ANSPENT: Sikkerhetstiltakene før søndagens valg i Irak er enorme, her en irakisk soldat ved et valglokale i Basra i dag. Minst 49 mennesker har blitt drept i løpet av valgkampen. Foto: ATEF HASSAN / REUTERS / SCANPIX
ANSPENT: Sikkerhetstiltakene før søndagens valg i Irak er enorme, her en irakisk soldat ved et valglokale i Basra i dag. Minst 49 mennesker har blitt drept i løpet av valgkampen. Foto: ATEF HASSAN / REUTERS / SCANPIXVis mer

Skjebnevalg i Irak

Vil ikke bli smertefritt, tror Irak-ekspert Henrik Thune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Usikkerheten er stor foran valget på ny nasjonalforsamling i Irak.

- Det eneste man kan si sikkert, er at de neste to-tre månedene virkelig er Iraks skjebnetid, sier Irak-ekspert Henrik Thune.

Få forventer en klar vinner av valget søndag. Det er en rekke ulike politiske partier i Irak, men det er i hovedsak fire store lister som kjemper mot hverandre: En kurdisk liste, en sekulær liste med koblinger til den sunnimuslimske, gamle eliten, en sjiamuslimsk liste med forbindelser til Iran og statsminister Nuri al-Malikis liste.

Det har vært flere selvmordsaksjoner i Irak den siste uka, og al-Qaida har truet med å drepe folk som deltar i valget.

Avgjørende forhandlinger

Men det store spørsmålet er ikke gjennomføringen av valget. Det avgjørende er hva som skjer når valgresultatet er klart, sier Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Spørsmålet er om de klarer å sette sammen en styringsdyktig regjeringskonstellasjon. Dersom de greier det, er Irak på god vei ut av borgerkrigen, sier Thune til NTB.

- Da er det sannsynlig at det som finnes av opprør i Irak, kommer til å være der, men bare sporadisk, og at det kommer til å dø langsomt ut.

Men dersom politikerne ikke klarer å få til et regjeringssamarbeid, vil det bli et maktvakuum og sikkerhetssituasjonen kan bli kraftig forverret, ifølge NUPI-forskeren.

- Rett under de politiske partiene finnes det militærmilitser, som lett kan ty til våpen, sier Thune.

Dystert

Årsaken til at perioden etter valget blir spesielt vanskelig, er at Irak til nå i praksis er blitt styrt av en sjiaislamistisk regjering med støtte fra kurderne, forklarer Thune. Regjeringen har i stor grad har fremmet sjiamuslimenes interesser, og den har vært nært alliert med Iran. Men ved dette valget er også den andre siden med. De som var med i borgerkrigen, men som har lagt ned våpnene og er med i politikken.

- Dersom ikke de opplever å bli tatt inn i politikken og at deres interesser blir ivaretatt, så rykker Irak tilbake til konfliktstadiet igjen. Scenariet dersom dette går ille, er ganske dystert. Det er derfor dette er et skjebnevalg., sier Thune.

Personkabal

Det er usikkert om statsminister al-Maliki klarer å beholde statsministerposten etter valget, men Thune sier han ikke ser noen klare alternativer:

- Dette blir forhandlingsspill og en personkabal som kommer til å være veldig, veldig vanskelig. Men jeg tror de kommer til å ro seg i land på en eller annen måte etter mye om og men.

En faktor som ytterligere kompliserer bildet ved dette valget, er at mens USA tidligere har vært en ytterkraft som har tvunget partene sammen, er USA nå på full fart ut.

- I tillegg har de ikke noen særlig tyngde i irakisk politikk lenger, sier Thune.

- Viktigere enn Afghanistan

Men han tror imidlertid sjansen for at Irak vender tilbake til den type borgerkrig som fant sted for tre år siden, er svært liten.

- Men sannsynligheten for at det går smertefritt er også svært liten. Jeg tror de kommer til å tråkle seg i mål, men det kommer til bli hårfint.

- Det er fort gjort å glemme hvor store ting man snakker om. Det å la Irak falle ned i grøfta er veldig, veldig farlig. Irak er mye viktigere for stabilitet i regionen enn Afghanistan.

Irakiske myndigheter har planer for å utvikle Irak slik at de om ti år utvinner ti-tolv millioner fat olje per dag.

- Da vil Irak være på høyde med eller forbi Saudi-Arabia. Det er det ene scenariet, det andre er at landet blir liggende der det er nå, sier Thune.


(NTB)

VIL STEMME: Irakiske menn lette etter navnet sitt på stemmelister i dag. Foto: KHALIL AL-MURSHIDI / AFP /S CANPIX
VIL STEMME: Irakiske menn lette etter navnet sitt på stemmelister i dag. Foto: KHALIL AL-MURSHIDI / AFP /S CANPIX Vis mer