Skjebnetimer for WTO

I seks døgn har utenriksminister Jonas Gahr Støre sittet på innsida i verdens mektigste rom. I gatene raser opptøyene, og i dag går fristen ut for en avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HONGKONG (Dagbladet): Rollen som sentral tilrettelegger i WTO minner ham om Trygve Brattelis ord: «Min jobb er å fordele misnøyen mest mulig».

I så fall har Jonas Gahr Støre gjort en glimrende jobb, for herfra kommer ingen til å gå tilfreds. Forhandlingene er fastlåst, og flere u-land truer med å bryte. EU og USA krever lavere importskatt for industrivarer, i bytte mot tilgang til landbruksmarkeder.

I gatene brøt hundrevis av demonstranter gjennom politilinjene utenfor kongressenteret. Seint i går kveld la partene sin siste krav på bordet. -  Bryter det sammen er det kastet en bumerang som vil treffe noen i bakhodet, advarer Støre i konferansens siste skjebnetimer.

Etter en ukes hardkjør nesten uten søvn mellom slagene, har Norges utenriksminister følelsen av å ha vært på en rangel.

-  Hvis du har vært på fest, vet du hvordan det føles. Bare uten alkohol, sier Støre.

Han tar seg i det. Noen fest har det neppe vært å sitte midt i øye av stormen de siste dagene og ikke minst nettene. Når Dagbladet møter ham, har han bare sovet tre timer. Stort mer søvn blir det ikke i den hektiske innspurten.

-  Fest uten alkohol er møte, er det ikke? sier han.Og møter har det vært nok av denne uka. Utenriksministeren er Norges forhandlingsleder, men minst like viktig: Han er en av seks såkalte tilretteleggere under WTO-konferansen.

Dumpingansvarlig

 OPPTØYER:  Utenfor kongressenteret i Hongkong raste opptøyene i går. 14 personer ble skadd, inkludert fem politifolk. 900 demonstranter ble holdt innesperret. Foto: Scanpix
OPPTØYER: Utenfor kongressenteret i Hongkong raste opptøyene i går. 14 personer ble skadd, inkludert fem politifolk. 900 demonstranter ble holdt innesperret. Foto: Scanpix Vis mer

Disse skal samordne 150 lands forskjellige standpunkter på hvert sitt område og komme ut med en felles oppsummering til slutt. Støre har blant annet ansvaret for dumpingspørsmål.

-  Men det spesielle med rollen er at den er inngangsdøra til alt. Jeg snakker med alle parter. Og alt henger sammen med alt, som kjent, det får du virkelig merke her i WTO, sier Støre og siterer sin gamle sjef, Gro Harlem Brundtland.Nøkkelrollen har den flerspråklige Støre spilt så godt at han får skryt av den norske delegasjonen, men også av andre deltakerland. Da han holdt Norges innlegg, ble han avbrutt av en sjelden applaus i den kritiske salen. Men noen dager seinere snudde stemningen da Norge som medlem av G10 støttet EUs nei til å sette en tidsfrist for kutt i eksportsubsidier.

Det kan bidra til sammenbrudd, men Støre forsvarer EUs holdning. Han mener det handler om at USA har andre definisjoner av eksportsubsidier og dermed vil slippe billigere.

Presset hjemmefra

-  Det betyr ikke at vi ikke er klare for utfasing. Men dette er harde realiteter. Jeg føler ofte at debatten hjemme har en humanitær tilnærming, men økonomisk integrering er en helt annen prosess. Dette er ikke en giverlandkonferanse, sier den tidligere Røde Kors-sjefen, som likevel tror på et resultat:

-  De rike landene må binde seg til toll- og kvotefrie pakker for de fattigste landene. Får vi til det er vi et langt skritt framover. Men det er klart dette er tøft. Alle land er under et voldsomt press hjemmefra. Vi skal bidra til utvikling, men vi må også ha noe til oss selv.

De siste dagene har Støre og de fem andre tilretteleggerne gått runden til samtlige ministere. Hensikten er å få innrømmelser under fire øyne. Japans handelsminister kalte den nye strategien briljant - så lenge det i åpnere fora er umulig å oppnå konsensus. For slik er WTO-systemet.

Styrket i troen

Alle land har én stemme, og Tongas stemme er like mye verdt som USAs. WTO-sjef Pascal Lamy mener systemet er middelaldersk.

Jonas Gahr Støre mener det er demokratisk.-  Den gamle konsensusteorien gjelder. Den som vil minst, bestemmer mest. Men det skaper også muligheter og bedre forankring. Denne uka har styrket min tro på WTO. De som hakker løs på WTO, har ikke noe alternativ. Derfor er jeg uenig med dem som sier ingen avtale er bedre enn en halvgod avtale.

Det eneste alternativet er vilkårlighet og flere bilaterale avtaler, mener Støre. Og det er han overbevist om at ikke vil gagne de svakeste.WTO-sjef Pascal Lamy visste hva han gjorde da han håndplukket Jonas Gahr Støre til en av de mest sentrale rollene i forhandlingene. Han har sett Støre i aksjon før. Lamy var Jacques Delors stabssjef da Støre deltok i de utmattende fiskeriforhandlingene mellom EU og Norge i 1993. Støre husker at den norske delegasjonen var så sta og steil at en EU-forhandler sverget at han aldri skulle spise fisk igjen.

Han minnet Lamy på det da WTO-sjefen skulle forklare ham om handel i bananer, som han plutselig fikk dumpet i fanget.

Forrige gang de møttes var det nordmannen som prøvde å forklare Delors hvor mye et tonn torsk er.

Slo i bordet

Men visstnok var det en annen viktig egenskap som gjorde franskmannen Lamy ekstra oppmerksom på Støre, i tillegg til at han er flytende i fransk og de har gått på samme skole. Under formøtet til WTO-forhandlingene i Genève tok Støre kraftig til motmæle. Den diplomatiske Støre avslørte at han også kan slå i bordet. Og det blir det garantert anledning til i de siste timene.

-  Det gir adrenalin å være på innsida. Jeg tror nesten det er mer slitsomt å vente på utsida. Det føles i hvert fall lettere enn å flytte ambassader til Huseby-skogen, sier Støre og ler.

HARDT MOT HARDT: Politiet svarte med tåregass og pepperspray mot demonstrantene.
BRENNENDE MOTSTAND: Sørkoreanske demonstranter med fakler ledet an i offensiven utenfor kongressenteret i Hongkong.
TALLRIKE: Hundrevis av opprørere deltok i kampene i går.