Skjebnetimer for Persson

Onsdag kan løpet være kjørt for Sveriges statsminister Göran Persson. Han risikerer å bli kastet som regjeringssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om den rødgrønne siden vant valget for to uker siden, står Sverige nå overfor en svært uklar parlamentarisk situasjon.

Faktisk synes situasjonen så vanskelig at flere av Sveriges store aviser mandag gikk ut med spørsmål til sine lesere om det bør avholdes nyvalg.

Forviklingene startet allerede i valgkampen.

Mens sosialdemokratene til nå har sittet alene i en regjering, med Vänsterpartiet og de grønne som parlamentarisk grunnlag, sa Miljöpartiet allerede før valget at de vil kreve reell innflytelse for å gi fortsatt støtte til Persson.

- Enten slipper Persson oss inn i regjeringen, eller så går vi i opposisjon, sa Miljöpartiets ene talsmann, Maria Wetterstrand til NTB.

Kaos

Dermed startet kaoset etter valget, til tross for at valgresultatet ga klart flertall til den rød-grønne alliansen. Persson vil nemlig ikke ha de grønne inn i sin regjering.

Mandag leverte opposisjonsleder Bo Lundgren inn mistillitsforslag mot Persson.

- En minoritetsregjering som har mistet sin majoritetsstøtte skal gå av, sa Lundgren da han leverte mistillitsforslaget i Riksdagen.

De svenske folkevalgte skal stemme over mistillitsforslaget onsdag.

Mandag ettermiddag var det helt uklart om Miljöpartiet gjør alvor av sin trussel og stemmer for et mistillitsforslag mot Persson. Gjør de grønne det, tyder alt på at forslaget får flertall og Persson må gå.

Men Persson kan komme tilbake

Men likevel er det ikke gitt at det blir dannet ny borgerlig regjering i Sverige.

I Sverige har nemlig talsmannen, tilsvarende vår stortingspresident, den konstitusjonelle rollen som kongen har i Norge. Talsmannen er den som peker på kandidaten han eller hun mener bør danne en ny regjering.

Og mandag ble sosialdemokraten Björn von Sydow valg til talsmann.

Mandag spekulerte flere politiske kommentatorer i at von Sydow godt kan komme til å peke på Persson som ny regjeringssjef, da eventuelt for en samlingsregjering.

Lundgren

Men mye tydet mandag på at von Sydow først vil gi oppdraget til mannen som leverte inn mistillitsforslaget, Moderat-leder Bo Lundgren. Imidlertid har Miljöpartiet sagt at de ikke på noe vilkår vil samarbeid med Moderaterna som gikk til valg på løfte om skattelette i milliardklassen. Dette gir enda en åpning for Persson.

Sosialdemokraten Persson kan med andre ord komme tilbake i regjeringsstolen like raskt som han eventuelt blir kastet.

Men også en slik situasjon kan by på parlamentariske vanskeligheter.

Med sin sterke avvisning av de grønnes krav om en plass i regjeringen, kan det oppleves som et politisk selvmord for Persson å snu på flisa ved å ta dem inn likevel.

Nyvalg

Et alternativ som kan komme opp blir da at Persson kan søke støtte mot midten av svensk politikk, og eventuelt fri til sentrumspartiene. Og i sin ytterste konsekvens kan den politiske situasjonen i Sverige vise seg så kaotisk, at svenskene må gå til nyvalg.

Imidlertid peker flere politiske kommentatorer på at Miljöpartiet som har en velgergruppe som ønsker en sosialdemokratisk regjering, neppe våger å ta skrittet å felle Persson.

- Socialdemokraterna kan sitte trygt ettersom miljöpartistene etter alt å dømme ikke er beredt til å drive spørsmålet til sin ytterste konsekvens og forårsake et nyvalg, skriver Dagens Nyheter på kommentarplass mandag.

NTB

KAN MISTE MAKTA: Gøran Persson står i fare for å miste regjeringsmakta i Sverige.