Skjebneuke for kjøpelysten Røkke

Aksjonærene i Aker RGI holder Kjell Inge Røkke på pinebenken: De venter til siste frist fredag med å avsløre om de vil selge sine aksjer. Røkke trenger 90 prosents oppslutning for å få fri tilgang til den enorme pengebingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag er skjebnedag for Kjell Inge Røkke og Aker RGI. Har ikke aksjonærene gitt sitt ja innen fristen klokka 16, er raidet i realiteten mislykket. Det kan koste Røkke dyrt.

Uten 90 prosents eierandel i det gamle industrikonsernet, vil det være nærmest umulig for Røkke å ta selskapet av børs og sikre seg fri og uforstyrret tilgang til Aker RGIs velfylte kasse. Samtidig vil han raskt få besøk av Sparebanken NOR og DnB, som vil ha valuta for sine gigantlån.

Nølerne

Så langt har Røkke kontroll over knappe 74 prosent av aksjekapitalen. Veien til 90 prosent er fremdeles lang, mange sitter på gjerdet og håper på høyere bud. Her er de viktigste nølerne:

Administrerende direktør Jan Penne i DnB Investor (1,2%):

- Det kommer stadig ny informasjon. Vi vil vente til fredag med å ta en endelig beslutning.

Informasjonsdirektør Harald Queseth i Vital (0,9%):

- Vi bruker tida fram til budfristen går ut.

Informasjonsdirektør Frode Helgerud i Gjensidige NOR (0,8%):

- Vi har ikke tatt noen beslutning, men vurderer saken grundig.

I tillegg venter Orkla (3,8%) og en rekke amerikanske fond med å bestemme seg. Flere av dem handler på vegne av ukjente aksjonærer.

Gir råd

Alle i konsernledelsen i Aker RGI, med storaksjonær Bjørn Rune Gjelsten i spissen, har gitt Røkke sitt ja.

Trolig vil også Orkla selge sine aksjer. I tillegg er Storebrand (2,2%) godt i gang:

- Det er sannsynlig at vi selger aksjene, men vi har ikke sendt blanketten ennå. Vi venter til det siste, sier informasjonsdirektør Jack Frostad.

Folketrygdfondet, som eier hele fem prosent av stemmeandelen i selskapet og 3,8 prosent av aksjekapitalen, selger ikke aksjene. Det gjør heller ikke bedriftsforsamlingens formann Borger A. Lenth.

I morgen gir Aksjesparerforeningen sitt råd om hvordan småaksjonærene bør forholde seg til Røkke-budet.