Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjebneuke for Birgittes fetter

HAUGESUND (Dagbladet): I to uker har den drapstiltalte Karmøy-mannen (20) stått ansikt til ansikt med dommere, statsadvokat, Birgitte Tengs' foreldre og en rekke kjente og ukjente fra sitt lokalmiljø. Alle detaljer i 20-åringens liv er brettet ut for offentligheten. Neste uke kan bli svært avgjørende for utfallet av rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal KRIPOS-avhøreren Stian Elle og etterforskningslederen, KRIPOS-førstebetjent Ståle Finsal, i vitneboksen.

Dagbladet har analysert de viktigste punktene som er framlagt i retten så langt, og sett på hva som taler for og imot den drapstiltalte fetteren.

TILSTÅELSEN:

Imot: Karmøy-mannen har i avhør avgitt en grundig og svært detaljert tilståelse. Han har forklart seg om et hendelsesforløp som langt på vei er forenlig med den antatte drapshandlingen.

For: 28 sentrale punkter i tilståelsen er beviselig feil. Fetteren hevder han ble forledet til å tilstå.

OBDUKSJONEN:

Imot: Skadene på liket er på flere punkter forenlige med det antatte hendelsesforløpet.

For: Skadene på liket er på flere punkter ikke forenlige med det antatte hendelsesforløp.

SEX-AVVIK:

Imot: Fetteren har erkjent blotting, utuktig atferd og en uvanlig trang til sex som førte til at han sto i buskene og onanerte når kjente eller ukjente passerte.

For: Flere av forholdene 20-åringen erkjenner, er aldri anmeldt. De forhold som er anmeldt, er henlagt.

KARAKTER-AVVIK:

Imot: 20-åringen helte kokende vann på en kamerat. Han kastet en vektmanual på en bekjent i et treningsrom. Han holdt en kamerat opp mot veggen og truet med å slå ham.

For: Fetteren tok kokende vann for å blåse vanndamp på kameraten som lå og sov. Kameraten våknet, slo til vannbeholderen og ble kraftig forbrent.

Han sier han kastet vektmanualen mot treningskompisen, men trodde han skulle ta imot.

Episoden hvor han skal ha truet med å slå en kamerat, skriver seg fra en historie hvor de to hadde vært på et vorspiel, men kommet vekk fra hverandre. Da fetteren fant igjen kompisen i byen, snudde han ham rundt mot veggen og løftet knyttneven. 20-åringen var påvirket av piller og alkohol.

Fetterens tidligere kjæreste beskriver 20-åringen som en snill, ung mann som aldri var truende eller oppfarende.

BEVEGELSER:

Imot: Et vitne er sikker på at hun så fetteren i gågata i Kopervik klokka 00.15 drapsnatta. Et annet vitne er skråsikker på at hun så fetteren sykle hjemover klokka 01.40 om natta.

For: Det var hundrevis av ungdommer i gågata, bare ett vitne mener å ha sett fetteren.

Flere kompiser og far til en av dem forklarer at 20-åringen var sammen med dem i boligen i Roald Amundsensgate klokka 00.10-00.15.

Det er fetteren som selv har pekt ut vitnet som nå forklarer at hun så ham på sykkel klokka 01.40. Han peker altså ut det eneste vitnet som sprekker hans eget alibi. Jenta han skal ha truffet under sykkelturen hjem, hadde en annen klesdrakt enn det fetteren forklarer.

Ingen vitner har sett Birgitte gå alene hjem. Ingen vitner har sett Birgitte og fetteren på vei hjem sammen.

UTTALELSER:

Imot: Vitner forteller at fetteren skal ha omtalt Birgitte og sagt at han er glad hun er død.

Vitner mener han skal ha sagt at om ikke andre hadde drept henne, skulle han selv ha tatt livet av henne.

For: Fetteren sa «glad hun er død» fordi han regnet med at hun ville fått livsvarige skader om hun hadde overlevd mishandlingen. Utsagnet om at han kunne ha drept henne, kan ikke forankres til noe konkret, alt tyder på at det bare er et rykte eller at det er tatt ut av en sammenheng.

FYSISKE REAKSJONER:

Imot: Fetteren ble nedbrutt og ville ta sitt eget liv. Han oppsøkte lege og psykolog og fikk utskrevet valium som han gikk på en kortere periode. Han fikk ukontrollerte rykninger i hele kroppen som han ikke kunne forklare. Flere har reagert på at han tok «lett» på at Birgitte var funnet drept.

For: Etter blotter- og utuktepisodene mente fetteren han var utpekt som en sex-avviker. Da hans kusine ble funnet drept, følte han seg utpekt og mistenkeliggjort. Han følte også at politiet og faren mistenkte ham. Han ble nedbrutt, fikk selvmordstanker, men etter en kort tid på beroligende tabletter, kom han på rett kjøl igjen.

PERSONLIGHET

Imot: Aktor har tegnet et bilde av en seksuelt frustrert ung mann med manglende evne til å vise følelser. Mangler også evnen til å forstå konsekvensene av sine handlinger. Påståelig, irettesettende, misliker å bli avvist.

For: Venner og bekjente beskriver ham som skoleflink, snill, omtenksom, hensynsfull og en du kan stole på. Den kvinnelige legen som har behandlet ham, kalte 20-åringen for praktsønn.

REKONSTRUKSJON:

Imot: Han har fått forlate rettssalen hver gang drapshandlingen er rekonstruert eller det er vist bilder av åstedet og drapsofferet.

For: Birgitte var en nær slektning. Han er aldri blitt vist bilder fra åstedet eller obduksjonen. Det er ikke uvanlig at en tiltalt får forlate rettssalen under bildeframvisninger.

ÅPNE SPOR:

Imot: Politiet mener de har sjekket ut alle andre spor i saken.

For: Advokatene mener å kunne dokumentere at flere er uten alibi for drapsnatta og at politiet har unnlatt å granske ferdig bilsporet.

I åstedsrapporten fra KRIPOS står det at gjerningsmannen må ha blitt blodtilsølt.

Alle klærne til 20-åringen er laboratorieundersøkt, uten at det er funnet kriminaltekniske spor. Det er heller ikke funnet andre spor på åstedet som knytter 20-åringen til ugjerningen. I tillegg er det gjort funn av hår som etter alt å dømme verken stammer fra fetteren eller Birgitte.

Hele Norges coronakart