Skjegg i postkassa

Og i morgen kommer julegrana på plass i vandrehallen i Stortinget. I år er det høgsvensker som byr på krise. Både den svenske og den norske regjeringen står under press, men den norske sitter med de dårligste kortene. Fusjonen mellom Telia og Telenor er allerede en skandale. For regjeringen Bondevik handler det både om å berge milliarder og sin egen stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtes Dag Jostein Fjærvoll og Björn Rosengren i Oslo. Kristelig Folkepartis parlamentariske leder i Stortinget, Einar Steensnæs, sier at det forrige møtet mellom de to på Arlanda utenfor Stockholm var mer positivt enn statsrådene hittil har sagt offentlig.

  • Positivt i forhold til hva? Hva slags offensiv holdning er dette? Det er jo svenskene som har fått til denne situasjonen, ikke Norge, som har holdt seg til avtalen. I går fortalte Björn Rosengren til næringskomiteen i Riksdagen at styret og deler av ledelsen i Telianor skal skiftes ut. Det betyr at Tormod Hermansen må ta sin fallskjerm på ti millioner under armen og gå. Dermed går Norge i den svenske fella. Da forsvinner Norges del av det opprinnelige kompromisset som plasserte hovedkvarteret i selskapet i Stockholm. Tormod Hermansen er Norges garanti for at Telenors og Norges interesser blir ivaretatt gjennom den pågående og avgjørende fasen der det fusjonerte selskapet organiseres, fordeles og lokaliseres. Norge har ingen andre som på kort varsel kan gjøre denne jobben effektivt.
  • En annen del av kompromisset var at hovedkvarteret for den verdifulle mobildelen i selskapet skulle legges til Norge. I går gikk det rykter i Stortinget om at statsråd Fjærvoll er villig til å godta at styrevedtaket som likevel legger mobilenheten til Stockholm, blir opprettholdt mot at de svenske styrerepresentantene forplikter seg til å overholde avstemningsreglene i aksjonær-avtalen i framtida. Og så skal det utarbeides en såkalt «balansert» fordeling av de andre forretningsområdene.
  • Et slikt resultat lukter feit julekrise i Stortinget. Løsningen betyr at svenskene får beholde mobildelen i Stockholm samtidig som de blir kvitt Tormod Hermansen. I «Holmgang» i går sa Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland at dette er uakseptabelt. Det er vanskelig å skjønne hvordan regjeringen skal forklare Stortinget at den i det hele tatt gir Sverige nye fordeler i bytte for å ha brutt en underskrevet avtale om stemmerettsregler, som skulle sikre at partene i fusjonen er likeverdige. Det er å la tjuven beholde tjuvegodset, pluss en romslig seiersbonus.
  • Det lukter også julekrise av at de svenske juridiske utredningene tyder på at det finnes hull i avtaleverket som ikke ble forlangt tettet av norske forhandlere. Den norske regjeringen har forhandlet i god tro og stolt på svenskenes forsik-ringer fordi de trodde de forhandlet med en partner og ikke en motstander. Det har for eksempel ingen angitte konsekvenser å bryte aksjonæravtalen. Derfor er et brudd på avtalen alene ikke nok til å reversere fusjonen slik nestleder Arnfinn Hofstad sammenbitt og skuffet går inn for, etter at styreleder Jan-Åke Kark sto fram på norsk TV og fortalte fra styremøtet i selskapet. Men svenskene må være enige i et brudd for at Norge skal slippe krav om milliarderstatning.
  • Resultatet av møtene mellom Fjærvoll og Rosengren avgjør hva som skjer i Stortinget, men opposisjonen har fått en sak som virker mer enn stor nok til en hjemlig krise. Dersom viljen er der. Høyre-leder Jan Petersen innledet uka med en hyllest til livet i opposisjon til en borgerlig regjering. Det høres ut som en rasjonalisering. Etter å være vraket som regjeringens budsjettkamerat i høst, står Petersen fritt dersom han og Høyre kommer til at regjeringen er skyld i at milliarder er gått tapt i fusjonsskandalen. Framover mot stortingsvalget i 2001 kan det være fristende å være kvitt en borgerlig regjering der Høyre ikke er med, særlig om den så å si faller for eget feilgrep.
  • Ledelsen i Arbeiderpartiet satt sammen i møter i Stortinget i hele går. I dag starter partiet dagen med gruppemøte, slik at partileder Thorbjørn Jagland i ettermiddag kan reise med utenrikskomiteen til Portugal, som overtar formannskapet i EU ved tusenårsskiftet. Det vil være et ytterligere tegn på gryende krise dersom Jagland i løpet av dagen bestemmer seg for å bli hjemme.