Baneheia-saken:

Skjebneuke: - Kan bli noen år

Kikking og overgrep vil avgjøre hvor mye som skal trekkes fra når Viggo Kristiansens dom skal oppheves. Dette mener ekspertene kan bli hans straff.

OPPGJØRETS TIME: Denne uka vil Viggo Kristiansen møte i lagmannsretten for å få opphevet sin dom i Baneheia-saken. Foto: Heiko Junge / NTB
OPPGJØRETS TIME: Denne uka vil Viggo Kristiansen møte i lagmannsretten for å få opphevet sin dom i Baneheia-saken. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Det er nå klart for Viggo Kristiansens foreløpig siste runde i retten i forbindelse med Baneheia-saken. Tirsdag får Kristiansen sin reinvaskelse ved at Borgarting lagmannsrett behandler den gjenåpnede saken.

Torsdag skal det avsies en frifinnende dom, i tråd med aktors påstand, over 22 år etter at Baneheia-saken startet.

Samtidig skal retten også ta stilling til to andre forhold som Kristiansen i sin tid ble dømt for. I tillegg til drapet på Lena Sløgedal Paulsen ble han i sin tid dømt både for flere overgrep mot ei jente i perioden fra mai 1994 til desember 1996, og for fredskrenkelse etter gjentatte kikkerepisoder tilknyttet soverommet hos ei nabokvinne i perioden mai 1998 til januar 1999.

Flere forhold vil påvirke hvor lang straffen blir for de to nevnte forholdene. Blant annet vil Viggos alder på tidspunktet og det faktum at straffenivået den gang var lavere enn hva det er i dag.

- Kan bli noen år

Statsadvokat Andreas Schei, som har hatt ansvar for Baneheia-saken etter at den ble begjært gjenopptatt, ønsker ikke å kommentere hvilke vurderinger de har gjort opp mot straffenivå. Dagbladet har spurt advokat John Christian Elden hva som overordnet vil kunne påvirke utmålingen for Kristiansen.

Han forteller at det særlig vil være hvilken straff han ville fått utmålt for disse forholdene alene etter rettspraksis i år 2000 som vil være avgjørende for torsdagens utfall. Elden legger til at lagmannsretten vil måtte se på Høyesterettspraksis fra denne tidsperioden, og motta råd og dommer fra partene som argumentere for det synet.

- Det at domfelte selv var mindreårig hadde mindre vekt da, men samtidig var straffutmålingen klart lavere enn den er i 2022 på disse feltene. Siden straffen er sonet, vil det ikke ha noen betydning at det er gått lang tid og slikt før endelig dom nå fastsettes. Det kan bli noen år, men domfelte vil uansett forbli en fri mann, slår Elden fast.

STAKK: Få minutter etter at Riksadvokaten kom med sin konklusjon om frifinnelse i Baneheia-saken forlot Viggo Kristiansen barndomshjemmet og stakk rett til skogs. Bilder fra NRK Vis mer

- Et alvorlig lovbrudd

Professor ved Politihøgskolen og ekspert på strafferett, Morten Holmboe, påpeker at det er straffelovgivningen på handlingstidspunktet som avgjør. Han legger til at straffenivået var noe lavere på starten av 2000-tallet, men at Kristiansens alder den gang vil være mer formildende nå enn det var da.

- Selv om han opprinnelig ble dømt ikke så lenge etter handlingene, er det nok rimelig å legge vekt på at det nå er gått svært lang tid. Han tilstod dette forholdet da straffesaken ble behandlet, sier Holmboe.

FRIFINNELSE: Reaksjonene er mange etter at riksadvokaten ba om at Viggo Kristiansen frifinnes for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Reporter: Amalie Bernhus Årtun Vis mer

Han trekker fram det noe lavere straffenivået den gang, Kristiansens unge alder på handlingstidspunktet, tilståelsen og tidsforløpet som faktorer som alle vil trekke i formildende retning.

- Samtidig er også dette et alvorlig lovbrudd. Det er vanskelig å anslå straffen. I en sak fra 2016 ga Høyesterett en 15-16-åring 3 og et halvt år, hvorav åtte måneder ubetinget fengsel, for «gjentatte grove seksuelle overgrep overfor en pike på fem til seks år». Hvis det blir ubetinget fengsel, blir det antakelig ikke vesentlig mer enn dette. Men det kan også være at tidsforløpet gir grunn til at straffen bør bli helt ut betinget fengsel. Antakelig må det legges til grunn at oversoningen i hvert fall er 19-20 år, sier professoren.

Enige og uenige

Viggo Kristiansen kommer ikke til å være til stede når retten, i en kortfattet prosess, hører partene tirsdag. Han kommer derfor heller ikke til å bruke retten han har til å gi sine uttalelser og synspunkter før saken tas opp til doms.

Advokat Bjørn André Gulstad, som representerer Kristiansen sammen med advokat Arvid Sjødin, sier imidlertid til Dagbladet at de er forberedt på å ikke nødvendigvis godta aktors påstand om straffutmåling.

- Det vil bli et spørsmål rundt tidspunkt for hendelsene og hvor gammel Viggo var på tidspunktet. Disse forholdene må man avsi en straff for. Hvordan og hva som skal gjøres vil vi kanskje være delvis enige og delvis uenige med aktor om, sier Gulstad.

Han ønsker ikke på forhånd å kommentere hvor lang straff de mener Kristiansen skal ha.

- Jeg vil henføre at for å få en riktig dom, så må retten også se hen til det som vi vet i dag - ikke bare det som skjedde den gang, sier Gulstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer