DEN SISTE KAMPEN:  Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) skal kjempe om de borgerlige velgerne på kveldens partilederdebatt på NRK. Presset på statsministeren er stort, da Høyre i det siste har gjort det dårlig på målinger i flere av Norges største byer.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DEN SISTE KAMPEN: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) skal kjempe om de borgerlige velgerne på kveldens partilederdebatt på NRK. Presset på statsministeren er stort, da Høyre i det siste har gjort det dårlig på målinger i flere av Norges største byer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Skjebnetime for Erna: - Presset er stort

Fra 21.30 får vi valgets siste partilederdebatt. Dette må de ulike partilederne levere på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Kveldens partilederdebatt er den siste store kampen om det norske folks stemmer, og kan være det siste inntrykket velgerne sitter igjen med før de stemmer på mandag.

Nettopp derfor er det viktig for partilederne å utmerke seg i kveld. Dagbladet har snakket med tidligere politikere og politiske rådgivere om hvilke saker de ulike partilederne må levere på i kveld:

Erna Solberg (H)
- Erna må få fram at Høyre har styrt storbyene ganske bra de siste åra, at det ikke skal være noen grunn til skifte i Oslo, Bergen og Tromsø. Hun må berolige velgerne i de store byene. Når Høyre har styrt bra, hvorfor eksperimentere? Det må hun få fram. Men det er ingen tvil om at Erna har det største presset på seg, sier Torbjørn Giæver Eriksen, tidligere statssekretær for Jens Stoltenberg.

Erna mistet nettopp en av sine mest lovende rådgivere, Rolf Erik Tveten. Han mener Erna har levert en av sine beste debatt-valgkamper noensinne.

- Hun er trygg i statsministerrollen, kunnskapsrik og parerer stadig tøffere angrep fra opposisjonen. I kveld må hun bevare roen og klare å være offensiv i en debatt der motstanderne har blant sine siste sjanser til å flytte velgere. Jeg tror hun lykkes, sier Tveten til Dagbladet.

- Hun må være mindre statskvinneaktig og bli flinkere til å løfte fram de gode utstillingsvinduene mange av Høyre-byene faktisk er. Snakke mer om det og mindre på nasjonalt nivå, sier Beate Nossum, tidligere rådgiver for Kristin Halvorsen.

Jonas Gahr Støre (Ap) Giæver Eriksen var statssekretær for Stoltenberg, og mener arvtaker Støre må levere på følgende i kveld:

- Først må han få fram forskjellene mellom skattelette og velferdsforbedringer. Han må komme med en overbevisende case på hva de aller viktigste forskjellene mellom ham og Erna er her, og få fram hva han ønsker å bruke eiendomsskatten på. Som eldreomsorg og skole.

- Også må han levere på arbeidsløshet. Der må det ikke være noe tvil om at Ap er best på det i dag, for arbeidsløshet og sysselsetting er Ap's viktigste sak og oftest der de drar flest velgere, sier Eriksen til Dagbladet.

For Jonas hadde en dårlig start på valgkampen.

- Han fikk et tåkefyrste-stempel, sier Jan Erik Fåne, tidligere stortingsrepresentant for Frp.

- I kveld må han komme med konkrete løsninger og klare svar, påpeker Fåne.

Beate Nossum har nå meldt seg inn i Ap og mener Støre må virke mer som en landsfader.

- Han trenger pondus slik at han framstår med en samlende kraft. Han må vise at det er Ap som utgjør sentrum i norsk politikk. Jens var tydelig på det, men Jonas har manglet litt formatet til nå, sier Nossum til Dagbladet.

Siv Jensen (Frp) - Vi ser jo på Frp`s oppslutning at Siv kommer dårlig ut av kombinasjonen av en instrumentell og teknisk finansminister med det å være i utakt med folket i den største politiske saken. Hun må ta virkeligheten inn over seg og framstå med mer varme. I forrige uke var «nærområdet» Libanon, men nå er nærområdet også blitt Svinesund, sier Nossum til Dagbladet.

Tidligere stortingsrepresentant for Frp, Jan Erik Føne, sier følgende:

- Jeg tror Frp kom litt skjevt ut med Syria-utspillet og det har blitt veldig mye fokus på hva de mener om Syria. For Frp har det nesten blitt en ensaks-valgkamp. Eldreomsorg har alltid vært en vinnersak for Frp, men det flommer ikke akkurat over med saker om hvor dårlig eldreomsorgen er i mediene. Frp kan ha fordel av å koble byråkrati, effektivisering og skattereduksjoner opp mot at vi nå går inn i ruglete økonomiske tider, sier Fåne til Dagbladet.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
- Vedum har et dilemma, ettersom lokalvalg skal være hjemmebanen til Sp, men de har blitt usynlige i debattene mellom regjeringspartiene og Ap. Vedums utfordring er rett og slett å snakke om det som Sp er opptatt av, sånn at Sp-velgerne får en påminnelse om hvorfor de skal stemme SP, sier Fåne.

Trine Skei Grande (V)
- Det mest spennende etter kampen mellom storbyene i årets valg, er kampen om klimastemmene. Partilederne i Venstre, MDG og SV bør nesten glemme alle andre saker og bruke all argumentasjonstid på å vinne miljøstemmer, sier Eriksen til Dagbladet.

Audun Lysbakken (SV)
- Lysbakken har allerede flyktningstemmene og raddisene i lomma. Han er helt avhengig av å ta miljøstemmene på slutten. Det bør være hans plan i kveld, sier Eriksen. 

Nossum er altså tidligere rådgiver for Kristin Halvorsen. Hun mener SV-lederens viktigste jobb er å være tydelig på at SV representerer venstresiden på venstresiden. 

- Da de gjorde det så godt for noen år siden så var det fordi de var så tydelige på at de var partiet som dro Ap til venstre. Der er det et rom, i og med at MDG ikke har valgt side og at Ap noen steder har skjær av lyseblått. Han må vise at det er SV som holder Ap i ørene, sier Nossum.

Knut Arild Hareide (KrF)
- Selv om han ikke har folket med seg i alle standpunktene, byr Hareide på seg selv og bruker humor. Det har vært en suksessoppskrift så lang. Syria er en sak KrF er på hjemmebane på, så Hareide må levere på flyktninger. Utfordringen er kanskje ikke er så mye som skiller KrF fra de andre ellers i lokalpolitiske saker. Hovedpoenget er å skille ut, og det må han gjøre i Syria-saken, sier Fåne til Dagbladet.

Rasmus Hansson (MDG)
- MDG er et typisk ensaksparti. Folk har lett for å uttrykke sympati for saken og si at de gjerne vil støtte de grønne, men når alvoret er over dem og de skal putte stemmen ned i valgurna, så begynner folk å tenke «har de noe annet å fare med?». Det er jeg litt usikker på om de har. Hansson må overbevise om at den saken de har er så viktig, at folk må gå for MDG, sier Fåne.