfor totalitære trekk når Bush taler. Det er skremmende, sier Oslo-bispen, som kritiserer presidenten for å lede et korstog.

- Fra et kristent ståsted er det dramatisk å se Bush bruke en terminologi som har korstogselementer, og som kirken har tatt et oppgjør med for lenge siden, sier Stålsett.

Han mener den amerikanske politikken og Bushs retorikk maner fram et farlig skille mellom den «kristne» og den «muslimske» verden.

Overkjørt demokrati

- Du bruker sterke ord om USA under George W. Bush. Hva har skjedd med USA etter 11. september?

- USA er en krenket stormakt. Politikken har fått irrasjonelle utslag som man ofte kan se på det menneskelige plan. Demokratiet er satt ut av funksjon der det kunne vært en bremse på enkeltmennesker som styrer.

- Menneskerettigheter, demokrati og fred blir nå omdefinert på en farlig måte. USA setter til side grunnleggende verdier. Det er skremmende, sier Stålsett.

I løpet av neste uke blir mye avklart om FNs rolle og den framtidige verdensorden. Alt tyder på at vi enten får en resolusjon som åpner for krig etter at USA har trumfet den gjennom, og brukt rå makt for å få det til. Eller vi får ingen resolusjon som åpner for krig, og USA og Storbritannia vil gå til krig uten FN-godkjenning. For FN er begge deler dårlige nyheter.

STERK ADVARSEL: Oslos biskop, Gunnar Stålsett, er alvorlig bekymret for framtida, om USA fortsetter sitt råkjør mot FN-systemet.