Skjebneuke for Hågensen

LO setter i dag inn sitt tyngste skyts for å redde lønnsoppgjøret: Yngve Hågensen. Han vil legge all sin kraft i kampen for ja til sitt siste hovedoppgjør som LO-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når LO-leder Yngve Hågensen i dag innkaller til pressekonferanse om tariffoppgjøret, vil han ikke legge skjul på hva et nei betyr: storstreik fra 3. mai.

Siden meklingsresultatet har Hågensen ligget lavt i terrenget. Strategien har vært at de enkelte forbundene skulle gjøre jobben blant sine medlemmer.

Men det har trolig ikke vært nok. Fire LO-forbund har anbefalt nei. Også i ja-forbundene er stemningen labil. Etter å ha tilbrakt påsken på hytta på svenskekysten kaster LO-lederen seg i dag inn i en av sine tøffeste kamper:

I dag har Hågensen sjansen til å overbevise tvilere og omvendte nei-medlemmer til å si ja til meklingsresultatet han har anbefalt. I morgen går 200 000 medlemmer i privat sektor til stemmeurnene, og fredag får riksmeklingsmann Reidar Webster svaret.

Storstreik

- Et nei i uravstemningen betyr streik. Det er ikke noe nytt forhandlingsbord som venter rundt hjørnet. Jeg tipper Hågensen bruker anledningen til å understreke alvoret i situasjonen, sier lederen i det mektige Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, til Dagbladet. Han tror ikke en storstreik på uklart grunnlag blir forstått i befolkningen.

- En streik er aldri noen god løsning. Våre medlemmer prioriterte femte ferieuke, og den har vi fått. Det er vanskelig å streike for noe vi faktisk har fått innfridd, sier han.

Bjørndalen understreker at Fellesforbundet også vil mobilisere dersom LO-medlemmene vil ha streik.

Annonsekampanje

LO har de siste dagene brukt nærmere en million kroner på en annonsekampanje for å sikre ja-flertall, noe nei-siden er kraftig kritisk til. Bjørndalen tror på et ja i sitt forbund. - Man kan selvfølgelig aldri være helt sikker på utfallet av en uravstemning. Men jeg har inntrykk av at oppfatningen av meklingsresultatet er langt mer nyansert etter at folk har fått informasjon om hva vi faktisk har oppnådd. Derfor har jeg en langt bedre følelse nå enn i starten, sier han.

Men skyhøye lederlønninger og ikke minst Norges Banks renteøkning før påske kan ødelegge for ja-siden.

Fra før er splittelsen stor i Fellesforbundet rundt om i landet. Mange lokale tillitsvalgte går i bresjen for å avvise meklingsresultatet. Ei femte ferieuke er ikke nok, mener nei-generalene. LO har allerede bestemt seg for å ta ut større grupper i streik enn de 21500 som var varslet tidligere. Blant annet vil flere aviser enn Dagbladet og VG bli stanset. bjorg.aftret@dagbladet.no kirsten.karlsen@dagbladet.no

SLÅSS FOR JA: LO-leder Yngve Hågensen setter alt inn på å få medlemmene til å si ja til lønnsoppgjøret i privat sektor.