HVEM VINNER? Tippeselskapene tjener gode penger på presidentvalget i USA. Foto:  AP Photo/Patrick Semansky
HVEM VINNER? Tippeselskapene tjener gode penger på presidentvalget i USA. Foto:  AP Photo/Patrick SemanskyVis mer

Skjebnevalget kan gi historisk bettingrekord: Paul taper 230 000 kroner om Trump vinner

Rekordmange satser penger på hvem som vinner det amerikanske presidentvalget. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag, natt til onsdag norsk tid, avgjøres det alle venter på.

Blir det demokratenes kandidat Hillary Clinton eller republikanernes kandidat Donald Trump som blir USAs neste president?

Ifølge amerikanske meningsmålinger er ingenting avgjort ennå.

Søndag skrev NTB at Trump hadde passert Clinton på to landsdekkende målinger, mens de mandag kveld melder om at Clinton øker sin ledelse på Donald Trump, ifølge et gjennomsnitt av de siste landsdekkende meningsmålingene.

Tipper millioner på valgresultatet

Den spennende innspurten har heller ikke gått tippeselskapene forbi, som nå opplever en voldsom interesse for presidentvalget, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået tippes det millioner av kroner verden over på hvem som vinner.

Kan tape 230 000 kroner

Blant de mange som har tippet på valgresultatet, er den profesjonelle og erfarne gambleren Paul Krishnamurty.

Han har meget stor tro på at Clinton vinner valget, og ifølge Reuters taper han hele 230 000 kroner dersom det ikke skjer.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Ifølge verdens største veddemålsbørs, Betfair, er interessen for det amerikanske presidentvalget nå på vei til å overgå interessen for Brexit i sommer. Den gang tippet folk vilt på om Storbritannia kom til å bli værende i EU eller ikke.

Søndag hadde folk tippet svimlende 130 millioner dollar hos Betfair på hvem som vinner valget, mens det totalt ble tippet 159 millioner dollar på Brexit-resultatet, ifølge talsperson for Betfair, Naomi Totten.

Det er langt mer enn ved forrige presidentvalg i USA i 2012, hvor det totalt ble tippet 50 millioner dollar hos Betfair.

- Vi tror det er fordi Brexit-avgjørelsen fortsatt er så ferskt i minnet hos folk, at de ikke er overbevist om at valget er avgjort, uttalte Totten søndag.

De fleste meningsmålingene viste at Storbritannia ville bli værende i EU, men det overraskende resultatet endte med at 52 prosent av folket stemte for å forlate EU.

- Interessen skyldes Trump

Ifølge det irske tippeselskapet Paddy Power, som fusjonerte med Betfair tidligere i år, forventes det at det amerikanske presidentvalget vil være blant de 10 mest omsatte hendelsene hos selskapet noensinne.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro Lindahl Flåten Redigering: Mar... Vis mer

Talsmann for Paddy Power, Féilim Mac An Iomaire, mener den store interessen for å tippe på akkurat dette presidentvalget uten tvil skyldes Donald Trump.

- Til og med personer uten politisk kunnskap vet hvem Trump er. Han er en så stor kjendis, forklarer Mac An Iomaire, ifølge Reuters.

Høy odds for Clinton

Sannsynligheten for at Hillary Clinton skal vinne presidentvalget er 83 prosent hos både Betfair og Paddy Power, mens sannsynligheten for at Donald Trump vinner er på 17 prosent hos de to selskapene.

Ifølge Betfair er Trump en klar favoritt hos særlig en gruppe tippere, nemlig de som tippet på at Storbritannia ville forlate EU. Ifølge selskapet tipper to tredjedeler av denne gruppen på at Trump vinner valget, skriver Reuters.

Mange norske tippere

Også norske tippere viser stor interesse for presidentvalget, ifølge PR-manager Steffen Løvholen hos Unibet.

Han forteller at interessen er betydelig større enn ved forrige presidentvalg i USA.

- Jeg kan ikke si nøyaktig hvor mange som tipper eller hvor mye som tippes før valget er avgjort, men det er en markant økning fra tidligere valg i USA. De fleste satser ikke så mye penger, men det finnes selvfølgelig unntak og noen som er mer ivrig enn andre. Men de fleste tipper for moro skyld, sier Løvholen til Dagbladet.

- Donald Trump fasinerer

Også han tror Donald Trump er årsaken til at så mange ønsker å tippe på valgresultatet.

- Donald Trump fasinerer veldig mange, på godt og vondt. Folk er nok både håpefull og skremt av at Trump kan vinne, mener PR-manageren.

Dersom man omgjør Unibet sin odds til prosent, er det 20 prosent sannsynlighet for at Trump vinner, og 80 prosent for at Clinton vinner, ifølge Løvholen.

- Vi baserer oddsen på hvordan folk spiller. Derfor har vi en litt høyere odds på Hillary enn det for eksempel FiveThirtyEight har, forklarer Løvholen.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer