Skjebnevalg for Krekar

Mullah Krekar kan bli utvist etter dagens valg i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Mens irakiske velgere i dag møtte frem ved valglokalene for første gang skal velge et parlament for en hel periode etter Saddam Husseins fall, fulgte mullah Krekar spent med på valget fra leiligheten i Urtegata i Oslo.

- Jeg vil ikke kommentere dette overfor avisen, sier en knapp Krekar til Dagbladet.no.

Arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hansen (Ap) har tidligere slått fast at utvisningsvedtaket mot den omstridte mullahen står fast og at valget i Irak blir avgjørende for når en utvisning skal finne sted. I september slo Oslo tingrett fast at Krekar kan utvises fra Norge, men at han ikke kan sendes ut dersom han risikerer dødsstraff eller tortur.

Norske myndigheter venter derfor på en ny irakisk regjering for å få en avtale om utlevering.

- Så fort en folkerettslig anerkjent regjering er på plass i Irak, vil vi prioritere å få på plass en slik avtale, sa arbeids- og sosialministeren i oktober.

Bakgrunnen for utvisningsvedtaket er at norske utlendingsmyndighetene mener Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. Krekar hevder på sin side at han kun ledet en frigjøringsbevegelse, og hans advokat Brynjar Meling har vært sterkt kritisk til at flere av dokumentene saken bygger på er hemmeligstemplet.

I Bagdad kunne eksplosjoner høres kort tid etter at valglokalene åpnet i klokken 07 lokal tid (klokken 05 norsk tid) i dag. To personer ble da tre granater ble avfyrt mot sentrum av byen, men i resten av landet så valget ut til å gå fredelig for seg.

Det er ventet at rundt 10 millioner mennesker vil trosse terrortrusselen og stemme på sine kandidater blandt de 302 ulike partiene, som er samlet i 19 politiske koalisjoner.

Foreløpige meldinger tyder på godt fremmøte blant den sunnimuslimske delen av befolkningen. Sunniene ble sterkt underrepresentert i parlamentets 275 seter under interimvalget i januar, da sunnimuslimske ledere oppfordret til boikott av valget. Irakiske myndigheter og USA håper derfor at sunniene vil møte mannsterke opp i valget.

Stemmelokalene skal stenge klokken 17 lokal tid.

TROSSET TRUSLENE: En irakisk kvinne i stemmelokalet i Baquba nord for Bagdad i dag. Mullah Krekar, her fotografert under et forlagsbesøk i fjor, følger valget fra leiligheten i Oslo.